Digitale transitie gemeenten en provincies in de knel

Dit artikel delen:
Euro

Investeringen in de digitale en groene transitie komen in de knel door een geschil over de manier waarop Nederland de gereserveerde gelden uit het Europese Corona Herstelfonds wil aanwenden. De VNG (gemeenten) en het IPO (provincies) noemen het een gemiste kans dat dit geld niet wordt ingezet voor een voor decentrale overheden uitvoerbaar integraal plan.

VNG en IPO klagen hierover in een brief aan de Tweede Kamer die vandaag over het EU-herstelfonds debatteert. Beide organen voelen zich ook gepasseerd door minister Kaag (Financiën). Ze hadden samen met het Rijk een Herstel- en Veerkrachtplan (HVP) willen maken voor de digitale en groene transitie. In plaats daarvan liet Kaag zelf een plan opstellen waarop gemeenten en provincies konden reageren. Daardoor bevat het eerste concept omissies waarvan VNG en IPO een aantal voorbeelden geven.

Kaag wil de gelden pas uitkeren als de gestelde doelstellingen behaald worden. Volgens VNG en IPO leidt dat tot hogere administratieve lasten in verband met de bijkomende Europese verantwoordingsplicht. Verder zou er bij hen onzekerheid ontstaan bij het missen van de doelstellingen.

VNG en IPO wijzen erop dat digitaliseringsprojecten getoetst moeten zijn aan de visie van de EU over de digitale transformatie tot 2030. Daarom is het volgens hen jammer dat binnen de pijler digitale transformatie niet is gekozen voor een brede aanpak samen met medeoverheden en regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Het gaat hier met name om de digitalisering bij het mkb en onder de bevolking (bestrijding digitaal analfabetisme) te stimuleren, alsmede de bewustwording rond cyberveiligheid. 

VNG en IPO willen een versnelde digitalisering van de overheid die aansluit bij regionale en lokale opgaven. Ze hebben eerder daartoe een koepelagenda samengesteld met hun wensen op digitaal gebied.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-10T10:33:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.