Kamervragen over verdwijnen Amber Alert

D66, PvdA en SP willen antwoorden van minister Grapperhaus

Dit artikel delen:
Amber Alert melding op iPhone

D66, PvdA en SP willen tekst en uitleg van demissionair minister Ferd Grapperhaus over het plan om Amber Alert stop te zetten. Meldingen van het alarmeringssysteem voor vermiste kinderen worden vanaf 22 juli geïntegreerd in Burgernet. De Kamerleden vragen zich af of dit slim is, gezien de naamsbekendheid van Amber Alert en de beperkte grensoverschrijdende mogelijkheden van Burgernet.

Begin april werd bekend dat de politie afstapt van Amber Alert en de vermissingsberichten gaat versturen via de nieuwe versie van Burgernet. Het idee is dat de meldingen efficiënter en goedkoper verlopen en de herkenbaarheid van de berichtgeving verbetert. Sinds begin vorig jaar kreeg Burgernet een upgrade waardoor het onder meer mogelijk is om landelijke berichten met foto’s te versturen.

Effectiviteit

Barbara Kathmann (PvdA) en Michiel van Nispen (SP), gevolgd door de D66’ers Hanneke van der Werf en Sidney Smeets, maken zich zorgen over de effectiviteit van vermissingsalarmeringen zodra deze worden gestuurd via Burgernet. Ze vragen de minister waarop hij baseert dat zulke berichten daardoor herkenbaarder worden en of hij beseft dat Burgernet alleen in Nederland inzetbaar is terwijl kinderen bij ontvoering vaak in het buitenland terechtkomen.

Eerder had Frank Hoen, medeoprichter van het bedrijf dat de Nederlandse versie van Amber Alert in 2008 ontwikkelde en sindsdien beheert, aangegeven verbijsterd te zijn over het besluit om het alarmeringssysteem te stoppen. Volgens hem komt de opsporing van vermiste en ontvoerde kinderen erdoor in gevaar. Hij zegt dat de politie alle moeite die hij in het systeem en de samenwerkingsverbanden heeft gestoken, 'integraal wil kapotmaken'.

In 2017 was Grapperhaus nog enthousiast over Amber Alert. ‘We gaan ermee door, want die dienst heeft zich de afgelopen jaren bewezen en zal dat in de toekomst eveneens doen’, meldde hij destijds aan de Kamer. Een jaar later wilde de bewindsman het systeem achter Amber Alert wel aanbesteden. Dit werd toen via een rechtszaak door de Limburgse Amber Alert-ontwikkelaar Netpresenter voorkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er loopt ook een petitie om Amber Alert te behouden, via https://redamberalert.nl/

Ha, daar is ook net een petitie over verschenen. https://redamberalert.petities.nl Duizend, twee duizend ondertekeningen per dag.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-09T10:27:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.