Ministerie twijfelt door te gaan met qr-codes

Problemen rond app CoronaCheck

Dit artikel delen:

De onzekerheid neemt toe rond de app CoronaCheck die bewijst dat je gevaccineerd bent dan wel negatief ben getest of eerder corona hebt gehad. Op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nemen de twijfels toe. Afgelopen middag vond overleg plaats over de vraag hoe het ministerie verder moet met qr-codes.

De problemen spitsen zich toe op mensen die wel twee keer een vaccin hebben gehad maar daarna toch positief zijn getest. Na een besmetting zou hun qr-code moeten worden ingetrokken. Maar dan verdwijnt de informatie dat iemand twee keer een vaccinatie heeft gehad. En dat is dan definitief. Als iemand naderhand weer gezond is kan de oude status over de inentingen niet meer worden hersteld.

Het grote probleem met het systeem is dat vanwege de privacy het privédeel van de sleutel van het certificaat is gekoppeld aan de qr-code. Die heb je persoonlijk alleen op je eigen telefoon staan en staat nergens anders geregistreerd. De qr-scanner controleert off-line of de qr-code geldig ondertekend is met het certificaat. Zowel de telefoon van de gebruiker als van de scanner hoeven daarbij niet online te gaan.

Het ministerie buigt zich thans over twee mogelijke oplossingen. Men kan de scanner en qr-code-app laten zoals het nu is. Bij evenementen en bijeenkomsten moet dan iedereen worden getest. 

Groen of rood slotje

Het alternatief is de certificaten in een database (Certificate Revocation List) op te nemen. Dan kan de scanner online checken of een qr-code (certificaat) al dan niet geldig is. Dit valt te vergelijken met het groene of rode slotje in een internetbrowser. Bij deze oplossing moet wel een stukje privacy worden ingeleverd. Maar landen om ons heen doen dit ook al. 

Ad Koolen, cryptodeskundige bij Compumatica, voelt het meest voor de tweede optie: ‘Door qr-codes tegen een database met vervallen certificaten te houden kan iemands status worden ingetrokken.’ Maar VWS is daar huiverig voor. Dit in verband met mogelijke privacy-problemen. Koolen zelf ziet die moeilijkheden overigens niet. Een database met certificaten kan zodanig zijn ingericht dat deze alleen zegt of een qr-code al dan niet is ingetrokken. 

Overigens is de tweede oplossing ook omslachtig. Bij een keuze voor deze optie vervalt het digitaal certificaat (de private key) dat daarbij zit. En dat is onomkeerbaar. Als iemand weer gezond is kan de oude code niet meer worden hersteld. Er moet dan een nieuw certificaat/qr-code worden gegenereerd voor die gebruiker. 

De informatie over het gevaccineerd zijn moet dan handmatig worden opgehaald in de database van GGD-GHOR, wat veel tijd kost. Dit legt meteen een ander probleem bloot. Mensen die door de huisarts zijn ingeënt, staan niet in de database van GGD geregistreerd maar bij die van het RIVM. En die data zijn niet gekoppeld. Het systeem weet dus niet meer dat iemand twee keer een vaccinatie heeft gehad. Hier moet dus wel een oplossing voor komen.

Adolf Hitler

Los van dit probleem bestond eerder op de dag enige vrees dat in Nederland de geheime (privé)sleutels van qr-codes waren gestolen. Het leek erop dat in Polen en Frankrijk Europese qr-codes waren gelekt. Die codes stonden op naam van Adolf Hitler, voorzien van geldige Frans en Poolse digitale handtekeningen. Maar van een lek lijkt vooralsnog minder waarschijnlijk. De indruk bestaat dat een medewerker van de Poolse/Franse GGD die toegang had tot het systeem, een ‘grap’ heeft willen uithalen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Las het al, besmet maar toch overal kunnen binnenkomen met die QR code. Je kan ook kunnen denken, als mensen besmet zijn dat ze zich even een aantal dagen gedeisd te houden. Als je de verantwoordelijkheid neemt je in te laten inenten zou dat logisch zijn. Heb niet veel ervaring met de QR code, maar het restaurant wat ik bezocht deed er niet aan. Houdt het helemaal op. Voor grote evenementen is het verplicht, sport, concerten. Zou zelf denken, houden zo, niets aan veranderen. Er zijn ook nog mensen die besmet zijn en niets in de gaten hebben. Alternatief zou zijn: alles op slot gooien en dat gaat niet gebeuren. Lastig! In een technische oplossing zoals hierboven beschreven (tijdelijk ongeldig maken) geloof ik niet. Te ingewikkeld.

Voordat de Dhr S. Spelling langskomt: het is 'Houdt het helemaal op' in plaats van houd. Oh, dat gaat door merg en been. Jammer dat je het bericht niet kan corrigeren.

@Louis Kossen. Jawel hoor. Aangepast.

De QR-code geeft slechts aan of iemand hersteld is van Corona en/of gevaccineerd is. Het is geen garantie tegen ziek worden en anderen besmetten, Deze beperkte zekerheid valt denk ik niet te compenseren met techniek.

QR code app is een middel/gereedschap. Het probleem zit duidelijk in het beleid van de overheid. Vaccinatie is geen garantie om niet ziek te zijn/worden (Covid-19). Enige wat helpt volgens de wetenschappers is testen voor toegang voor iedereen OF de kwetsbare groep identificeren en afdoende beschermen.

Aangezien bij toegang met code juist de gevaccineerden het virus verspreiden. Gewoon weer testen voor toegang. Dan weet je zeker dat niemand op dat moment het virus bij zich draagt.


Dat van die "Adolf H" codes lijkt mij bewijs van aantasting van de integriteit van de onderliggende database.
Het systeem is overigens net zo betrouwbaar als de mensen die vaccinatiebewijzen invoeren na, of niet, vaccinatie. Het registreert feitelijk "verklaringen van gevaccineerd zijn". Ik hoop daar op burgerlijke ongehoorzaamheid en sabotage van artsen, die niet zouden moeten willen meewerken aan juridische uitsluiting. Voor een onderbouwing verwijs ik o.a. naar de Johannes Wier stichting: https://www.johannes-wier.nl/
Ook het feit dat hier een grove inbreuk wordt gemaakt op het recht op geheime medische informatie van ongevaccineerden is evident: de vaccinatiestatus ligt op straat: niet naar binnen is ongetest én ongevaccineerd dus ongevaccineerd (De Morgan's wet). De vergelijking met een insigne is dan snel gemaakt.

Over het Adolf H record nog het volgende: aangezien bij mijn weten CoronaCheck apps allemaal gekoppeld zijn met (recent Europees uitgerolde) federated authentication-achtige oplossingen als DigiD, en deze volgens mij allemaal gekoppeld zijn aan varianten van het Nederlandse basisregistratiestelsel, is het interessant om te achterhalen in welke deeladministraties deze Adolf H nog meer opduikt en of hij belasting betaalt. En vooral, waar in de invoerketen van persoonsgegevens (bij geboorte) het kan dat iemand met een geboortedatum van 1900 kan worden ingevoerd en waar de data validatie faalt bij het niet detecteren van dit stukje desintegriteit. Het probleem lijkt mij ernstiger dan de wat jolige manier waarop er over gesproken wordt: kennelijk is er een lek?

Marius, testen voor toegang is ook onzin, in die 48 uur nadat je getest bent komt je overal en nergens. Dus je bent net zo'n grote bron als velen anderen. Misschien is de oplossing gewoon de zorg opschalen ipv controle BOA's en techniek? Gewoon zorgen dat er bedden en verpleegkundigen komen met de juiste waardering/salaris etc. En dan ook gelijk eens een voorlichtingcampagne over wat je kan doen om het niet te krijgen. Want wat mij echt het meest verbaasd in alles is dat alle gefocust is en blijft op besmettingen overdragen en op de achterkant. Iemand al een campagne gezien over vitamines? Ipv zelftesten door de brievenbus, vitamine D bv uitdelen aan mensen? Volgens mij moet je het probleem aan de voorkant aanpakken ipv aan de achterkant. (en dan zijn de QR codes ook niet meer nodig)

@Redactie Dank voor de correctie!

Inenten lijkt me het meest verstandig om de ziekenhuizen te ontlasten en het aantal mensen met langdurige nare verschijnselen te minimaliseren. Goed voor jezelf en je omgeving. Ik moet wel toegeven, ik heb me niet geinformeerd en geen diepgravend onderzoek gedaan op internet.

Als zowel de Franse als de Poolse geheime sleutels blijken te zijn gestolen dan lijkt het me nogal naïef om te denken dat de Nederlandse sleutels veilig zijn. Zo'n 'DigiNotarretje' leidt ertoe dat de hele vertrouwensketen omvalt en het maatschappelijke draagvlak ervoor verkruimeld. Dan kan Hugo net als eerder Donner wel zijn vinger in de digitale dijk proberen te stoppen maar het hele beleid van toegang was toch al niet uit te leggen door onlosmakkelijke koppeling van vaccinatiestatus, het systeem geeft daardoor alleen maar schijnveiligheid.

Voor Ad, we leven nog altijd niet op een eiland dus ook al bedenk je een prachtige Nederlandse oplossing je hebt nog altijd te maken met een groot aantal Poolse arbeiders die niet alleen de tomaten plukken.

Snap je nog niet? Het gaat er om dat ze iets anders in plaats van qr code willen. Iets die geen fouten meer aangeeft en vast zit. Wat er is mag je zelf nadenken....

