OM onderzoekt overname Payvision door ING

Dit artikel delen:

ING nam begin 2018 voor 350 miljoen euro creditcardverwerker Payvision uit Amsterdam over van de oprichters. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nu ruim vier jaar later of de verkopers de prijs hebben opgepompt. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad (FD).

Het FD schrijft dat er sinds afgelopen maand een strafrechtelijk onderzoek loopt naar het opzettelijk overtreden van de witwasregels en het moedwillig aan boord halen van bedenkelijke klanten door Payvision. Naast de ING-dochter zelf zijn ook oprichters Rudolf Booker en Cheng Liem Li als verdachten aangemerkt. Volgens de zakenkrant melden bronnen rond het onderzoek dat het witwasonderzoek een opstapje kan zijn om de prijsopdrijving te bewijzen.

De overname van Payvision was de grootste acquisitie van ING sinds de kredietcrisis. Toenmalig topman Ralph Hamers zag in de deal een kans om aan te haken bij succesvolle fintechpartijen zoals Adyen, die steeds meer controle kregen over het betalingsverkeer. Payvision had echter veel klanten in de porno-, crypto- en gokindustrie die hogere witwasrisico's met zich meebrachten. Onder druk van de ING gooide het fintechbedrijf die klanten in 2020 er uit. Daardoor stortte de winst in en moest de grootbank honderden miljoenen afschrijven op de acquisitie, aldus het FD.

In 2018 moest ING al een boete van 775 miljoen euro betalen vanwege het overtreden van de antiwitwasregels. De kans bestaat dat de bank een déjà vu gaat ervaren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ING

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-02T12:22:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.