Zuurmond commissaris Informatiehuishouding Rijk

Dit artikel delen:

Arre Zuurmond.

Arre Zuurmond start met ingang van het nieuwe jaar als regeringscommissaris Informatiehuishouding bij de rijksoverheid. Deze nieuwe commissaris ziet er vooral op toe dat de geplande verbeteringen van de informatiehuishouding binnen het Rijk daadwerkelijk worden uitgevoerd. Zuurmond was de afgelopen acht jaar ombudsman voor de metropoolregio Amsterdam.

De Regeringscommissaris Informatiehuishouding bevordert als aanjager de uitvoering van het actieplan ‘Open op Orde’ voor de verbetering van de informatiehuishouding bij de rijksoverheid, heet het officieel. Onderdeel van dit meerjarenplan vormen ook de afzonderlijke actieplannen van de departementen en andere rijksorganisaties.

Er schort het nodige aan de informatiehuishouding binnen het Rijk. Tot en met 2026 is voor het opkalefateren hiervan 787 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet kondigde de tijdelijke functie van regeringscommissaris aan als reactie op de toeslagen-affaire. Het rapport 'Ongekend onrecht' gaf daar aanleiding toe. De benoeming geldt voor ongeveer twee jaar. Aan de termijn komt in principe een einde als het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (O&I) eenmaal goed draait. Dit adviesorgaan wordt belast met de controle op de uitvoering van de Wet open overheid, die medio volgend jaar in werking moet treden.

Informatiebehoeftes

'Met Arre Zuurmond hebben we de persoon gevonden die met zijn achtergrond als oud-ombudsman en als expert op het terrein van de informatiehuishouding er alles aan gaat doen om de informatiehuishouding toekomstbestendig te maken en om beter in te spelen op de informatiebehoeftes van de samenleving, het parlement en het kabinet', aldus demissionair staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Zuurmond was acht jaar ombudsman voor de metropoolregio Amsterdam. Dit lag in het verlengde van zijn werkzaamheden voor de Kafkabrigade, die mede door hem in 2004 werd opgericht. Van 2002 tot 2011 was hij bijzonder hoogleraar ‘Ict en de toekomst van het openbaar bestuur’ aan Universiteit Leiden en universitair hoofddocent aan TU Delft. Daar deed hij onderzoek naar 'e-government and transformation'.

Voor 2012 was Zuurmond directeur van onderzoeks- en adviesbureau Zenc en verrichte hij werkzaamheden voor onder meer de Nationale Ombudsman, de Algemene Rekenkamer, het ministerie van BZK en de gemeente Rotterdam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-20T11:00:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.