Politie stopt met Amber Alert, ontwikkelaar boos

Dit artikel delen:
Amber Alert melding op snelwegbord

De Nederlandse politie stapt af van Amber Alert, het alarmeringssysteem voor vermiste kinderen. Vanaf 22 juli worden de meldingen geïntegreerd in Burgernet. Netpresenter, het Limburgse bedrijf dat Amber Alert ontwikkelde en beheert, is not amused.

De politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid willen een meer samenhangend systeem van publieksalarmering, waarbij alle meldingen vanuit de nieuwe versie van Burgernet worden verstuurd. Hierdoor zouden vermissingsalarmeringen efficiënter en goedkoper verlopen. Ook zou het de herkenbaarheid van de berichtgeving verbeteren. Volgens de politie blijft de kwaliteit en functionaliteit van de voorziening gehandhaafd, ‘ook tijdens de beperkte technische overbruggingsperiode gedurende het integratietraject’.

Burgernet 2.0

Sinds begin 2020 is de nieuwe versie van het Burgernet-systeem operationeel. Volgens de politie kent dit systeem een breed bereik en meer functionaliteit dan zijn voorganger. Zo is het in de nieuwe versie mogelijk om landelijke berichten met foto’s te versturen. Het beheer van Burgernet 2.0 is sinds afgelopen januari in handen van de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS), waarin politie, ambulancezorg, Koninklijke Marechaussee en de Veiligheidsregio/Brandweer-organisatie samenwerken. In de toekomst verzendt de LMS alarmeringsberichten vanuit de meldkamer.

Het systeem van Amber Alert Nederland werd in 2008 ontwikkeld door ict-bedrijf Netpresenter in samenwerking met de politie. Dit gebeurde enkele jaren nadat in Amerika een vergelijkbaar concept met dezelfde naam verscheen. Wereldwijd zijn via Amber Alert 1040 meldingen gedaan, wat in 94 procent van de gevallen leidde tot een veilige thuiskomst van het vermiste kind. Het systeem geniet grote naamsbekendheid. Sinds 2016 wordt het Nederlandse systeem ook op Malta ingezet.

Verbijsterd

"De politie doet alsof we twee keer per jaar wat sms’jes versturen"

Medeoprichter Frank Hoen van Netpresenter is verbijsterd over het besluit van de politie om te stoppen met Amber Alert. De opsporing van vermiste en ontvoerde kinderen komt erdoor in gevaar, meent hij. Hoen wijst erop dat Burgernet vooral een lokaal alarmeringssysteem is, dat niemand associeert met kindervermissingen. Ook zou de politie Burgernet niet over de grens kunnen inzetten, terwijl de helft van de Amber Alerts volgens Hoen in het buitenland eindigt.

De relatie tussen Netpresenter en de politie is al enkele jaren troebel. In november 2018 besloot de politie het systeem achter Amber Alert aan te besteden. Dit werd toen via een rechtszaak door Netpresenter voorkomen. Hoen: ‘De politie doet alsof we twee keer per jaar wat sms’jes versturen, maar we zijn het hele jaar aan het werk om het Amber Alert-systeem verder te verbeteren.’ Hij vertelt dat de vermissingsberichten worden getoond op treinstations, benzinestations, buitenschermen, pinautomaten, websites, in supermarkten, taxi’s en luchthavens. ‘Daar hebben we jaren aan gebouwd en dat wil de politie allemaal, integraal, kapot maken.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"samenhangend systeem van publieksalarmering, waarbij alle meldingen vanuit de nieuwe versie van Burgernet worden verstuurd. Hierdoor zouden vermissingsalarmeringen efficiënter en goedkoper verlopen". Ik ken hiervan de geschiedenis niet maar bovenstaande citaat is natuurlijk de grootste bullshit die je maar kunt verkopen. Is daar destructie van 10 jaar+ ontwikkeling voor nodig? Leent zich niet voor eventuele cosmetische integratie met Burgernet?

De politie moet nou eenmaal heel veel geld verbrassen. Ze moesten in 2015 al van iets van 64 of 110 miljoen naar 523 miljoen jaarlijks, zijnde 13% van het totale budget. Dat is geen sinecure. Dat je dan vroeger of later gaat uitkijken naar mogelijke vormen van kapitaalvernietiging om nieuwe bestemmingen te creëren is alleen maar begrijpelijk.

Met dat soort shitargumenten lijkt het dus aan alle kanten op smeerlapperij en gaat het straks weer een mooi drama worden waar steeds opnieuw weer heel veel geld bij moet. Die mogelijkheid wordt nu door diverse betrokken partijen misschien node gemist. Er wordt altijd met een scheef oog geloerd naar dingen die door overmacht per ongeluk goed gaan.

Netpresenter kan misschien proberen Amber Alert privaat te gaan exploiteren. Sommige krachten bij de politie zullen dan met shitargumenten over prioriteitstelling en overbelasting vermissingen van kleine kinderen proberen zoveel mogelijk onder de pet te houden maar juist bij kleine kinderen heb je dan altijd nog wel een paar die daar moeite mee zullen hebben. En anders kunnen ouders zich wellicht direct tot Amber Alert wenden, maar dan gaan Netpresenter indirect toch wel wat tegenwind van sommige overheden ondervinden, vermoed ik.

Zoals wellicht al duidelijk heb ik geen hoge pet op van overheidsorganisaties. Je kunt er maar het beste helemaal geen zaken mee doen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-02T11:36:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.