Kabinet volgt AP in verbod hergebruik persoonsdata

Dit artikel delen:

Het hergebruik van persoonsgegevens in openbare registers wordt verboden. Wordt hiervan afgeweken, dan moet dat wettelijk worden vastgelegd. Dat staat in een aangepast conceptvoorstel van een wetswijziging over datagebruik door de overheid. Het kabinet komt daarmee tegemoet aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die vorige week forse kritiek uitte op eerdere plannen.

AP riep op om het verbod op hergebruik expliciet vast te leggen in de wijziging van de Wet hergebruik van overheidsinformatie. ‘Dit verbod is door het kabinet al verwerkt in het nieuwe conceptwetsvoorstel dat nu bij de Raad van State ligt en gaat na advies van de Raad van State naar de Tweede Kamer’, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken via Digitaleoverheid.nl, een website over beleidsthema’s rondom ict en digitalisering.

Het doel van de wijziging van de Wet hergebruik van overheidsinformatie is dat overheidsorganisaties meer en vaker open data beschikbaar stellen. Bijvoorbeeld voor hergebruik en onderzoek. Het gaat dan over informatie die al openbaar is en waar niet extra voorzichtig mee omgegaan hoeft te worden. Volgens AP werd in het oorspronkelijke concept te veel ruimte gelaten aan overheidsinstellingen om zelf af te wegen of persoonsgegevens zijn te delen. Dat zou datahandel in de hand werken doordat bedrijven profielen van burgers op konden stellen met behulp van telefoonnummers, adresgegevens en informatie over eigendommen van burgers uit overheidsdata.

EU

Volgens Binnenlandse Zaken is in het aangepaste conceptvoorstel nu voldoende vastgelegd dat iedere burger de baas is en blijft over zijn eigen persoonsgegevens. ‘Het kabinet vindt dat de overheid terughoudend moet zijn met het hergebruik van persoonsgegevens in overheidsdata. Daarom verbiedt het kabinet in het gewijzigde wetsvoorstel het hergebruik van persoonsgegevens door overheden uitdrukkelijk’, staat in de toelichting.

In 2019 heeft de EU de Open data-richtlijn aangenomen. Alle landen van de EU moeten deze opnemen in hun nationale wetgeving. In Nederland wordt daarom de Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who) aangepast.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-16T10:55:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.