Corona-app pas na de zomer volledig inzetbaar

Dit artikel delen:

De landelijke uitrol van de coronavirus-app CoronaMelder staat voor 1 september dit jaar gepland. De app is begin deze maand getest in de regio Twente en voordat hij kan worden geïntroduceerd, zijn praktijk- en veiligheidstesten nodig. Ook wacht de overheid op advies van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), meldt minister Hugo de Jonge (VWS) aan de Tweede Kamer.

Op 17 augustus wordt de aangepaste app eerst in de regio’s Twente en Rotterdam-Rijnmond in de praktijk getest. Deze tests gaan enkel van start indien de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een positief advies over de app uitbrengt. Dat advies verwacht De Jonge eind juli.

Ook wordt voor de landelijke uitrol van 1 september een pentest uitgevoerd. De overheid claimt dat de app na de landelijke invoering nog voortdurend op veiligheid wordt getest. Op 1 september is het de bedoeling dat hij in alle 25 GGD-regio’s is te gebruiken. Dit wordt in de komende weken voorbereid in samenwerking met die instellingen.

17 augustus

De CoronaMelder is overigens per 17 augustus wel voor iedereen beschikbaar in de appstores, ‘omdat begrenzing tot een regio in de appstores niet mogelijk is’. De toepassing is buiten de testregio’s echter nog niet volledig bruikbaar. ‘De app functioneert weliswaar na het downloaden technisch volledig en wisselt bijvoorbeeld wel de anonieme codes uit’, meldt De Jonge. ‘Het melden van positieve testuitslagen in de app wordt tijdens de testperiode echter alleen in de testregio’s Twente en Rotterdam-Rijnmond ondersteund door de GGD van die regio.’

Wie niet in een testregio woont kan overigens wel een melding krijgen na een contact met iemand die wel in een testregio woont en positief is getest op het virus. Deze melding gaat uiteraard gepaard met het bijbehorende handelingsadvies van de GGD.

CoronaMelder

De CoronaMelder-app moet het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD aanvullen en mensen in staat stellen de verspreiding van het virus tegen te gaan. De overheid benadrukt dat het gebruik van de app geheel vrijwillig is en dat er geen informatie over gebruikers en zijn of haar locatie worden opgeslagen.

De app is open source ontwikkeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Samengevat:
te laat, te duur, overbodig en disfunktioneel
of is dat de default voor overheids-ICT?

De placebo van een Corona-melder is naar mijn mening het summum van een bestuurlijke arrogantie aangaande de realiteit. Want normatief-reëducatieve veranderstrategie waarin angst regeert is ook niet mijn idee van het nieuwe normaal als daarmee vooral onze grondwettelijke rechten met de tirannieke laarzen van een technocratie worden geschonden. Zo heb ik dus ook twijfels over de vrijwilligheid want in de normatief-reëducatieve cultuur van het leger waren vaccinaties vrijwillig maar je stemde je vooral lijdzaam in omdat je niet durfde te weigeren, niemand vertelde je trouwens dat je mocht weigeren;-)

@Jan
Zoals bekend los je met een app de corona crisis niet op. Maar het moeilijke stuk is (gelukkig) door Apple en Google gemaakt, de overheid hoeft alleen maar een "fill in the blanks" oefeningetje te maken en er een app omheen bakken. Geef de app het voordeel van de twijfel, installeer het en laat het op je telefoon staan als-ie niet de accu snel leegtrekt. Zie het als het pompje met desinfecterende (antibacteriële) handgel bij de ingang van een winkel: vrij zinloos voor een virus dat zich via druppeltjes in de lucht verspreidt, maar het laat zien dat we corona serieus nemen en dat we er iets aan proberen te doen. Een placebo dus, werkt het voor jou niet, dan mogelijk wel voor anderen die het aan jou vragen.

@Ewout
Een corona-app is een niet-waterdicht systeem wat achteraf, als het eigenlijk al te laat is voor de 1e 2 infectierondes, misschien kan achterhalen wat de bron van de infectie is, en heel misschien een 3e infectieronde kan voorkomen. Voor 90% een placebo, voor 9% een tool om een schuldige aan te wijzen, voor 1% een manier om verdere verspreiding te voorkomen. Maar ik zie geen gevaar in de Apple/Google app, de overheid krijgt jouw gegevens niet, je bent en blijft zelf verantwoordelijk.

De vaccins die we in het Nederlandse vaccinatieprogramma hebben, zijn goed getest en veilig. Iedereen kan ze nemen, en moet ze eigenlijk ook nemen. Deze vaccins weigeren is vrij dom voor jezelf en zeer asociaal naar je medemens toe. Voor het nog uit te brengen corona vaccin geldt ongeveer hetzelfde. Corona is niet slechts een griepje, waarvoor een vaccin optioneel is. Misschien over 10 of 20 jaar wel, als iedereen een bepaalde basisweerstand tegen deze stam van virussen heeft, maar nu nog niet.

Hoeveel vrijheid heb je nodig, Ewout? Wat win je ermee om bv een corona vaccin (het prikje in je bovenarm, niet de app op je telefoon) te weigeren? Is het niet fantastisch dat niemand meer sterft aan de pest?

Als je een corona vaccin weigert, moet je overigens heel erg goed opletten als je in de buurt van een 5G zendmast komt! ;-)

@Frank
lees dit maar eens
https://www.heise.de/news/Ein-Monat-Corona-Warn-App-Bisher-bleibt-der-Effekt-aus-4846827.html

Na een maand met opvlammende infekties in D geen enkele melding mede omdat de afstandsmeting met bluetooth niet werkt,
Jaap Haartsen heeft dat bevestigd.
Een ondoorzichtige API van Google/Apple wil ik niet installeren. Ik ken mijn pappenheimers!

Hallo Frank,
Alle uren filosofisch marcheren zijn voor niks geweest als de angst voor één virus zo makkelijk volkeren onderwerpt. Ik wees op normatief-reëducatieve indoctrinatie van één volk, één vaccinatie. Ik chargeer, maar om mensen die op basis van een rationeel denken bang zijn dat over 17 jaar de bijwerkingen van een in alle haast gevonden vaccin erger kunnen zijn dan de kwaal weg te zetten als gekkies is een veranderstrategie die ik ken.

Wat is vrijheid als je bang en voorzichtig met je mening moet omgaan, wat is vrijheid als je door een afwijkende mening voor gek wordt verklaard? Goed je mag demonstreren maar alleen met je rug tegen de muur en alleen als je geld hebt is de vrijheid niet duur. - Vrij vertaald naar het liedje 'Over de muur' van Harry Jekkers uit 1983 (+1).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-16T12:19:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.