Risico's op internet nemen explosief toe

Dit artikel delen:

Het aantal dreigingen op internet is in 2006 explosief toegenomen. Beveiligingsexperts verwachten dat het aantal internetdreigingen in 2007 ook sterk zal toenemen.

Het Alladin Content Security Response Team (CSRT) stelt in het jaarlijkse Alladin Malware rapport dat het aantal dreigingen verdertienvoudigde van 7188 in 2005 naar 98.020 in 2006. Het IBM Internet Security Systems (ISS) X-Force verwacht dat er in 2007 nog meer kwetsbare plekken rond internetbeveiliging gevonden zullen worden dan de 7247 die het in 2006 tegenkwam. Volgens Alladin zijn besmetting met spyware en trojans, opgedaan tijdens een bezoek aan websites, de meest gevaarlijke bedreiging.

Volgens onderzoek van Context Information Security zijn niet de risico's op internet ernstig, maar schuilt de grootste dreiging in het valse gevoel van veiligheid dat beveiligingsprogramma's geven. "Vals vertrouwen wordt een steeds groter probleem voor bedrijfsbeveiliging. In heel 2006 hebben we bedrijven de dupe zien worden van vals vertrouwen. Beveiligingsproducten worden geïnstalleerd om de beveiliging te verbeteren, maar zonder de goede kennis hebben ze het omgekeerde effect", aldus Alex Church, prinicipal Consultant bij Context Information Security.

ISS ziet de hoeveelheid spam steeds groter worden. Steeds meer spam wordt verpakt als afbeelding en die zijn door spamfilters moeilijk te herkennen. Volgens beveiliger F-Secure ligt het percentage beeldspam over een half jaar op 35 procent van de hoeveelheid internationale junkmail. Ook neemt deze vorm van spam veel bandbreedte.

Alladin ziet de grenzen tussen spyware, trojans, toetsenbordloggers en spammers vervagen. In 2005 was het doel van spyware-activiteiten vooral het verzamelen van commerciële informatie door gerichte advertenties. Spyware houdt zich nu ook bezig met het installeren van ‘achterdeurtjes' op geïnfecteerde computers, het verzamelen van persoonlijke informatie, het registeren van toetsaanslagen en het omzetten van geïnfecteerde systemen in ‘spamming bots'. Ongeveer 15 procent van de spyware houdt zich bezig met het registreren van toetsaanslagen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als men in Nederland wat meer Linux gebruikt, heeft men veel minder last van virus, trojanen en soortgelijke. Zelf heb ik zowel Windows als Linux in bedrijf en moet ervaren dat windows veilig houden een arbeidsintensieve bezigheid is. Linux loopt daarentegen zonder problemen.
Nu de ontwikkeling bij Linux steeds beter loopt (mede door SUN, IBM etc.) wordt het verschil in de bediening steeds kleiner, ik verbaas me er over dat niet meer mensen de stap nemen weg van Microsoft.

Wie logisch nadenkt weet waarom er niet zo veel virussen voor linux zijn. Linux heeft een marktaandeel van 3%. Het is niet interessant als virusschrijver om voor Linux virussen te maken omdat er zo weinig schade aangericht kan worden. Als Linux gebruik zou toenemen tot bijvoorbeeld 70% dan moet je nog maar zien of Linux zo'n veilige platform is.

Even voor de goede orde. Oguz stelt dat Linux slechts 3 % van het marktaandeel heeft. Volgens recente publicaties ligt het percentage van Linux gebruik op desktops op 8 a 9 %.
Kijken we naar de webservers dan ligt het gebruik van Linux-systemen beduidend hoger dan MicroSoft-systemen.

Linux is veiliger door de manier van opbouw en niet doordat er minder hackers in geinteresseerd zouden zijn. In de dagelijkse praktijk zien we dan ook honderden aanvallen op onze Linux-servers.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-01T09:40:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.