@oudlid Dat vind ik niet helemaal waar, die schijnveiligheid, als het om besmettingen en ziekenhuisbezettingen zou gaan zou het beste zou zijn alleen gevaccineerden toegang te geven en ongevaccineerden geen toegang te geven tot gelegenheden en evenementen (kerken!). Daarmee worden de ongevaccineerden beschermd tegen besmettingen in groepen. Alla, zal er eentje met een fopbewijs zitten maar dat zal de doorslag niet geven. Vraag is of dat wenselijk is, zo een scheiding. Dat is het duivelse dilemma waar de overheid mee zit. Je kan ook zeggen, geen QR code, alles open en laat maar gaan en we zien wel waar het schip strandt. Met een eventuele lockdown als gevolg als de cijfers oplopen en de zorg weer in de problemen komt. Je kan het niet zomaar op zijn beloop laten. Geen probleem met eenvoudige antwoorden.

wass meinen Sie, frau Bettie ? Ich habe gerade auch ein bekommen. Wass ist falsch damit ?

Goedendag, het is volgens mij niet nodig om de ongevaccineerde zo te blijven beperken.
Waar ze ook maar heen willen is een test nodig en aan de enorme rijen te zien gaat het gros ook netjes hun 24 uurs pas halen.
Van de 14% ongevaccineerde die er over zijn blijken niet de grootste groep mensen te zijn die in de ziekenhuizen liggen zoals er wordt verkondigd, kijk alleen maar de ziekenhuizen in en om maastricht waar ze wel durven te zeggen dat 8 op de 10 gevaccineerden weer een opname cq een ic bezoek ondergaan.
Het uitje van de senioren op een boot die bijna allemaal besmet raakte is ook geen uitzondering maar blijf vooral de ongevaccineerde de schuld geven. Vergeet ook niet dat je 11 jarige neefje of nichtje van 4 net zo besmettelijk blijven als voorheen.
De zorg was al voor de covid een zooitje, uitgehold door de verzekeraars en de overheid.1 grote schande!
Gevaccineerde mensen moeten zich ook laten testen zoals de overheid ooit via reclame naar buiten bracht, het vaccin is zo goed en getest door de expets over de hele wereld dat wij als brave schaapjes, oeps sorry, mensen alles maar voor lief nemen wat ons maar wordt voorgeschoteld, Angst regeert nu eenmaal bij de mens.

Dat deze code niet werkt moge duidelijk zijn. Maar toch ben ik er voorstander van. Er moet alleen naar worden gekeken om deze betrouwbaar te krijgen. Als ongevaccineerde toch toegang kunnen krijgen tot activiteiten, moet niet kunnen...deze personen moeten worden ingesloten. Verboden worden om zich op de openbare weg te begeven. Maar ik vraag me af...als zij zo anti vaccinatie zijn, waarom dan wel een valse code aanschaffen? Zo verlogen je toch je mening?

Hebben jullie er eel eens aan gedacht dat er ook mensen zijn (ik) die langdurig ziek worden van vaccinaties en zich daarom ook nu niet durven laten vaccineren? Maar ik slik wel ( ter voorkoming ) de nodige supplementen. zoals vit C 1000 , vit D , Quercetine en Zink . ook heb ik Resveratrol in huis voor het geval dat ik toch wordt besmet. en ik eet natuurlijk heel gezond !!! .
Dus als ik jullie was zou ik wat voorzichtiger zijn met jullie oordelen
Met vr groet Mies

Louis,
Als eerste is controle op QR-code allesbehalve waterdicht of er wordt helemaal niet gecontroleerd. Gisteravond nog een kopje koffie gedronken in de horeca zonder controle en dat was niet de eerste keer. En het was buiten de biblebelt want ik kom nog weleens ergens en daardoor weet ik dat bepaalde groepen gevaccineerden een fatalistische houding hebben. Velen hebben enkel en alleen de prikken genomen omdat ze op vakantie wilden en Hugo legt deze egoïstische hufters niet aan banden als ze positief zijn. Magere sorry na dansen met Janssen lijkt me een herhaling van zetten te krijgen. Want contactonderzoeken zouden namelijk weleens iets anders kunnen zeggen dan wat een minister nu zegt en ook de statistieken geven langzaam een ander beeld. Dus makkelijkste optie is om een QR-code maar 6 maanden geldig te laten zijn waarna verlenging voor wederom 6 maanden verkregen kan worden na een herhalingsbooster. Zo'n aanpassing heeft tenslotte weinig impact op de privacy en zorgt voor meer gelijkheid met als bijkomend voordeel een afhankelijkheid van big pharma die er uiteraard alles aan zal doen om ons uit de crisis te halen zonder enige winstmaximalisatie.

Wat een gezeur. De Nederlandse staat zou problemen hebben met controle op vervallen QR-code certificaten? Waarom mag van de zelfde staat een rijexaminator, het CBR, politie en justitie wel weten of jij medisch geschikt bent om een voertuig te besturen? Waarom mag de staat wel bekijken of je voor je auto een verzekering hebt afgesloten en wegenbelasting hebt betaald? Waarom mag politie en justitie, garages en de RDW van de staat wel controleren of jouw auto apk-gekeurd is? Waarom mag de belastingdienst wel controleren of je een auto hebt die past bij je inkomen en/of vermogen? Waarom mag de belastingdienst een algoritme inzetten om te zien of je voldoende van vreemde smetten vrij bent om zonder problemen een toeslag aan te mogen vragen?

In de huidige situatie van voldoende vaccins en te weinig IC-bedden zit het probleem vooral bij een grote minderheid die zich principieel niet wil vaccineren, omdat ze God, Allah of de een of andere voorzienigheid niet tegen de haren in wil strijken. De staat kan net zo principieel zijn en anti-vaxxers buiten het ziekenhuis houden zoals Louis Kossen aangeeft. Worden de anti-vaxxers ernstig ziek, dan weten ze bij wie ze om beterschap moeten bidden; niet bij de dokter. Ze mogen vitamine D en paardenmedicijnen, of vreemde chloorverbindingen slikken. Je kan anti-vaxxers ook achteraan in de wachtrij plaatsen in plaats van vooraan zoals nu gebeurt. Dat zou heel veel mensen helpen die al heel lang op wachtlijsten voor inplanbare zorg staan. Door het onevenredige beslag op ziekenhuiscapaciteit door anti-vaxxers moeten mensen met suikerziekte of trombose onnodig ledematen verliezen. Er zijn zelfs mensen met grote gezwellen die nogmaals even moeten wachten. Maar Rutte en De Jong weten dat er weer verkiezingen aankomen en de peilingen voor hun niet zo gunstig zijn. Dus de staat zal geen principiële keuze maken voor de zwakkeren. Blijft over dat de staat serieus gaat nadenken over het verbeteren van de huidige maatregels, procedures en ingezette IT-middelen.

Martijn, in een medisch ideale situatie zijn er alleen nog gevaccineerden op de IC, maar in veel kleinere aantallen. Er zijn veel mensen die door leeftijd, ziekte of aanleg een slechte immuniteit hebben, los van levensstijl.

@Jaap als "medisch specialist" moet je de geschiedenis rond Tamiflu eens lezen.

Ja Jan, ik weet dat Oseltamivir helaas niet of amper werkt en dat ook het baat het niet, schaadt het niet, zeker niet voor iedereen geldt. We mogen blij zijn dat de mens nu doorgaans voldoende weerstand heeft om niet ernstig ziek te worden of dood te gaan aan influenza of verkoudheid. Ik weet ook dat groepsimmuniteit bij COVID-19 al vanaf het begin niet voor de hand liggend was, juist omdat het voor de medische wetenschap een nieuw virus was en gezien de verwantschap met andere voor ons recente Coronavirussen met een hoge mutatiegraad en relatief hoge letaliteit. Des te vreemder dat de regering ook na de grote problemen in Italië nog steeds uit ging van groepsimmuniteit. Ik ken geen voorbeelden van influenza- en verkoudheidsvira waarbij groepsimmuniteit flink werkt. De beperkte werking door groepsimmuniteit kan teniet gedaan worden door risicovol gedrag. Nu weten we dat door de tijdelijkheid van immuniteit en hoge mutatiegraad er helaas geen kans is om echte groepsimmuniteit voor COVID-19 te bewerkstelligen. Dus we moeten leren beter om te gaan met COVID-19, al dan niet met behulp van IT.

@Jaap, het coronavirus is niet nieuw. Azie 2008 hebben we ook een groot probleem gehad.
Tamiflu werd begeleid van een intensieve lobby-campagne met alle dubieuze tricks om omzet te genereren, Het influenza-virus heeft overigens niets met het verkoudheidsvirus te maken.
IT brengt bij biologische processen weinig behalve als registrerend middel, de "corona-app" is een speen voor het "gewone volk", heeft nooit goed gewerkt en zal ook niet werken aangezien bluetooth als radiocommunicatie niet passend te maken is op biologische infectie-vectoren.

Jan, er is niet één verkoudheidsvirus en één influenza-virus, zoals je schrijft. Er zijn meer dan tweehonderd typen verkoudheidsvirussen beschreven, waaronder verschillende milde typen uit de onderfamilie van echte coronavirussen (Orthocoronavirinae) naast de meer dan honderd rhinovirussen die verkoudheidsverschijnselen veroorzaken. En er zijn tientallen subtypen en afstammingslijnen influenza-virus beschreven die griepverschijnselen kunnen veroorzaken, waaronder die voor de mens zeer dodelijke Spaanse griep en de voor mens zelden dodelijke vogelgriep.
IT speelt niet alleen een belangrijke rol bij de medische administratie. IT is ook onmisbaar om bijvoorbeeld snel DNA en RNA sequenties te bepalen en zo er achter te komen met welk virustype / lijn / variant / mutatie we te maken hebben. DNA en RNA sequenties bepalen is ook belangrijk voor het onderzoek naar en testen van vaccins en medicatie en het kiezen van de beste behandeling. Je kan met geautomatiseerde analyseapparatuur eventueel een genetische vingerafdruk maken om de verspreiding van virussen beter te kunnen volgen. Dus IT is dus wel degelijk belangrijk geweest voor de gezondheidszorg.

Jan, heb jij het over de epidemie 2008/2009? Die zou vooral door Influenza A subtype H3N2 veroorzaakt zijn en niet door een coronavirus. Het SARS-CoV-2-virus, dat COVID-19 veroorzaakt, is door de medische wereld pas in 2019 bij mensen opgemerkt en beschreven.

