Exxellence koopt Tog en wijzigt eigen merknaam

Opnieuw forse consolidatieslag op de belastingsoftware-markt voor (semi)-overheden

Dit artikel delen:

Software-aanbieder voor de publieke sector en semi-overheidsorganisaties Exxellence Groep neemt branchegenoot Tog Nederland over. Daarmee vergroot de bedrijvengroep uit Hengelo het aanbod van belastingsoftware. Het is de zevende overname van Exxellence in anderhalf jaar tijd. Het bedrijf heeft tot doel om uit te groeien tot de grootste software-aanbieder voor belastingsoftware in de (semi-)publieke sector in Nederland.

Tog Nederland, dat 130 medewerkers telt, zal in het eerste kwartaal van 2022 worden ondergebracht in de belastingen-divisie van Exxellence. De overname is ook aanleiding om de merknaam van het eigen bedrijf te wijzigen. Dat wordt Xxllnc (spreek uit 'exxellence'), de naam is in een nieuw jasje gestoken om het innovatieve karakter van het bedrijf uit te dragen, is de gedachte.

Met de overname zegt Xxllnc het volledige belastingdomein te kunnen bedienen. Het was daarin al actief met detacheerder SMQ. Eind vorig jaar werden de bedrijven 4Value (waarderingsapplicatie 4WOZ 2.0), Provoxol en Daerom overgenomen. Daarmee vergrootte het Hengelose bedrijf de software-ondersteuning binnen het belastingdomein van waarderen naar heffen en innen, vertelt directeur Michel Veenhuis. Hij zag in de markt drie partijen die ‘ongezond’ aan het concurreren waren. Bijvoorbeeld met prijsstelling onder de kostprijs, te strakke deadlines en verkeerde verdeling van het werk gedurende het jaar. Door de krachten te bundelen ontstaat volgens Veenhuis één partij (lees Xxllnc) die weer kan investeren in de betrouwbaarheid en kwaliteit van software.

Ook hoopt hij personeel tussen de dertig en vijftig jaar oud aan te trekken om de kennis van belastingen, met name rondom de WOZ (waardering onroerende zaken) te vergroten. Veenhuis zag die groep van ‘medior-mensen’ vaak vertrekken naar andere sectoren. Met de vernieuwende en solide software-ondersteuning moet hun vak weer leuk worden en kunnen ze met hun expertise de juiste bijdrage leveren aan klanten, verwacht hij.

Het komt vastgoed

De saas-applicatie Vris, voor vastgoed-registratie, -informatie, -taxatie en belastingen, van Tog Nederland, wordt opgenomen in dat aanbod dat vanaf het eerste kwartaal van 2022 onder de noemer Xxllc Belastingen in de markt wordt gezet. De software bevat modules voor het heffen en innen van belastingen en de module Waarderen, voor ondersteuning bij taxatie.

Tog Nederland droeg sinds de start in 1973 door fusies en een overname verschillende bedrijfsnamen. Het bedrijf startte als T.O.G. v. NED Gemeenten (Taxatie Onroerende Goederen Voor Nederlandse Gemeenten) met het uitvoeren van gemeentelijke taxaties. Na invoering van de wet WOZ en toenemende behoefte aan een waarderingssysteem, groeide het bedrijf enorm en ging het na overname verder onder de naam Tog VNG. Na de fusie met grote concurrent Damastes in 2003 wijzigde de naam uiteindelijk naar Tog Nederland, om verwarring met de VNG (Vereniging voor Nederlandse Gemeenten) te voorkomen.

Het bedrijf biedt software en aanvullende dienstverlening op het gebied van BAG (Basisadministratie Adressen en Gebouwen) , WOZ (Waardering Onroerende Zaken), lokale belastingen en heffingen, energielabels en planschade & ruimtelijke ordening voor lokale overheden. Ook biedt het bedrijf via detachering ondersteuning bij herwaardering, vastgoedregistratie en het WOZ-bezwarentraject. Er werken 130 mensen verspreid drie vestigingen in Nederland: Veenendaal, Sint-Oedenrode en Meppel.

Over xxllnc

Xxllnc, gevestigd in Hengelo, Amsterdam en Eindhoven, bestaat uit een groep bedrijven die software en diensten voor integraties, data-uitwisseling klantondersteuning bieden. Xxllnc ondersteunt overheidsorganisaties met het uitvoeren van landelijk beleid of het lokaal verstrekken van voorzieningen voor inwoners. Dat gebeurt door inzet van software en kennis. 

In totaal nam Xxllnc in anderhalf jaar tijd zeven bedrijven over. Software-investeerder Main Capital Partners, die sinds 2020 een meerderheidsbelang heeft in Xxllnc, ondersteunde het gros van deze overnames en helpt met de langetermijnstrategie op de Nederlandse overheidsmarkt. Met de overname van Tog telt het bedrijf 430 medewerkers

Xxllnc werkt aan een aanbod waarin alle bestaande software wordt geïntegreerd in één systeem. Van daaruit kunnen partijen dan verschillende applicaties kiezen en krijgen ze via één account toegang tot het volledige netwerk van alle apps en ondersteuning. De belastingen-divisie bestaat uit ongeveer tweehonderd man. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-26T12:00:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.