Eenmanszaken kunnen straks vestigingsadres afschermen

Dit artikel delen:
brievenbus post brief

Eenmanszaken kunnen straks op verzoek hun vestigingsadres volledig laten afschermen in het Handelsregister. Ondernemers dienen hiervoor wel een alternatief postadres te registreren zoals een postbus.

Deze uitbreiding staat in het voorstel voor de Datavisie Handelsregister die minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Deze gegevens van eenmanszaken zijn straks alleen nog in te zien door overheidsorganisaties of beroepsgroepen die daar wettelijk toestemming voor hebben, zoals de Belastingdienst, advocaten en deurwaarders.

De Kamer van Koophandel (KvK) schermt momenteel al het woonadres af. Wanneer er sprake is van dreigingen is dit bovendien mogelijk voor het vestigingsadres.

Daarnaast wil de minister telefoonnummers en e-mailadressen van ondernemers niet meer openbaar maken. Tevens komt er een verbod op commercieel gebruik van gegevens in het Handelsregister voor bijvoorbeeld marketing.

Wel blijft het mogelijk bepaalde gegevens te controleren om de rechtszekerheid in het economisch verkeer te behouden en fraude tegen te gaan. Adriaansens: ‘Afschermen moet niet leiden tot een situatie waarin onbetrouwbare ondernemers hun klanten of andere bedrijven eenvoudiger kunnen oplichten.’

De minister wil met het voorstel voorkomen dat adresgegevens van individuen op internet worden gepubliceerd (doxing). Steeds meer zelfstandige ondernemers hebben namelijk last van bedreigingen en stalking.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het afschermen van het woonadres middels een postbus kon al, de vraag is waarom zou je dat doen als je niks te verbergen hebt. Ontevreden klanten die je thuis opkomen zoeken hebben vaak een valide reden hiervoor. Wat betreft de rechtszekerheid ben ik nog niet zo overtuigd van de argumenten omdat er nogal wat malafide ondernemers zijn. Wel zou het fijn zijn als de Kamer van Koophandel stopt met de verkoop van gegevens, de minister zal dan nog wel een compensatie hiervoor moeten regelen gezien de financiëringstructuur van deze ZBO.

Hetzelfde geldt voor toegang tot de gegevens door partijen zoals Drimble, deze kennen niet zoiets als het recht om vergeten te worden. De toegang tot een openbaar register waarvan verplichtingen tot registratie bij wet geregeld zijn beperken omdat bestuurders van politieke verenigingen zich geïntimideerd voelen lijkt me juridisch dus nogal opportunistisch. Vrees dat Micky zich verkijkt op het probleem want bedreiging is strafbaar maar intimidatie niet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-30T09:39:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.