Dat de GGD door een slechte voorbereiding grote IT-problemen heeft gehad, is bekend, maar de inzet van IT is uiteindelijk toch positief. Door de maatschappelijke opzet van de CoronaMelder is het vrijwel onmogelijk de effectiviteit van de corona-app te bepalen. Maar is dit niet meer een maatschappelijke kwestie in plaats van technische?

En inderdaad Roche heeft niet kunnen aantonen dat de in vitro resultaten ook in vivo herhaald konden worden. Er is bijvoorbeeld te weinig rekening gehouden met de snelle mutatie bij diverse type virussen, die onder andere tot resistentie hebben geleid. En corruptie rond de toelating van medicijnen komt in de medische wereld best veel voor. De PCR-tests van Roche zijn gelukkig betrouwbaarder.

@Jaap mij is bekend dat er vele viri zijn die onder de naam "common cold" beschreven worden en ook dat het influenza-virus vele varianten kent en een periodiciteit (horese-area en swine-area).

Dat SARS al eerder aanwezig is kun je hier lezen:
https://de.wikipedia.org/wiki/SARS-Pandemie_2002/2003

Ook al is het slechts wikipedia verdere informatie kun je in de links vinden.

Dat IT een ondersteunende rol speelt is duidelijk echter om tot een sequentiering te komen heb je een mikrobiologisch laboratorium nodig, IT alleen helpt daar niet veel. Wat de corona-waarschuwingsapp betreft is meermaals duielijk bewezen dat die niet werkt bijv. in het ierse openbaar vervoer.

Overigens even als voorbeeld, patient vraagt kan ik een familielid bezoeken met de bof? Bloed afgenomen, titer van antistoffen bepaald en ja er zijn antistoffen. 22 dagen later (inkubatietijd) het volle ziektebeeld van de bof. De "feiten" zoals dat graag gepresenteerd wordt zijn niet zo hard, die patient was ik.

@Jan, IT is altijd ondersteunend. Daarom zijn er goede artsen nodig die bijvoorbeeld al dan niet geautomatiseerde bloeduitslagen kunnen duiden in samenhang met het gezondheidsbeeld en de anamnese. Je weet ook wel dat er antistoffen gevonden kunnen worden voordat iemand merkbaar ziek wordt, maar ook nadat iemand al beter is of zich weer beter voelt. Een goede arts kan ook nagaan of er nader onderzoek wenselijk is om dat er sprake kan zijn van valse uitslagen en omdat er sprake kan zijn van een ander euvel. De arts kan in ons land gelukkig heel veel tests snel en relatief goedkoop laten uitvoeren, mede dankzij de IT.

Pseudowetenschappelijk geblaat gaat voorbij de rol van de QR-code als 'digital twin' en de vraag of deze nog waarde heeft voor de gewone sterfelijken. Want het is dus niet alleen Ali Illegali die met een bedenkelijke toegangscode een risico vormt als we kijken naar de controle aan de achterdeur. Eis dat ook werknemers een QR-code laten zien ligt echter niet alleen juridisch lastig want de economische impact hiervan zou weleens enorm kunnen zijn voor (vitale) sectoren waar goedkope arbeidskrachten opmerkelijk vaak niet gevaccineerd zijn. En ik heb het dan niet alleen over de tomatenplukkers in de biblebelt maar over de realiteit op de werkvloer van menig distributie- of productiecentrum die NRC lezers over het hoofd zien.

@Jaap Ik vind dat niet gevaccineerden geen toegang tot het ziekenhuis zouden moeten krijgen, het ging me om evenementen. Een ziekenhuis moet naar mijn mening iedereen helpen die zich aandient.

@oudlid Was mijn ervaring ook, geen QR check. Als mensen besmet met QR code op pad gaan, daar is geen houden aan. Het is niet iets wat de overheid zou moeten afdwingen en forceren, het zou mensen eigen verantwoordelijkheid moeten zijn.Ook lastig hoor.

@Mies Dat lijkt me heel naar geen vaccin kunnen verdragen, dat lijkt me dan naar om zomaar over op pad te kunnen gaan. Hopelijk vinden ze toch wat uit.

@Martijn Geloof niet dat de zorg een zootje is en dat er goede mensen werken. Wel, uitgehold. Las het dit weekend weer dat werkenden een groot deel van de tijd met administratie bezig zijn. Dat vind ik wel een probleem, niet alleen in de zorg. Verantwoording, administratie, controle, wantrouwen, het zit er diep in. Leve de marktwerking.

@Louis:
Mooie lijst reacties! Kan ik me helemaal in vinden.

@Frank Dankjewel. Ik denk dat het strakker en beter moet. Nu wek ik de indruk dat ongevaccineerden geweigerd moeten worden bij het ziekenhuis, om daarna te schrijven: iedereen welkom. Dat laatste bedoel ik, een ziekenhuis mag niemand weigeren.

Mensen tegen elkaar uitspelen vind ik niet goed maar de overheid moet wel alles op alles zetten dat mensen zich te laten inenten.

@Ewout, gastarbeiders uit niet-EU-landen, daklozen en ongedocumenteerde illegalen kunnen na lang soebatten alsnog wel een prik krijgen. Maar een vaccinatiebewijs is volgens de rijksvoorlichting gekoppeld een aan een BSN nummer en jouw Ali Illegali gaat deze niet aanvragen vanwege de IND. De staat verwijt vreemd genoeg de softwareleverancier dat deze dit zo heeft geregeld, alsof de staat niet verantwoordelijk is voor de opgestelde specs. Werkgevers staan onder druk omdat ze van de wetgever een veilige werkomgeving moeten bieden, maar zij mogen van de wetgever niet naar een QR-code vragen. Dat is voor hen de economische impact, vooral daar waar heel veel mogelijk besmette handjes moeten worden gebruikt. Ook de bonden spelen op dit gebied een spelletje. En juist de heel ggggristelijke zorginstellingen lopen om de brei heen. Daar kan IT geen ondersteunende rol spelen; zero input levert zero output op.

@Louis Kossen, je standpunt is mij nu duidelijker. Waarvoor dank.

Ik ben niet voor uitsluiten maar wel voor achteraan sluiten van de anti-vaxxers. Nu kan in principe iedereen gevaccineerd worden. Daar mogen we heel blij mee zijn. Weer de reguliere zorg gaan stopzetten, maar nu vanwege een voordringen door de anti-vaxxers, is vreselijk asociaal. Het gaat om mensen met pijn die soms jaren extra op hulp moeten wachten, om mensen die door de uitgestelde zorg niet naar het werk kunnen. En soms gaan ze dood omdat ze niet bijtijds geholpen kunnen worden. En dan heb ik het nog niet over de asociale impact op het overwerkende ziekenhuis- en zorgpersoneel. Welwillende burgers mogen geen slachtoffer worden van mensen die welbewust niet willen worden gevaccineerd. Als er medische bezwaren zijn, dan moet er voor die mensen een uitzondering gemaakt worden. Regels uitvoeren niet volgens een script maar volgens de menselijke maat.

https://tweakers.net/nieuws/188744/privesleutels-van-corona-apps-zijn-niet-gestolen.html

Jaap,
Ali Illegali is het resultaat van een beleid wat niks bijdraagt aan het wegnemen van de druk op de zorg. Je stelligheid over ongevaccineerden klopt ook niet zoals blijkt uit het rapport van RIVM, cijfers tot 22 augustus. En datzelfde rapport verwacht dat het percentage volledig gevaccineerden dat opgenomen moet worden de komende maanden zal stijgen, deze opnames betreffen vooral 70-plussers waarbij indicatie voor een opname veelal niet direct COVID-19 is. De druk op de zorg zal verder nog toenemen door een oplopend ziekteverzuim onder de verzorgenden, de 'afschaling' van de zorg is hier vooral debet aan.

Verder blijkt gedachte van: ''Ik ben volledig gevaccineerd, het zal wel een gewone verkoudheid zijn." een verkeerde aanname te zijn als we kijken naar contactonderzoek en aankomend Prinsenbal zal waarschijnlijk wel weer voor een piek in de besmettingen gaan zorgen. Want het niet (tijdelijk) kunnen intrekken van de QR-code bij een positieve uitslag is een ontwerpfout van het systeem hoewel jongeren de lust tot leven te ontnemen om ouderen langer te laten leven het Darwin dilema is. De meeste jongeren hebben dan ook meer last van een avondje doorzakken dan van een besmetting want wat betreft de aanmaak van antistoffen is de politiek in de fuik van de farmaceutische industrie gezwommen.

@Ewout, lees mijn eerdere bijdragen maar, o.a. de opmerking over de "ideale situatie". En probeer zo laat op de avond helder na te denken. Dan kan jij je late oprispingen nog voordat je op bed ligt zelf wegschoffelen en hoef je niet in bed te woelen.

@Jaap +1
Ik zou graag een vergelijk zien tussen het aantal infekties na een immunisering bij Covid, Mazelen en Polio.
De berichten zijn voor mij aanleiding aan de goede werkzaamheid van de covid19-inentingen te twijfelen ook al ben ik 2 maal ingeent.
Overigens "de QRkode" zegt net zo weinig als de barkode, het gaat om de data die daarin opgeslagen is.

@Jan, volgens mij is de werkzaamheid van COVID-19 vaccins een stuk lager en vooral minder lang, dan die voor het mazelenvirus en de poliovirus types (60_90+ % versus 99+ %). Maar de details mag je zelf opzoeken. Ik weet wel dat als Ali naar de hadj in Mekka gaat, deze nog een poliovaccinatie als booster moet hebben. En als je in militaire dienst treedt, krijg je ook herhaalprikken voor van alles. De griepvaccinatie is zelfs jaarlijks en dan nog kan je griep krijgen.

