Defensie krijgt nieuwe cio vanaf 1 maart

Jeroen van der Vlugt krijgt adviesrol bij GrIT

Dit artikel delen:

Jeroen van der Vlugt

Jeroen van der Vlugt wordt per 1 maart 2020 chief information officer (cio) bij het ministerie van Defensie. Van der Vlugt is sinds 2014 mede-eigenaar van RevelX, een adviesbureau voor strategische innovatie.

Van der Vlugt startte na een studie Econometrie aan de Rijksuniversiteit Groningen zijn loopbaan bij KPN en Atos, waar hij diverse managementfuncties bekleedde. Daarna was hij partner bij Boer & Croon.

Brigade-generaal Wilfred Rietdijk was waarnemend cio bij Defensie. Van der Vlugt is de officiële opvolger van schout-bij-nacht Maarten Tossings, die van november 2015 tot maart 2019 de functie van hoofddirecteur Bedrijfsvoering / chief information officer bekleedde. Tossings loste op zijn beurt Arie Jan de Waard af, die tegenwoordig directeur Defensie Materieel Organisatie is (en vice-admiraal).

Met ingang van de komst van de komst van Van der Vlugt is de functie van hoofd directeur bedrijfsvoering en cio gesplitst. 'It is dermate belangrijk voor Defensie dat hier een dedicated cio voor wordt benoemd', zegt een woordvoerder.

GrIT

Tossings, die vorig jaar overstapte naar TNO waar hij tot chief operating officer en lid van de raad van bestuur van de onderzoeksclub werd benoemd, was betrokken bij het inmiddels omstreden GrIT (Grensverleggende IT). Dit programma beoogt de vernieuwing van de gehele it-infrastructuur van Defensie, maar is al een tijd op pauze gezet. Naast Tossings had brigade-generaal Jean-Paul Duckers als programmadirecteur een leidende rol bij dit innovatieproject. Duckers werd in september benoemd tot directeur Kennis en Ontwikkeling binnen Staf Commando Landstrijdkrachten.

De cio is een onafhankelijk adviseur van de secretaris-generaal van Defensie (Gea van Craaikamp), en wordt door deze rechtstreeks aangestuurd. Vanuit zijn cio-rol zal Van der Vlugt dan ook als adviseur optreden ten opzichte van GrIT. Hij zal daarbij samenwerken met Ron Kolkman, de huidige directeur van JIVC die, sinds het on hold zetten en nadenken over nieuwe scenario's medio vorig jaar, belast is met het programma.

Het Joint IV Commando (JIVC) is de it-divisie van Defensie. Na een reorganisatie zijn de twee eerdere it-bedrijven van de krijgsmacht, DTO (Defensie Telematica Organisatie) en het JIVC (Joint Informatie Voorziening Commando) begin 2019 officieel samengevoegd tot één it-bedrijf met de naam JIVC. Bij JIVC werken zo'n 3.500 man op diverse locaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Lekker handig van Defensie om op het hoogtepunt van de strijd rond het kiezen voor plan A, B1 of B2 voor GrIT, als hoogste interne adviseur op ICT gebied iemand aan te stellen die bij Atos heeft gewerkt, naast IBM de partner in Athena. Het consortium bedreigt Defensie momenteel met een claim van honderden miljoenen. https://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/6879755/250449/ibm-en-atos-dreigen-defensie-met-miljoenenclaim.html en https://files.platform-investico.nl/app/uploads/2020/02/16195714/Brief-naar-Defensie-29-oktober-2019.pdf. GrIT wordt het zoveelste overheid-ICT drama, lijkt het sterk op: er zijn al tientallen miljoenen ingestopt, zelfs in Computable verschijnen nu rare verhalen dat we in Nederland geen capaciteit zouden hebben om Defensie van een goede basis infrastructuur te voorzien en geen andere uitweg hebben Defensie uit te leveren aan IBM en Atos, zie https://www.computable.nl/artikel/opinie/digital-transformation/6883658/1509029/visser-legt-grit-stil-defensie-innovatie-lam.html Ik ben erg benieuwd welke rol deze pion (nou vooruit, loper) in dit schaakspel speelt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-21T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.