Internetgevaren steeds vaker onzichtbaar

Dit artikel delen:

Werknemers denken dat ze steeds minder te maken hebben met spam en spyware. Dat is een illusie. De gevaren worden steeds minder zichtbaar. Volgens TrendMicro zijn er juist meer dreigingen via het web.

Eindgebruikers nemen internetgevaren steeds minder serieus. Dat komt door de toenemende onzichtbaarheid van de steeds geavanceerder wordende gevaren. Dat concludeert Trend Micro, leverancier van antivirussoftware na onderzoek. Ook het bewustzijn van eindgebruikers over verschillende soorten malware verschilt per land. Virussen, spam en spyware zijn wel alom bekend.

Werknemers in de Verenigde Staten gaven in het onderzoek aan dat zij het gevoel hadden dat ze tussen 2005 en 2007 minder spam hebben ontvangen dan de jaren ervoor. Opvallend, omdat het merendeel van de eindgebruikers in andere landen juist aangaf meer spam te ontvangen. Ook constateerde TrendLabs, de onderzoeksdivisie van TrendMicro, juist enkele hoge pieken in het aantal spamberichten. 

Imagespam

Vorig jaar zomer werden er volgens TrendLabs erg veel Engelse, Franse en Duitse spamberichten verstuurd. Vorig jaar najaar werden er juist erg veel Japanse spamberichten verstuurd. Volgens TrendMicro is er een logische verklaring voor de schommelingen in de hoeveelheid spam. Imagespam is momenteel erg populair, waardoor er veel spammails tussen de filters doorglipten.

Illusie

Spyware werd juist minder populair. Het aantal respondenten dat tussen 2005 en 2007 met spyware te maken had, daalde. In Groot-Brittannië daalde het aantal meldingen zelfs van 42 naar 26 procent. De daling van spyware lijkt een illusie. "De daling in spyware-meldingen is het gevolg van steeds geavanceerdere technieken. De complexere en geavanceerde malware zorgt ervoor dat eindgebruikers stiekem geïnstalleerde spyware minder snel herkennen", zegt David Sancho, anti-malwarespecialist bij TrendLabs.

Bijna 50 procent van de eindgebruikers die te maken heeft gehad met spyware geeft aan dat de it-afdeling de problemen had kunnen voorkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ga naar www.internetgevaren.nl voor een eenvoudige en leuke uitleg van alle gevaren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-31T11:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.