Maar wat versta jij onder goede werkzaamheid? Hetzelfde als de mensen die verder voor medicijnen hebben geleerd dan jij? In ieder geval zijn die professionals blij met de werkzaamheid (en de meeste mensen ook). Maar dit is allemaal off-topic. We kunnen beter over de werkzaamheid van ICT hebben. ICT beveiliging is ook nooit 100%, maar heel veel beter dan geen.

Goedeavond Jaap,
Ik zie je reactie nu pas omdat ik schaapjes ben gaan tellen, prima geslapen dus. Je reactie van 29 oktober 2021 om 12:33 is me duidelijk en we verwittigen de man met de zeis dat je nog liever dood gaat dan dat je in een ggggristelijke zorginstelling komt te liggen. Of zal ik Ali Illegali bellen want prognose van OMT is zo'n 23.000 ziekenhuis opnames door COVID komende periode wat gezien de huidige druk op de zorg al problematisch is maar bij een eventuele griepgolf wordt het schier onmogelijk om aan de zorgvraag te voldoen. Doe me dus maar even de maat van je nieuwe 'slaapzak' want het is typisch dat anderhalf jaar geleden de ggggristelijke medemens die door compassie in de frontlinie bleef staan met alleen een stofkapje van de bouwmarkt nog applaus kreeg maar nu als melaats gezien wordt. Dat zal het werken in de zorg niet aantrekkelijker maken en de toenemende vergrijzing en een krapte op de arbeidsmarkt zal ook niet helpen.

@Jaap, laatste off-topic.
Van de mensen met corona die in tsjechie op de IC liggen is meer als 50% gevaccineerd.
Je mag zelf bedenken wat ik dan met "werkzaamheid" bedoel.

@Ewout, dus jij denkt dat christenen pas christelijk zijn als ze ook fundamentalistisch zijn? In mijn ervaring zeggen alleen fundamentalisten dat. Verder weet ik van dichtbij dat men in van oudsher christelijke zorginstellingen heel veel last had en heeft van het feit dat veel collega's niet gevaccineerd wilden worden toen het eindelijk kon. Dus gemiddeld veel ziekteverzuim, veel besmettingen, vaak meer dan 50%. Daardoor meer wisselende krachten en nog meer besmettingen. De meeste zorgmedewerkers zijn voor vaccineren van iedereen, ook van hun collega’s. Maar dit punt was en is nog steeds niet echt bespreekbaar bij het management en vooral niet bij de besturen van de christelijke stichtingen die ver van de werkvloer staan. Bij de christelijke partijen ligt dit punt net zo moeilijk, terwijl iedereen weet dat je niet zomaar capaciteit erbij kan krijgen. (En dan hebben we het nog niet over onnodige zieken en doden.) Bonden zijn ook nog steeds tegen de vaccinatieregistratie van zorgmedewerkers, want zij zijn nog steeds boos op de regering en op de werkgevers. Dat zou alleen via een algemene vaccinatieregistratie mogen.

Ewout, ik weet dat jouw grove vergelijkingen bij verreweg de meeste zorgmedewerkers heel verkeerd vallen. Zorgmedewerkers wilden terecht voorrang krijgen op een vaccinatie en niet bij alleen mondkapjes, omdat zij met kwetsbare mensen werkten.

Maar kom eens met een realistisch en concreet alternatief in plaats van je gebruikelijke expres kromme en niet te volgen redeneringen.

@Jan, waarom wijkt Tsjechië af van Nederland? Ander vaccins dan bij ons, nog geen tweede prik, juist een heel hoge vaccinatiegraad, andere mutanten? Volgen een schatting van het RIVM “heeft nu 87,5% van alle 18-plussers minimaal één vaccinatie ontvangen en is 84,1% volledig gevaccineerd”. Vier op de vijf coronapatiënten op intensive care van nu is ongevaccineerd. Bij ons dus relatief veel ongevaccineerden.

@Jaap
Tsjechie handelt volkomen naar de regels van de EU. Ook daar de in nederland gebruikte vaccins. De vaccinatiegraad is wat lager maar ook de demografie is natuurlijk anders, zoals die ook in Oosterijk anders is, daar is de incidentie ook al op 600 of meer aangekomen.

Het heeft ook met de berichtgeving te maken. De Oostenrijkse ORF staat inmiddels vol onder kontrolle van de ÖVP dat kun je met PIS en Orban in Hongarije vergelijken.


Jaap,
Ik zeg niet dat christenen pas christelijk zijn als ze fundamentalistisch zijn maar dat je een bepaalde overtuiging moet hebben om het werk te kunnen BLIJVEN doen. Maar misschien ben ik abuis om te stellen dat juist het troost geven meer iets is van de van oudsher christelijke palliatieve zorginstellingen dan de zakelijke IC van een academisch ziekenhuis. Eén ding is echter zeker, het was niet Hugo die voor het fotomomentje aan het bed stond tijdens eerste golf toen velen in eenzaamheid overleden omdat de zorginstellingen de deur gesloten moesten houden voor familie:

"Een aantal medewerkers gaf aan getraumatiseerd te zijn door de gebeurtenissen ten tijde van de crisis. Zo vertelden ze dat er in korte tijd meerdere bewoners waar ze een band mee hadden (in relatieve eenzaamheid) waren overleden. De lichamen moesten na het overlijden zo snel mogelijk van de afdeling af in een zwarte zak, zonder het reguliere afscheid waar normaal zoveel warme en gepaste aandacht aan werd gegeven. Medewerkers ervoeren ook weinig tijd om de gebeurtenissen te verwerken. Nadat de rust was weergekeerd, drie maanden later, begon de bewustwording van al het gebeurde."

Wat betreft de 'bad publicity' wordt veelal niet het volledige verhaal want ook ik heb van dichtbij de emotionele impact hiervan meegemaakt, Pfizer is niet de verlosser voor de werk- en sociale druk. En nee, ik hoor ondanks alles nog altijd niet dat zorgmedewerkers voor het vaccineren van iedereen zijn hoewel velen zich wel zorgen maakten om patiënten niet te besmetten. Ik hoor daarom een steeds luidere roep om serologische testen nu blijkt dat vaccinatie geen preventie tegen verspreiding biedt, maar misschien komt dat wel door de eed van Hippocrates. Feiten dr. Watson want aannames zijn pseudowetenschap en cognitieve dissonantie (de onaangename spanning die iemand ervaart bij tegenstrijdige overtuigingen) wordt vooral veroorzaakt door de onwelgevallige feiten zoals dat we na een jaar nog altijd dezelfde maatregelen hebben omdat er niks veranderd is in de zorg.

Maar back on-topic, de keus is niet om de QR-code te laten vallen maar om de duimschroeven hiermee nog verder aan te draaien. En helaas noteerde ik gisteravond daardoor 15% aan afmeldingen bij vrijwilligers, niet omdat ze geen QR-code hebben maar uit een principe om niet mee te willen werken aan een maatschappelijke tweedeling. Een verenigingsleven dat net een beetje aan het opkrabbelen was wordt dus opnieuw beschadigd en dit keer zou het weleens onherstelbaar kunnen zijn. Ook fijn dat je als bestuur zo voor het blok gezet wordt met vrijwel een onmiddelijke ingang, waren ze in Den Haag maar zo snel met het compenseren van gedupeerden van de toeslagen.

Ewout, vrijheid van geloof is één ding, vrijheid binnen het geloof een ander ding. Ik heb het over mensen die binnen hun gemeenschap er heden ten dage niet voor uit durven te komen dat ze gevaccineerd zijn of zich willen vaccineren, zoals vroeger je buren in de jaren 50-60 niet mochten weten dat je via de tv naar de zondige wereld keek, of op één of ander gebied uit de kast wilde komen. Anderen gaan weliswaar niet uit van een kerkelijk geloof, maar ze hechten veel meer waarde aan de medische adviezen van een ex-fotomodel met weinig bagage op dat gebied, dan aan die van mensen uit de medische wereld. Stel je eens voor dat een halve digibeet jou gaat vertellen hoe jij om moet gaan met ICT en dat alles wat jij zegt slechts gebaseerd is op de commerciële macht van wc-eend?

Feitelijk gezien, moeten maatregelen en middelen bij elkaar er voor zorgen dat de samenleving leefbaar blijft en de economie blijft draaien. Omdat er veel obstructie is zegt een leverancier van vaccins zelfs, neem de boosterprik, dan bescherm je ook mensen die zich niet willen vaccineren. Ook denkt men er over om de QR-code in “niet-essentiële” winkels verplicht te stellen, terwijl ze daar al een lockdown achter de rug hebben gehad ten gunste van de grootgrutters. Dit alleen om het gewenste terugdringen van het virus te bereiken. De gekte is bij sommigen wellicht zo groot dat ze geen gratis vaccinatie nemen, maar liever 500-1000 Euro voor een fake QR-code neertellen. Dan hoeven ze geen eitjes in te vriezen, of zo en kunnen ze een terrasje pikken.

Jaap,
Ik ben bekend met de groep die zich anoniem laat vaccineren, we hadden het gisteravond ook nog over Rouveen. Nu is bij mijn weten wereldvreemd niet een bedreiging voor de volksgezondsheid zoals dat ook geldt voor de ongevaccineerde die negatief test, de omgekeerde bewijslast die door sommigen gehanteerd wordt in de 'derde golf' doet me denken aan een film. Misschien komt dat door het advies van een ex-schoolmeester nu uit serologische testen een groeiende onzekerheid komt over de vaccineffectiviteit tegen transmissie op termijn.

En wat betreft obstructie heb ik daarover toch vooral een beeld van uit de kamer rennende partijen toen er over meer geld voor de zorg gestemd moest worden, dat we ons wederom aan het opmaken zijn voor de volgende lockdown omdat we nog altijd een structureel tekort aan IC capaciteit hebben tijdens de seizoenpieken lijkt me vooral een politiek besluit.

