Europees Hof neemt opnieuw zero-rating onder vuur

Dit artikel delen:
mobiel iphone smartphone

Zero-rating, waarbij telecomoperatoren bepaald netwerkverkeer niet aanrekenen, is onwettig. Dat stelt het Europees Hof van Justitie in een zaak tegen twee Duitse operatoren. In België en Nederland passen ook T-Mobile en Proximus bij bepaalde abonnementen een dergelijke rekenmethode.

Het waren twee Duitse rechtbanken die van het Europese Hof wilden weten of Telekom Deutschland en Vodafone in Duitsland abonnementen met zero-rating op de markt mogen brengen. Bij zero-rating mogen klanten bepaalde diensten zoals Spotify of Netflix onbeperkt gebruiken, zonder datalimiet. De rechtbanken moesten een beslissing nemen in een dispuut tussen de operatoren en het Duitse overheidsorgaan Bundesnetzagentur für Telekommunikation.

Het Europese Hof blijkt de praktijk van zero-rating niet graag te zien gebeuren, want deze ‘maakt onderscheid in internettrafiek op basis van commerciële overwegingen’. Dat is in strijd met de algemene verplichting om dataverkeer gelijk te behandelen en schendt dus de netneutraliteit en de Europese wetgeving, aldus het Hof.

Conclusies

Het Europees Hof gaat in de zaak niet zelf oordelen, dat blijft aan de nationale rechtbanken. Wel moet de uitspraak voldoen aan de conclusies van het Hof. Als er in andere Europese landen een gelijkaardige zaak wordt opgestart dan moet ook in die gevallen met dit oordeel rekening worden gehouden.

Welke gevolgen de uitspraak op korte termijn zal hebben, is niet meteen duidelijk. Het Europese Hof heeft zich vorig jaar in een zaak rond de Hongaarse operator Telenor ook negatief over zero-rating uitgesproken. Daarbij werd rekening gehouden met het blokkeren of vertragen van ander verkeer.

Zowel in België als Nederland bieden bepaalde providers abonnementen aan met zero-rating. Bij T-Mobile Nederland is dat de dienst Datavrije Muziek, bij Proximus gaat het om de Epic-abonnementen. Proximus kreeg daarvoor al groen licht van de nationale telecomwaakhond BIPT.

'Wij hebben eveneens gisteren kennisgenomen van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie', reageert Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke. 'We zullen de tijd nemen om het probleem te analyseren en te zien of er aanpassingen nodig zijn in ons huidige aanbod.'
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-03T11:03:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.