Van Huffelen is in buitenland minister Digitalisering

Dit artikel delen:

Alexandra van Huffelen, sinds gisteren Staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering in het kabinet-Rutte IV, mag zich in het buitenland minister van Digitalisering noemen. Tijdens EU-overleg over bijvoorbeeld de digitaliserings-strategie zal zij in die rol ons land vertegenwoordigen.

Haar takenpakket is gisteren kort na de beëdiging van het nieuwe kabinet bekendgemaakt. Ook ‘gaat’ ze voortaan over de algoritmes. De D66-politica wordt het vaste aanspreekpunt voor de nieuwe algoritme-waakhond die een plaats onder de Autoriteit Persoonsgegevens is toebedacht. 

Van Huffelen moet zorgen voor voldoende transparantie en normen op gebied van artificial intelligence. Als voormalig staatssecretaris van Financiën, vooral verantwoordelijk voor de Toeslagen, heeft ze daar al te maken mee gehad. Ook open data vallen onder haar.

De hoofdtaak van de 53-jarige bestuurskundige wordt het in goede banen leiden van de overheids-ict. De twee it-beheerders voor de overheid, Logius en SSC ICT, komen onder haar politieke leiding te staan, evenals de nieuwe rijksarchiefdienst Doc-Direkt. Ook de identiteitskaart, het paspoort en andere identiteitsbewijzen, de Basisregistratie Personen (BRP) en Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RviG) behoren tot haar takenpakket.

Desinformatie

Voorts wil het nieuwe kabinet wil de desinformatie aanpakken. Van Huffelen gaat dat samen met minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) doen. Daarbij moet de CDA-bewindsvrouw op de staatsrechtelijke en bestuurlijke aspecten letten.

Op de D66-staatssecretaris rust ook de taak om de regeldruk voor burgers te beperken. Ze wordt ook belast met het toezicht op de digitale veiligheid van de overheid. Maar ook VVD-minister Dilan Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) krijgt de cybersecurity op haar bord. De NCTV blijft onder haar ministerie vallen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-11T09:32:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.