Maar goed, wederom terug naar de QR-code alias het Corona toegangsbewijs (CBT) en de wisselvalligheid van het beleid want er zijn ondertussen nogal wat aanpassingen. Zo is de vrijwilliger gelijkgesteld aan de beroepskracht en dus vrij van de verplichting om een QR-code te laten zien, hoe we hier als vereniging in de praktijk invulling aan moeten geven is nog niet helemaal duidelijk maar dagkoersen zijn ondertussen typerend in de protocollen. Want de routekaart is namelijk een politiek kronkelpaadje waarvan nog onduidelijk is of het ons nu uit het moeras leidt of erin.

@Ewout, in Israël zitten ze boven ons streefcijfer van een vaccinatiegraad van 70 procent, maar dat volstaat daar niet. In Israël zijn er twee bevolkingsgroepen (orthodoxe Joden en Palestijnen) die heel hun eigen gang willen gaan, respectievelijk slechte gezondheidsvoorzieningen hebben. Daar zijn steeds COVID-19 brandhaarden, net als bij ons in de bible belt en achterstandswijken. Een lokale lockdown durft men niet aan vanwege heetgebakerde reacties. In Israël lijken ze de vierde golf succesvol te dempen met een boosterprik. Maar ze denken nu al over een 4e prikronde vanwege de coconavirusreservoirs.

Het politieke kronkelpaadje is inderdaad niet handig in tijden van crises, maar wat verwacht je van een regering die steeds naar dominees kijkt. Het Red Team COVID-19 NL heeft zich niet voor niets opgeheven. Maar obstructie binnen de Haagse politiek is geen excuus voor obstructie door de “wereldvreemden”. Gezien hun drugsgebruik zouden jongeren in Urk weinig moeite moeten hebben met vaccinatie. Ze weten ook toch ook niet wat ze recreatief slikken of snuiven.
En maar afwachten hoe en waar men met de QR-code gaat inzetten.

Feiten Jaap want je bedrijft een onfrisse politiek met lasterlijke verdachtmakingen over een recreatief drugsgebruik. Nu begrijp ik je zure reactie wel want de rechtspopulisten zijn al in het gelijk gesteld aangaande een verlenging van het herstelbewijs op grond van wetenschappelijk onderzoek. Gevaccineerden moeten nog maar bewijzen dat ze geen gevaar zijn voor de volksgezondheid nu er steeds meer positief testen. Want het zijn niet mijn woorden maar die van prof. dr. J.T. van Dissel dat hij voor zo'n 700.000 mensen niks kan doen omdat ze naar alle waarschijnlijk vroeg of laat toch in het ziekenhuis komen omdat hun afweersysteem niet goed werkt. Wie deze zogenoemde 'non-responders' zijn is volgens van Dissel niet vooraf vast te stellen en om geen onrust te veroorzaken wordt er daarom aangestuurd op een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. En zo hoog mogelijk kan uiteindelijk elk getal zijn dus gelukzalig zijn de herstelden wat ondertussen dan ook een gestaag groeiende groep is omdat werkelijke beleid erop gericht is om het virus gecontroleerd rond laten gaan met een gedoseerde palliatieve sedatie waar eerstelijns verzorgendende in christelijke zorginstellingen traumatische ervaringen van kregen tijdens de eerste golf.

Als je de objectieve feiten wel onder ogen wilt zien dan valt er nog maar één conclusie te trekken en dat is dat de obstructie toch vooral door bepaalde politieke partijen gepleegd wordt en zelfs het Red Team is tot die conclusie gekomen maar toch blijf je onveranderlijk de schuld zoeken bij orthodoxe groeperingen.Wie steeds opnieuw dezelfde fouten maakt heeft niet genoeg geleerd:

https://www.c19redteam.nl/wp-content/uploads/2021/11/2021-11-01_Afscheid_Red_Team-1.pdf

@ Ewout Dekkinga, jij loopt steeds vast qua feiten en logica. Jij sluist braaf de ideeën van QUanon door. Jij zit op het zelfde spoor t.a.v. COVID-19 als de rechtspopulisten. En desondanks verwijt jij een ander een rechtspopulist te zijn. Verder reageer jij uiterst zuur op de vergelijking van COVID-19 bestrijding in Nederland en Israël en op het aanstippen van het drugsgebruik door jongeren in het nieuwe Staphorst. En desondanks zou een ander zuur reageren? Nuchtere Nederlanders snappen dat vooral de oude coalitiepartijen en gedoogpartijen bepalen welke ruimte de regering krijgt en niet populistisch rechts. Nuchtere Nederlanders snappen dat het Red Team COVID-19 NLmet voorstellen komt die contrair de ideeën van populistisch rechts zijn. Jij niet? Jij maakt ruzie met alle mensen op dit forum. Ligt het altijd aan de anderen?

En stel jij moet een advies opstellen over het dimensioneren van de ICT-infrastructuur en jij krijgt van de gebruiker een eisen- en wensenpakket vol met quasi dialectische retoriek, zoals jij die zelf constant uit. Hoe nuttig zou jij die inbreng vinden?

Jaap,
De nuchtere Nederlander begrijpt dat lastercampagnes niet helpen, als je het argument van een recreatief drugsgebruik van jongeren in Urk erbij haalt dan moet je ook de jaarlijks 2.500 ziekenhuis opnames noemen als gevolg van een recreatief alcoholgebruik. Eerdere alcoholslot tijdens de tweede golf was tenslotte bedoeld om de zorg te ontlasten en mijn nuchtere conclusie is dan ook dat je wild om je heen begint te slaan met quasi intellectuele prietpraat als gevolg van teveel recreatief alcoholgebruik.

Zo hebben de laatste verkiezingen vooral rechts winst opgeleverd, een zo progressief mogelijk kabinet behoorde simpelweg dan ook niet tot de mogelijkheden. Dus dansmarieke ruilde PvdA en GL in voor CU omdat nieuwe verkiezingen weleens desastreus uit konden pakken. Feiten dr. Watson want ik deel niet je mening over contraire houding van Red Team maar ik deelde wel een link zodat de lezers zelf een mening kunnen vormen. Tenslotte denk je het vaak ook beter te weten dan de rechter wat ik altijd wel vermakelijk vind.

@Ewout, bajesklanten hebben bovenmatig vaak tatoeages met vaak niet al te gezonde kleurstoffen. Ze gebruiken bovenmatig recreatieve drugs zoals alcohol, tabak, et cetera en dat vaak in wisselende combinaties. Ook zij laten zich in verhouding weinig vaccineren. Nu is er een grote corona-uitbraak in Zaanbajes en honderden gevangenen in lockdown. Desondanks wordt over de gevangenen van Justitieel Complex Zaanstad geschreven: “...is de sfeer op dit moment 'over het algemeen rustig' in de gevangenis. Het gros van de gedetineerden hebben begrip voor de situatie. Ze zien het belang ervan voor hun eigen veiligheid en gezondheid.” Dit is wellicht meer nuchterheid dan jij nu kan opbrengen.

En kijk eens wat ze nu in Denemarken met het Coronapaspoort gaan doen nu de aantallen besmettingen omhoog gaan. Zou je Haagse dansmarieke daar ook al achter zitten?

Jaap,
Ik vrees dat je reservoir theorie niet klopt want de kans dat één van je bajesklanten met een positieve PCR-test en een groen vinkje via de QR-code voor een al twee dagen all time high van meer dan 16.000 besmetting gezorgd heeft lijkt me dichtbij de 0 liggen. Ze zitten namelijk door detentie in quarantaine en ik ben daarom heel wat onzekerder of de 845.313 Nederlanders die wilden dansen met Janssen zich aan de regels houden. Ja, een morele vaccinatieplicht is leuk maar wintersport is nog leuker en het is wachten op onze Oostenrijkse correspondent want in maart 2020 zorgden ze dus voor de helft van de besmetting in Europa en wat betreft reservoir is het jammer dat ze nog maar een vaccinatiegraad van 65% hebben.

Nu hoorde ik net dat er zo'n 10.000-den vervalsde QR-codes in omloop waren/zijn als gevolg van fraude door GGD-medewerkers op Schiphol waarmee ik niet geheel maar toch deels weer gelijk krijg en voor de zoveelste keer wijs op het belang van een goede screening, die pet pastniet iedereen. Maar als het waar is dat zo'n belangrijk systeem alleen maar beveiligd is met een wachtwoord dan vraag je er ook om, wij van WC-eend adviseren een meervoudige authenticatie en een goede audit op de transactie zodat je weet wie er wat doet en je achteraf niet in het duister tast over wat er ongezien onder de toonbank door is gegaan. Want een ex-fotomodel met 3 danslessen begrijpt dat er een prijsopdrijvende werking uitgaat van toegangsbewijzen als je ze verplicht stelt voor toegang tot het recreatieve drugscircuit. En nee Jaap, deze criminele ondernemers zitten niet vol plakplaatjes omdat ze dan teveel opvallen tussen de 845.313 Nederlanders die willen dansen.

Oja, het beeldschermdokteren voor een herstelbewijs verloopt via de GGD die je een positieve uitslag geeft welke na 11 dagen is in te ruilen voor een QR-code. Never waste a good crisis want nuchtere Nederlanders die begrijpend kunnen lezen begrijpen waar de obstructie zit in ministeriële beleidsnotitie:

https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=018472d2-89ec-4318-987c-17a730a8af51&title=Beslisnota inzake besluitvorming na 127e OMT advies mbt het coronatoegangsbewijs: verlengen herstelbewijs, inzet serologie.pdf

@Ewout, beter lezen. Een voorbeeld: ik geef aan dat bajesklanten normaler reageren dan jij. Jij maakt ervan dat ik aangeef dat bakjesklanten een virusreservoir zijn die anderen gemakkelijk kunnen besmetten. Nee die reservoirs zijn elders, zie boven.
De rest moet je maar zelf uitzoeken. Ik ga je niet steeds aan het handje houden. Je mag een keertje keer zelf nadenken.

