Uitwisseling digitale patiëntgegevens kan veiliger

Dit artikel delen:

Elektronische uitwisseling van patiëntgegevens kan veiliger, zegt 40 procent van de artsen die deelnamen aan een onderzoek naar veilig omgaan met patiëntgegevens.

Van de ongeveer negenhonderd artsen die aan het onderzoek van NPCF (Nederlandse Patiënten Federatie) en KNMG (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der geneeskunst) meewerkten zeggen meer dan vierhonderd dat de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens veiliger kan. 

97 procent van de ondervraagden werkt met een beveiligde toegang tot het patiëntendossier, daarvan deelt 18 procent de registratiemiddelen (wachtwoord/ smartcard)  met anderen. 8 procent van de ondervraagden geeft aan dat derden, voor wie de informatie niet bedoeld was, wel eens per ongeluk de gegevens van de patiënten hebben kunnen inzien.

Steeds meer artsen stappen over van papieren naar digitale dossiers. In de laatste vijf jaar steeg het aandeel artsen dat patiëntgegevens alleen digitaal bewaart van 9 naar 24 procent. Nog maar 9 procent bewaart gegevens uitsluitend op papier.

De helft (50 procent) van de respondenten zegt de richtlijnen voor elektronische uitwisseling van patiëntengegevens redelijk goed (45 procent) tot goed (5 procent) te kennen. 43 procent geeft aan de richtlijnen niet zo goed te kennen. 7 procent zegt deze richtlijnen helemaal niet te kennen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-04T11:39:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.