Invoering Omgevingswet half jaar uitgesteld

Dit artikel delen:

De invoering van de Omgevingswet is met een half jaar uitgesteld. De datum voor de invoering van de wet en het achterliggende systeem Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), waarin gemeenten, provincies en waterschappen hun omgevingsplannen publiceren, is verplaatst van 1 januari naar 1 juli 2023.

Dat meldde de rijksoverheid vrijdag.Voor een zorgvuldige invoering van de Omgevingswet is meer tijd nodig om te oefenen, te testen en te zorgen voor extra ondersteuning bij bevoegde gezagen’, staat in het bericht.

‘Alles afwegend is een nieuwe ingangsdatum van 1 juli 2023 de beste optie, zo vinden ook de provincies, gemeenten en waterschappen’, stelt Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge. 

Eerder concludeerde het Adviescollege Ict-toetsing al dat 1 januari vrijwel onhaalbaar was

Ontwerpfouten

De Omgevingswet bundelt een lappendekken aan wetten en voorschriften in één wet. Daarnaast zorgt de wet voor één digitaal loket dat het voor consumenten en bedrijfsleven makkelijker moet maken om vergunningen aan te vragen en projecten te starten.

Er is vooral veel te doen over de plansoftware die deze documenten vanuit één digitaal loket beschikbaar moet maken. De systemen zijn complex en bevatten volgens ingewijden ontwerpfouten die moeilijk zijn te verhelpen. Bovendien ontbreekt voldoende sturing op het dossier, concludeerde het Adviescollege ICT-Toetsing in februari 2022. Met name de samenhang tussen de verschillende systemen is een punt van zorg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-17T14:50:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.