Vraag André Rouvoet en Hugo de Jonge maar waarom het steeds mis gaat bij de GGD

Aanvulling: Ewout je hebt nog geen antwoord gegeven op de vraag, "stel jij moet een advies opstellen over het dimensioneren van de ICT-infrastructuur en jij krijgt van de gebruiker een eisen- en wensenpakket vol met quasi dialectische retoriek, zoals jij die zelf constant uit. Hoe nuttig zou jij die inbreng vinden? "

Jaap,
Je retorische vraag is irrelevant want wat betreft de schoenmaker en de juiste leest gooi ik naar mijn mening een interessant balletje op met een link waarin je bestuurlijke afwegingen ziet omdat daaruit eerst de processen ingevuld moeten worden welke vervolgens ergens organisatorisch landen waarna als laatste de ondersteundende techniek gekozen wordt. Uiteraard kan die techniek ook uit- of aanbesteed worden en aangaande de dimensionering van het Internet moet ik je het antwoord schuldig blijven over de infrastructuur hoewel ik wel wat kan zeggen beveiliging en belasting. Aangaande eerste weer een leesopdracht:

https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/atoms/files/onderzoek_beveiliging_ggd_corona.pdf

Ik heb brede schouders maar aangaande de processen haal jij je schouders op terwijl er best wel wat vragen te stellen zijn over diagnosticering vanuit de GGD waar PERSONELE tekorten eerder al leidde tot datalekken en nu weer tot valse QR-codes en dan heb ik het nog niet eens over een CoronaMelder welke ontwikkelt werd als een aanvulling op het bron- en contactonderzoek maar compleet nutteloos werd omdat nuchtere mensen geen zin hadden in een beperking van de bewegings- en ondernemingsvrijheid op basis van een app. Dezelfde Nederlanders zien trouwens het verschil tussen beperking in bewegings- en ondernemingsvrijheid als gevolg van een gerechtelijke uitspraak of de uitkomst van een PCR-test.

@Ewout, mijn vraag is niet retorisch, maar heel praktisch gesteld vanwege je eerdere pretenties over dimensionering in combinatie met jouw manier van communiceren. Hoe ga jij op je werk om met mensen die net als jij onnavolgbaar koeterwaals produceren. Jij antwoord met een ijzige stilte verpakt in nog meer koeterwaals.

De GGD regio’s en de GGD GHOR Nederland hebben hun eigen alarmerende rapporten genegeerd. GGD GHOR Nederland voerde geen regie. De GGD-en had op het moment suprême geen systemen die op grote schaal ingezet konden worden voor taken bij een epidemie die juist aan de GGD-en toegewezen zijn. Het gaat om taken als grootschalige infectieziektebestrijding en bron- en contactonderzoek, met heel veel gegevensverwerking. Er heeft geen goede ketentest plaatsgevonden. Er was amper rechtenbeheer. Zoals een GGD-medewerker tegen mij heeft gezegd, ik kon overal bij, als het systeem tenminste werkte. Er was geen gedegen basis voor vertrouwelijkheid, continuïteit, integriteit en toerekenbaarheid. Natuurlijk worden er fouten gemaakt en zijn er altijd rotte appels in een grote organisatie die voor schade en oponthoud zorgen. Maar de GGD-en hebben nog steeds veel moeite informatiebeveiliging. André Rouvoet en Hugo de Jonge, moeten die problemen bij de GGD-en toch een keertje kunnen tackelen. En anders zet jij je brede schouders er maar onder. Met al die mannenbroeders naast elkaar moet het wel lukken.

Jaap.
Wat betreft de pretenties heb ik vanaf het begin gewezen op de factor mens welke jij fantasierijk vanuit een rechtlijnig oorzaak-gevolg denken wegzet als bepaalde fenotypes die weinig aan de verbeelding overlaten. Of ik wel of niet kan communiceren is vooral afhankelijk van de frequentie waarop je afstemt want een ouderwets sociaal darwinisme herleeft met het polariseren in wij & zij. Verder is het geen nieuws dat de informatiebeveiliging al jaren een puinhoop is maar dat er nooit iemand over klaagde waardoor nu opeens de wal het schip keert. Je vraag is dan ook niet praktisch zoals ik al aangeef door te wijzen op de informatie architectuur, de infrastructuur volgt daaruit vanzelf maar ik ga hierin niet de stuurman aan de wal spelen.

@Ewout, als je niet wilt aangeven hoe jij op je werk communiceert over vraagstukken van de klant, dan moet je dat gewoon aangeven en niet op z'n koeterwaals responderen dat mijn vraag over jouw communicatiewijze niet praktisch is vanuit je terugtrekkende beweging.

Ik begrijp dat jij met je klanten communiceert in de stijl van een betweterige (ex)schoolmeester, jij vertelt ze wat ze moeten doen want ordnung muß sein. Ik kan nog even je reacties en de strekking ervan tellen want de functionele vraag ging naar mijn mening toch echt om een vaccinatiedrang op basis van de inzet van techniek en ik heb daarom de vraag achter je vraag beantwoord want het gaat niet om de techniek maar om hoe die techniek ingezet wordt. Daarmee wijk ik geen centimeter maar zeg alleen dat jouw pet mij niet past terwijl ik ook niet op de stoel van de rechter, de dokter of de minister wil zitten. Ik stel echter wel een vraag zoals wie uiteindelijk de beslissingen neemt want het: "Computer says NO" lijkt mij een variant op een eerder excuus, zeker als de waarde van de QR-code uiteindelijk als een CE-certificaat blijkt te zijn.

Ewout Dekkinga, je zegt geen tweedeling te willen, maar je vergeet gemakshalve dat er al anderhalf jaar een driedeling van de maatschappij is.
In de eerste plaats heb je de groep van mensen die steeds weer in de verdrukking komen door een combinatie van golven van virusinfecties, onderliggende medische problematiek en uitgestelde zorg. Ik hoorde onlangs van een patiënt die in holdingruimte te horen kreeg dat diens hartoperatie voor de derde keer werd uitgesteld omdat het ziekenhuis net een acuut tekort had gekregen aan IC-ruimte. Tientallen niet-COVID-19 patiënten moeten wijken voor een enkele COVID-19 patiënt vanwege de lange duur van IC opname bij COVID-19. Twaalf procent van de ziekenhuizen kan de kritiek planbare zorg aan onder andere kankerpatiënten nu niet op tijd verlenen. De opvang van de vele coronapatiënten kost vele levens uit de groep met inplanbare zorg en dan hebben we het nog niet over de kwaliteit van leven. Ik kan het niet uitleggen waarom dit hen moet overkomen.
Daarnaast is er de groep die zich solidair welwillend opstelt ten aanzien van de maatregelen en zich als het kan laat vaccineren om hun medemens / zichzelf meer bescherming te bieden.
Verder heb je de groep van mensen die met elkaar gemeen hebben dat ze hun (grond)rechten belangrijker vinden dan die van anderen, ze tegen vaccineren zijn, zich niet verantwoordelijk voelen voor de nuchter gezien onnodige doden en zieken, maar wel gebruik kunnen maken van de zorg zodra zijzelf besmet zijn.
Nu wordt er al heel lang politiek gebakkeleid over 3G, 2G en de 3 verschillende 1G varianten, over de hoofden van patiënten en kwetsbaren die al een paar keer zijn opgehokt in instellingen. Door het gesteggel wordt de inzet van de QR-code en de Corona Melder app nog minder effectief. André Rouvoet zegt dat ze niet snel verder kunnen opschalen dan 120.000 testen per dag, maar zijn CU wil dat iedere Nederlander 2 keer per week getest moet kunnen worden voor hun 1G variant. Dan moet je ruim 2 miljoen betrouwbare tests per dag kunnen uitvoeren en verwerken. Er zijn natuurlijk godswonderen. Een zeer religieuze vader van een vroeger vriendje van zag dat iemand uit zijn omgeving aan het doodbloedden was. De vader ging meteen bidden. Even later kwam een buurman langs en die belde de dokter en het slachtoffer heeft het gered. De vader vond dat hij voor de komst van de buurman heeft gezorgd. Het is niet te bewijzen dat dit niet zo is. Ik ga niet uit van een stortvloed van godswonderen bij deze pandemie. Denk dat we het zelf moeten doen.

Ewout, jammer dat je weer met koeterwaals aankomt naar aanleiding van mijn vraag. Maar ook bij deze inning heb je al three strikes gehad, om met Henri te spreken. Dus laat maar.

Jaap,
Waarom zou ik slaan als jezelf weer zo jammerlijk de plank misslaat met fabels i.p.v. feiten want gelovigen gaan echt niet staan bidden bij bloedingen. Wat betreft 'living on the edge' is spoedeisende hulp veelal zo'n 60 kilometer rijden dus eerste hulp is dan wel zo praktisch. En kijkend naar de feiten van een QR-code systeem bestaat 'goddelelijke' genezing want 98,25% van de mensen die een positieve PCR-test scoort komt niet in het ziekenhuis en wordt zonder tussenkomst van een arts na 11 dagen genenzen verklaard. Dat zijn geen fabels maar cijfers die je zelf op kunt zoeken zoals dat je ook de risicofactoren bij hart- en vaatziekten op kunt zoeken want een pakje zware van Nelle per dag roken is niet gezond.

Verder lees jezelf slecht want als je even control-F doet dan zul je zien dat ik meerdere malen op de serologische testen gewezen heb omdat - zie ministeriële beleidsnota - de roep daarom steeds luider wordt nu blijkt dat PCR-test niks zegt over een eventuele immuniteit als gevolg van vaccinatie of een doorgemaakte besmetting. In het PIENTER onderzoek kun jezelf lezen waarom er maar één prik nodig is als iemand reeds COVID-19 gehad heeft want bij alle vaccins scoren ze (aanzienlijk?) hoger in de gemeten antistoffen.

De feiten overkijkend ben ik eigenlijk voorstander van 1G, ik bedoel dus een onbeperkte vrijheid voor 98,25% van de mensen die na een positieve PCR-test niet in het ziekenhuis kwamen want bij die gevaccineerde watjes is dat nog niet zeker. Da's geen koeterwaals maar gewoon een ongezouten mening die jij niet lust terwijl we in de ICT gewoon zijn om de 'resiliency' te testen omdat een certificaat nietszeggend is, een papieren tijger die je makkelijk kunt temmen met de modellen van selectieve data.

