Google bouwt even geen datacenters meer in Nederland

Dit artikel delen:

Google stopt voorlopig met het neerzetten van nieuwe datacenters op industrieterrein Agriport in de gemeente Hollands Kroon. Eind vorig jaar nam het concern de nieuwe locatie aan de Tussenweg in gebruik. Daarnaast is de uitbreiding in Groningen bijna afgerond. Daarmee beschikt Google voorlopig over voldoende rekencentrumcapaciteit.

Het Noordhollands Dagblad en de Telegraaf kopten vanochtend dat Google afziet van verdere bouwplannen voor datacenters, een toegezegde miljoenkorting op de bouwleges ten spijt.  

Maar, schrijft NH Nieuws, volgens de gemeente Hollands Kroon gaat het om een tijdelijke stop. 'Bij ons hebben ze aangegeven dat er nu geen bouwplannen zijn, omdat de netcapaciteit niet toereikend is', legt gemeentewoordvoerder Noortje Slot uit aan de website. 'Dit kan in de toekomst veranderen. Dat er nu geen plannen zijn, betekent daarom niet dat ze er nooit komen.' Het besluit van Google lijkt dan ook niets te maken te hebben met de hoogopgelopen discussie in de regio waarbij veel inwoners bezwaren hebben tegen nog meer megagrote datacenters, ook wel hyperscalers genaamd..

2,5 miljard

Google kocht in het voorjaar van 2018 op Agriport een stuk grond ter grootte van 70 hectare. Daarvan is nu iets meer dan een kwart in gebruik. Mocht de zoekmachinegigant toch weer meer datacentercapaciteit nodig hebben dan is er nog plek zat. 'Het is hun grond en het bestemmingsplan staat onder andere datacenters toe', aldus de zegsvrouw.  

Woordvoerder Cindy Penders van Google laat aan NH Nieuws weten dat de totale datacenterinvestering op dit moment 2,5 miljard euro betreft. Recent maakt het bedrijf een investering van 45 miljoen bekend voor de aanleg van een nieuwe duurzame watervoorziening in Groningen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-26T15:45:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.