Zuid-Holland wordt proeftuin voor datadelen

Grenzeloos Datalandschap moet uitgroeien tot regionaal netwerk voor data-uitwisseling

Dit artikel delen:

Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag

Provincie Zuid-Holland en de gemeenten Den Haag en Rotterdam delen sinds deze week kennis en vaardigheden op het gebied van data en technologie. Onder de noemer Grenzeloos Datalandschap richten ze zich daarbij op de betrokkenheid van burgers, verduurzaming en digitalisering.

De samenwerking moet concrete toepassingen opleveren die passen binnen de kaders van goede databeveiliging, privacy en ethiek. Uiteindelijk is het de bedoeling om in de regio een netwerk van gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen op te tuigen. Via dit netwerk kunnen deelnemende partijen dan eenvoudiger en slimmer data uitwisselen en daarmee maatschappelijke vraagstukken oplossen.

Toepassingen

De provincie en haar twee grootste gemeenten stellen al enkele concrete toepassingen beschikbaar. Deze richten zich op de energietransitie en duurzame mobiliteit. Een daarvan is de koppeling van datasets waarop analyses plaatsvinden die meerwaarde hebben voor bedrijven en burgers, zoals slimme brugopeningen.

Zuid-Holland is al langer bezig aan slimme technologie in het verkeer. Zo werd het project Smart Shipping in 2018 genomineerd voor een Computable Award in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Gemeente Den Haag

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-04T11:17:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.