Overheid ontkent gebruik Clearview

Dit artikel delen:

Staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft geen aanwijzingen kunnen vinden dat binnenlandse politiekorpsen of overheidsinstanties de omstreden gezichtsherkenningssoftware van Clearview hebben gebruikt. Hij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Buzzfeed News meldde eind februari dat Clearview ook een klant uit Nederland heeft of heeft gehad. Maar Knops' onderzoek hiernaar is doodgebloed.

Volgens Knops was de informatie waarop Buzzfeed zich baseerde, niet te achterhalen. De staatssecretaris heeft daarom bij meerdere overheidsorganisaties een uitvraag gedaan naar het gebruik van Clearview. Van de 470 organisaties die zijn benaderd, zeggen er 336 van niets te weten. De rest gaf (nog) geen antwoord. Knops sluit niet uit dat een individuele medewerker voor zichzelf een proefaccount van Clearview heeft aangemaakt. Dit is echter nergens onderdeel van het beleid. Eerder ontkende de politie producten van Clearview te hebben afgenomen. 

Het verwerken van biometrische gegevens is in Nederland in principe niet toegestaan. Alleen wanneer is voldaan aan specifieke uitzonderingsgronden is hiervan af te wijken. Knops kan niet zeggen of inlichtingen- en veiligheidsdiensten de omstreden software gebruiken. Hun werkwijze valt onder de geheimhouding. 

Clearview raakte begin dit jaar in opspraak. Het bedrijf zou miljoenen foto's van sociale media hebben verzameld om software voor gezichtsherkenning te leveren. Dit maakt het gemakkelijker identiteiten te achterhalen. Clearview is gestopt met de leverantie van software aan particuliere bedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-07T11:17:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.