Softwarestoring bij Justis deels voorbij

Onderzoek naar oorzaak falen nog niet afgerond

Dit artikel delen:
Storing

De softwarestoring bij SSC-ICT waardoor Justis sinds medio oktober geen Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG) kon afgeven, is gedeeltelijk opgelost. Het is weer mogelijk is om digitaal VOG’s aan te vragen. De dienst heeft ook de behandeling en afgifte van VOG’s hervat.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer. Maar Justis kan nog geen aanvragen van rechtspersonen (VOG RP) in behandeling nemen.  Het blijft onduidelijk wanneer de storing helemaal is verholpen.

Bovendien vindt nog altijd onderzoek plaats naar de precieze oorzaak van de storing. Zo lang niet geheel duidelijk is waar het fout is gegaan, valt ook niet zeggen welke partij schuld draagt. 

Het ziet er naar uit dat de softwarefout zich heeft voorgedaan binnen de storage-boxen van Dell. Deze leverancier ontkent dat niet, maar onthoudt zich verder van commentaar. Dell weigert ook te bevestigen dat het probleem te maken heeft met migratie naar een nieuwe storage-omgeving. Bekend is dat dit soort migraties met problemen gepaard kunnen gaan. Aanvankelijk wilde Dell Nederland wel reageren, maar het hoofdkantoor in Texas besloot er het zwijgen toe te doen.

Commotie

De storing bracht veel commotie teweeg. Met name voor de kinderopvang waren de gevolgen groot. De overheid legt in regelgeving vast voor welke beroepen een VOG verplicht is. Ook bij tijdelijk werk of als vrijwilliger kan een VOG nodig zijn, net als in sommige gevallen voor het verkrijgen van een visum, het lidmaatschap van een schietvereniging en bij emigratie. 

Nu de storing deels is opgelost, verwacht Justis een forse stroom aanvragen. Er wordt extra capaciteit ingezet om die snel te kunnen afhandelen. Naar verwachting zullen dagelijks ongeveer twaalfduizend  aanvragen behandeld kunnen worden. Normaal worden ongeveer vijfduizend aanvragen per dag behandeld. Ongeveer 85 procent van de aanvragen kan in de regel snel worden afgehandeld omdat er van betrokkenen geen registratie is in het Justitieel Documentatie Systeem. Van de overige 15 procent zal voorrang worden gegeven aan de wettelijk verplichte VOG’s.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-01T18:47:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.