@Ewout Dekkinga, dus jij gelooft dat iemand die gaat bidden bij een slagaderlijke bloeding van een medemens geen gelovige kan of mag zijn? Het ging om een voorganger die door velen als heel gelovig werd gezien en ook heel veel met jou gemeen had.

Dat bij mensen in de meeste gevallen een besmetting vanzelf geneest, is niet nieuws. Dat is bij de mens al honderdduizenden jaren zo (of is het toch vijf, zes, tien- of twintigduizend jaar). Dat mag je goddelijk noemen. Resistentie heeft niet alleen met antistoffen te maken, want er zijn meer afweermechanismen in het menselijk lichaam. De hoeveelheid antistoffen bepaalt niet als enige de resistentie. Sommige antistoffen leveren sec geen bescherming op; het afweersysteem is veel complexer. M.b.t. COVID-19 is de afweer nog onvoldoende duidelijk en men is politiek geneigd om het zekere voor het onzekere te kiezen met alle voor- en nadelen. Vandaar de booster.

Maar Ewout, kom eens na al jouw kritiek op iedereen met een praktisch alternatief. De 1G van Rutte heeft gefaald. De 1G van praktische vaccinatie, is bij ons onhaalbaar wegens veelal agressieve resistentie of de hoop dat bepaalde groepen zichzelf decimeren. Verzin eens een praktisch GGD systeem en manier van werken. Misschien wil je daarbij ook de zwakkeren beschermen, inclusief de mensen die zich juist niet willen beschermen. Probeer dat te bereiken zonder koeterwaals, zonder andersgelovigen en gevaccineerden te beledigen, et cetera.

Jaap,
Ik stelde het precies andersom, lagere cognitieve vaardigheden zoals het behandelen van bloedingen heeft weinig met de hogere cognitieve vaardigheden van denken over morele vraagstukken te maken. Let ook even op je eigen opmerking (3 november) over van oudsher christelijke verpleeg- en verzorgingshuizen want terwijl progressief links Nederland het toiletpapier hamsterde moest conservatief rechts Nederland de billen van ouderen afvegen. Wat betreft de lessen uit het verleden blijken politiek en de pseudowetenschap van sociaal darwinisme dan ook nog altijd een gevaarlijke combinatie te zijn, je zoekt naar een ideologische rechtvaardiging met dronkemanspraat.

Oja, in de dimensionering van 'survival of the fittest' was het de voorganger Jort Kelder die de economische vraag stelde welke voor progressief links met de gifbeker van een voltooid leven niet onbegrijpbaar is als we even kijken naar de infographic: https://www.rivm.nl/infographic-impact-van-vergrijzing

Nu prikken niet helpt tegen transmissie - wat eerder wel beloofd werd - en er nog altijd onzekerheid is over effectiviteit van de vaccins voor een groeiende groep moet je nog maar eens mijn ongezouten mening lezen want zolang we sturen op een zorgcapaciteit welke al jaren te klein geschaald is voor de jaarlijks terugkerende seizoenspieken is de vraag over 1G gemakkelijk te beantwoorden. Eén van de redenen waarom iedereen opeens positief test is omdat ze liever voor het herstelbewijs gaan dan nog een keer prikken.

@Ewout, dat zijn veel woorden om aan te geven dat jij je niet in staat acht om een alternatief te bedenken waar iedereen acuut of medisch verantwoord gepland in een ziekenhuis terecht kan (bij de huidige mogelijkheden).
Met jouw impasse komen we uit bij 4 G: Genezen, Gevaccineerd, Getest of Geen zin. Dan doen we net alsof iedereen net zoveel risico loopt, zoals men in de jaren 30 dat ook deed. Dat bleek niet zo te zijn. Bij jouw keuze verschuil jij je achter de verkeerde uitleg van 'survival of the fittest', de superioriteitswaanzin gekoppeld aan het recht van de “sterkste”, in plaats van de overleving door als beter aangepast te zijn (“fittest” komt van “to fit”, niet van fitness). Sociaal darwinisme (niet het Darwinisme) was vroeger juist erg populair bij de christelijken, o.a. om het feodalisme van m.n. de Oranjes te rechtvaardigen, of apartheid, of zwarte Piet. En sociaal darwinisme is bij velen nog steeds populair. Blauw bloed is niet toevallig een EO programma. Ook andere feiten over Nederland en COVID-19 probeer jij om te draaien. Maar zoek die fouten maar zelf op.

@ewout, die de arrogantie bezit iedereeen in te delen naar "hogere" en "lagere" cognitieve vaardigheden.
We hoeven niet te vragen tot welke groep jij jezelf rekent.

Tijdens een bijeenkomst van 100 mensen met een gecontroleerde QR-code maar zonder ventilatie is 50% van de aanwezigen besmet geraakt. Ik heb zelf een contactonderzoek gedaan.
Conclusie: niet een QR-code maar ventilatie was de bepalende factor. We weten allemaal dat aanbevelingen over ventilatie van Field-lab, OMT, RIVM en WHO in de wind zijn geslagen en de wetgeving is versoepeld in plaats van aangescherpt, voor sommige risicovolle omgevingen ontbreekt deze zelfs geheel.
Dit is in mijn ogen niet meer verdedigbaar en laat die QR-code dus maar zitten en ga eens inzetten op ventilatie. Helaas is het kabinet eveneens in gebreke gebleven met het tijdig opschalen van bedden.

Nog een interessant detail: aanwezigen die niet gevaccineerd waren zijn ook niet besmet geraakt. Zij hebben langer dan 6 maanden geleden (!) corona gehad en zijn voorafgaand getest voor toegang. Zij waren en bleven dus negatief.

Ter aanvulling: ik heb op dit moment wel degelijk een dubbele QR code: van vaccinatie en een herstelbewijs. Dat werkt dus inmiddels. Als ik echter opnieuw besmet raak en dat niet weet of besluit geen PCR te laten uitvoeren kan ik overal naar binnen en blijf een gevaar.

@ Berck, ik zou deze casus in The Lancet publiceren en het RIVM en OMT meteen op de hoogte stellen. Met precies 100 bezoekers en precies 50 besmettingen, heb je gelukkig weinig rekenwerk. En nog mooier dat precies de 50 niet-gevaccineerden voor 100% gespaard zijn en de 50 gevaccineerden geheel niet. Maar een besmettingsgraad van 50% is toch wel heel erg hoog. Dit gaat verder dan wat er in de Shincheonji-kerk is gebeurd. En dan gaat het ook nog eens om 100+ legitieme QR-codes van 100 bezoekers. Maar als jij die gecontroleerd hebt, dan geloof ik het wel. Toch moet je wel enkele opvallend druk proestende bezoekers hebben gezien. Die moeten een bijzondere BB variant van COVID-19 met zich mee hebben genomen. Wat is er uit de kiemsurveillance gekomen?

Ventilatie is belangrijk. Je kan beter met z’n duizenden in de Kuip zitten te zingen, dan met z’n honderden in de grote Onze-Lieve-Vrouwekerk in Harderwijk. Een open Kuip is heel veel beter geventileerd dan een hoge tochtige kerk. Voor kleinere kerken is 100 bezoekers al de aanbevolen limiet wanneer de algemene besmettingsgraad nog laag is, oranje zullen we maar zeggen. CU minister Arie Slob heeft scholen veel tijdelijk extra geld gegeven voor het aantrekken van tijdelijke leraren die amper te vinden zijn. Het was handiger geweest als vorig jaar al geld ter beschikking was gesteld om de ventilatie op scholen te verbeteren toen de prijzen in de bouw een stuk lager waren. Vind je ook niet? (-;

@JAAP VAN BELKUM
Blij met je reactie want ik kwam dit artikel toevallig tegen omdat ik niet weet waar ik met deze kennis heen moet zodat het ook wordt opgepakt. Heb de ministeries aangeschreven maar daar geen vertrouwen in dat iemand de relevantie herkend en zal doorspelen. Ook geprobeerd contact met RIVM en OMT op te nemen maar dat is nog niet zo simpel, niet als je wilt dat er nota van je verhaal genomen wordt. Ik ben er zelf van overtuigd dat dit relevante kennis is die ik moet delen maar weet niet hoe ik dat op een effectieve manier kan doen.
Ik ben niet voldoende onderlegd en van kiemonderzoek weet ik niets maar wel was duidelijk dat er meerdere varianten actief waren omdat de incubatietijd wisselend was, de meeste mensen waren al op dag 2 positief, sommigen pas op dag 5 en het ziekteverloop kwam ook niet overeen. Er waren geen hoestende mensen aanwezig maar het is niet ondenkbaar dat door een naïef vertrouwen in vaccinatie alleen niet gevaccineerde bezoekers zich voorafgaand hebben laten testen. Grote kans dus dat veel gevaccineerde bezoekers al besmet waren zonder dit te weten. Ziek waren we echter pas achteraf.
De situatie is in zoverre uniek omdat ventilatie volledig ontbrak - dat zal niet vaak voorkomen - en er na afloop intensief onderling is gecommuniceerd over de hoeveelheid besmettingen. Ik kan niets onderbouwen met gefundeerde onderzoekstechnieken maar vind de conclusie desondanks gerechtvaardigd dat vaccinatie noch een QR-code bescherming heeft geboden en het ontbreken van ventilatie een cruciale rol heeft gespeeld. Ik denk zelf ook dat deze kennis snel op de juiste plek terecht moet komen.

