Cellnex levert antennes voor GSM-R-netwerk Prorail

Dit artikel delen:

Het Spaanse Cellnex, een infrastructuuraanbieder voor draadloze telecommunicatie, zet de komende twee jaar tachtig antennemasten neer op de spoorgrond die het van Prorail pacht. Deze opstelpunten voor mobiele connectiviteit mag het bedrijf ook aan derden verhuren. Daarnaast mag het nog eens honderd masten plaatsen op Prorail-grond. De nieuwe antennes zijn nodig omdat de spoorwegbeheerder zijn eigen GSM-R-netwerk vernieuwd.

Na een aanbesteding is Cellnex geselecteerd als leverancier voor de bouw, het beheer en exploitatie van opstelpunten voor Prorail, mobiele netwerkoperators en andere marktpartijen die gebruikmaken van mobiele connectiviteit langs het spoor. Het bedrijf, officieel bestempeld als zogeheten passieve infrastructuurprovider (pip), werkt voor de uitvoering hiervan samen met VolkerWessels Telecom, specialist in het aanleggen van telecominfrastructuren.

ProRail maakt gebruik van een eigen netwerk voor mobiele telecommunicatie, het GSM-R-netwerk. Dat wordt beheerd door Mobirail, een joint venture van Nokia en KPN. Voor de periode 2021-2027 staat de verdere digitalisering van het spoor centraal. Het GSM-R-netwerk zal hiervoor worden vernieuwd. Dat betekent dat er nieuwe antenne-opstelpunten nodig zijn, waarvoor Cellnex is aangetrokken. Daarbij spelen twee andere belangrijke ontwikkelingen een rol: Digital Rail Operations (met het Future Railway Mobile Communication System, de 5G-opvolger van GSM-R) en Gigabit Train (snel internet in de trein).  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-30T09:15:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.