Rechtbank hoort getuigen Gemboxx in oBRP-drama

Dit artikel delen:
rechter rechtszaak rechtbank

Gemboxx onderzoekt de mogelijkheid om de staat aansprakelijk te stellen voor de schade die het bedrijf heeft geleden door de abrupte stopzetting van de operatie Basisregistratie Personen (oBRP) begin juli 2017. In dit kader vinden in de rechtbank Den Haag de voorlopige getuigenverhoren plaats.

De it-leverancier uit Naarden vindt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (lees de staat) onrechtmatig heeft gehandeld door de oBRP begin juli 2017 stop te zetten. Gemboxx was vanaf mei 2012 een van de betrokken leveranciers en zegt schade te hebben geleden door het abrupte einde van het project.  

Algemeen directeur Swier Jan Miedema van Gemboxx kondigde in oktober 2017 al aan de mogelijkheid te onderzoeken de staat te willen dagen om het plotseling stopzetten van de modernisering van de Basisregistratie Personen (BRP). Nu, drie later, wordt de volgende stap gezet en vinden er voorlopige getuigenverhoren plaats in de rechtbank in Den Haag. 

Gisteren vonden de getuigenverhoren van Cor Franke (gedelegeerd opdrachtgever in de periode 2013-2017) en Ton van der Burg (namens de VNG vertegenwoordiger in het programma modernisering GBA en de oBRP) plaats. Vandaag hoort de rechter-commissaris nog Gert Jan van der Kooij (it-architect koppelvlakspecialist oBRP) en René Schrieken en Swier Jan Miedema, beiden van Gemboxx.

Van de getuigenverhoren worden proces-verbalen opgemaakt. Daarna wordt bepaald of er voldoende gronden zijn om een bodemprocedure te starten tegen de staat.

Omstreden advies

Toenmalig minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken besloot op 5 juli 2017 de stekker uit het moderniseringsprogramma oBRP te trekken. Dit naar aanleiding van een omstreden, negatief advies van Bureau ICT Toetsing (BIT) en politieke druk. Het besluit van Plasterk - een schadepost van circa honderd miljoen euro - en het negatieve advies van het BIT zorgden voor woedende reacties bij de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en een aantal betrokken leveranciers. Zij waren verbijsterd over het advies van het BIT, waar volgens hen weinig van klopte. 

Volgens betrokken partijen was het programma zo goed als klaar. VNG probeerde nog met een aantal gemeenten de modernisering van de gemeentelijke basisadministratie zelfstandig voort te zetten. Die poging strandde op de onwillige houding van het ministerie om de software vrij te geven. Dat gebeurde pas begin 2018 nadat ook de VNG de handdoek in de ring had gegooid.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-03T09:53:00.000Z Rik Sanders