Jaap,
Telkens als je vastloopt in de feiten begin je te draaien, duiken en beschuldigen want er is geen enkel verband tussen kijkers en/of makers van een serie bij de EO en ziekenhuis opnames. Dat verband is er wel tussen ouderdom en gebreken met daarbij inderdaad een verschil tussen gevaccineerd en ongevaccineerd. Dat verschil wordt - zoals de grafieken van RIVM laten zien - echter steeds kleiner als de groep jonger wordt wat je zou kunnen duiden als 'survival of the fittest' want de leeftijdsgroep met de laagste vaccinatiegraad maar de hoogste beschermingsgraad tegen herbesmetting en ziekenhuis opname is generatie Y waarvan 63% reeds een besmetting heeft doorgemaakt. Deze groep maakt ondertussen 1/3 van de beroepsbevolking uit, heeft traditionele waarden als (onbetaalbaar) huisje-boompje-beestje maar is niet streng gelovig en wint ondertussen aan politieke invloed.

Het verschil tussen een mening en wetenschap wordt bepaald door de cijfers want wat betreft risicogroepen komt langzaam maar zeker de maatschappelijke vraag of het nog wel redelijk is om van een groep die sociaal het hardste getroffen werd door een lockdown nogmaals te beperken in hun bewegingsvrijheid. Het één kun je namelijk niet los zien van het ander als we het hebben over een QR-code systeem, met invoering hiervan hebben we echter wel alle maatregelen laten vallen en hoe verrassend dat OMT op haar schreden terug moet keren nu blijkt dat daarmee dezelfde fout is begaan als dansen met Janssen.

"De berichten zijn voor mij aanleiding aan de goede werkzaamheid van de covid19-inentingen te twijfelen ook al ben ik 2 maal ingeent." - Jan van Leeuwen 2 november 2021 16:04

Dat klinkt als de onaangename spanning die iemand ervaart bij handelen in strijd met de eigen overtuiging want een mening over een persoon is leuk maar vraagsteller diskwalificeert zichzelf aangaande een academisch werk- en denkniveau op de inhoud. Het cognitieve vermogen om te kunnen beoordelen over wat ‘goed’ en ‘slecht’ voelt kent naast de lagere vaardigheden zoals het herkennen van de gelovige als zondebok tenslotte ook nog hogere cognitieve vaardigheden zoals het analyseren van data.

@Ewout, dat zijn nog meer woorden om aan te geven dat jij je niet in staat acht om een alternatief te bedenken waar iedereen acuut of medisch verantwoord gepland in een ziekenhuis terecht kan (bij de huidige mogelijkheden).

Er is nog steeds code grijs voor veel patiënten omdat er periodiek extra capaciteit vrijgemaakt moet worden voor COVID-patiënten. Cliënten in instellingen zijn al twee keer lang in isolatie terechtgekomen. Code grijs kan voor patiënten en cliënten heel zwart uitpakken. En juist die patiënten / cliënten hebben doorgaan weinig tot geen mogelijkheden om te protesteren en zijn electoraal niet interessant genoeg voor de regering. Handen klappen voor de zorg lost dit niet op. Steeds meer mensen in de zorg haken af, dus netto minder bedden. En de wappies, politieke - en fundamentalistische tegenstanders, ze kletsen zieligjes over tweedeling van de maatschappij, terwijl juist niet als burger willen meedoen. Omdat het weer uit de hand loopt met COVID-19 zieken, zal code grijs weer verder uitgebreid worden en ook anderen, zoals mantelzorgers en bepaalde sectoren, onevenredig treffen.

Bij een lockdown is QR-code niet meer interessant. Tegenstanders van de QR-code hebben daarmee niet gewonnen; we hebben allemaal verloren, de een meer dan de ander. En dan te bedenken dat we nog meer en veel grotere problemen moeten oplossen, zoals de klimaat- en bijbehorende problematiek.

Jaap,
Alweer draai je erom heen want de QR-code is bedoeld om vrijheid in beweging te geven, dat de werking niet zo goed uitpakt mag niks verbazen. Criticasters hebben serieuze issues benoemd want als je positief test maar een groen vinkje blijft houden dan klopt er iets niet. De ondernemers die hierop wezen en daarom liever de anderhalve meter aanhielden kregen bezoek van BOA's die stelden dat QR-code heilig was kunnen nu weer alle strepen terug op de vloer zetten en de schermen terug plaatsen. Foutje, bedankt!

Verder hoef je me niks over de situatie in de zorg te vertellen want die hoor ik dagelijks al aan de eettafel. Vergeet je niet je eerdere beschuldigingen over van oudsher christelijke verpleeg- en verzorgingshuizen?

Cliënten hebben tenslotte wat te vertellen omdat elke zorginstelling een bij wet ingestelde medezeggenschapsraad kent, aangaande obstructie lijk je me vooral moeite te hebben met democratische beginselen. Oja, rechtse populisten roepen al jaren dat er meer geld naar de zorg moet maar linkse idealisten met superiortiteitswaanzin willen eerst de wereld verbeteren. De huidige mogelijkheden schieten namelijk al jaren tekort dus pomp tot de laatste druppel die gasbel leeg en besteed de miljarden niet aan het klimaat maar aan de zorg.

@Ewout Dekkinga, lezen is nooit jouw ding geweest. Hoe doe je dit bij je collega’s en opdrachtgevers? Bijvoorbeeld rechtse populisten roepen niet al al jaren dat er meer geld naar de zorg moet. De echte rechtse populisten zitten ten eerste nog niet zo lang in de kamer. De FvD is niet voor meer geld naar de zorg maar voor schuiven van geld binnen de zorg (door besparing op administratie). Ja21 wil geld van de zorg doorschuiven ten gunste van IC’s. Verder willen ze door bezuinigen op bureaucratie, om te komen tot meer kwaliteit van de zorg en meer contact tussen patiënt en zorgverlener. PVV is voor een zekere stijging van zorgbudget. Maar de PVV is juist niet rechts populistisch, doch links nationalistisch en vooral anti-islam, met maar één stemgerechtigd lid die grote moeite heeft met democratische beginselen die jij zegt aan te hangen. De genoemde standpunten staan in hun programma’s.

Ik heb niks tegen van oudsher christelijke verpleeg- en verzorgingshuizen of dito ziekenhuizen. Wel is er een epidemiologisch probleem door een bepaald soort streng gelovigen en bijgelovige zorgmedewerkers, die zonder medische redenen zich niet willen vaccineren ten gunste van hun eigen collega’s en patiënten; dit ongeacht of ze in christelijke (ook katholieke), joodse, hindoestaanse, islamitische of in neutrale instellingen werken. Ik was voor voorrang van vaccinatie van zorgpersoneel, ongeacht of ze van de bodem van de Zuiderzee komen. Het was toen feitelijk voordelig voor zowel de zorg en de zorgmedewerkers. De vaccinatiegraad in de zorg kan beter, vooral in christelijke verpleeg- en verzorgingshuizen. We kunnen op dit gebied best wat leren van de genomen maatregelen in landen ten zuiden van Nederland, mits we onze botte arrogantie naar hen even in de ijskast zetten.

Het nut van de Quick Response-code bij de EU Digitaal COVID-Certificaat lijkt voorlopig door een paar minderheden te verdwijnen, dit ten nadelen van de rest en vooral de zwaksten in deze maatschappij die jij omzeild. De iedereen voor zich en god voor ons allen mentaliteit bij sommige minderheden, is niet goed voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid, ons werk, de economie, onderwijs en andere aspecten. Maar je mag best geloven dat er geen code grijs is.

Jaap,
Je moet de NOS even verwittigen van je bevindingen want deze en andere media plaatsen de PVV in de rechtse hoek, populistisch of extreem. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat alles wat ik lees moet omkeren zoals dat onwetenheid kracht is en vrijheid slavernij.

@Ewout Dekkinga, over onwetendheid gesproken. De PVV is een eenmanspartij van uitersten. (Geert Wilders is het enige lid van de vereniging Partij voor de Vrijheid. Een juridisch trucje om alleenheerser te blijven binnen zijn partij.) Wilders is pro-verzorgingsstaat (economisch links). Het kabinet Rutte I is gevallen omdat Wilders niet akkoord ging met aanvullende bezuinigingen, i.t.t. CDA en VVD. Wilders is fel tegen linkse multiculti subsidies, maar stemt vaker mee met de SP dan de PvdA bij moties over economie en sociale zekerheid (zie verder https://www.partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php). Wilders is ook fel anti-immigrant (cultureel rechts). Voor zijn Hongaarse vrouw Krisztina Marfai Arib en voor de Indische Nederlanders maakt hij als Indo nazaat een uitzondering. Zijn broer Paul Wilders zegt “Onze wortels liggen in Duitsland en ook onze familienaam is Duits. Onze grootmoeder is Indonesische. Zijn vrouw is Hongaarse met Turkse roots. Wij zijn allemaal migranten.” Wilders heeft gelonkt naar steun van fascistische groepen, maar is tegen antisemitisme en pro-Israël. Wilders zal dus gelukkig niet vragen: willen jullie meer of minder joden; dan gaan we dat regelen.

Ben je er al uit met je G alternatief?

Jaap,
Veel woorden veranderen nog niks aan de positionering op rechts door de media. Verder zou ik eerst het achterliggende bestuurlijke breiwerk eens onderzoeken want ik zou me meer druk maken om de financiëring, die cijfers zijn interessanter dan je mening. De €1.000.000 van Stichting the Dreamery Foundation voor D66 lijkt me antwoord te geven over hoeveel er naar klimaat en hoeveel er naar de zorg gaat.

@Ewout, je weet toch wel dat de combinatie van extreem nationalisme en socialisme niet zo ongewoon is.

En je zult ook gemerkt hebben dat Wilders Limburg nu de COVID-19 hotspot van Europa is en dat ze daar tegen code zwart aanzitten, deels er al in zitten en mensen met grote medische problemen doorschuiven naar andere delen van het land. Bij de Antidiscriminatievoorziening Limburg zijn heel veel klachten ingediend over de invoering van de QR-code. De koempelmentaliteit, het gevoel van onmacht en nergens verantwoordelijk zijn, waar de gemiddelde Limburger over praat, is heel anders dan die van de koempels die nog ondergronds hebben gewerkt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-27T23:14:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.