Proefversie SP3 voor XP biedt snelheidswinst

Dit artikel delen:
xp desktop

Het zes jaar oude Windows XP krijgt een opfrisser met SP3.

Terwijl Microsoft werkt aan het eerste service pack (SP1) voor Windows Vista, ontwikkelt het ook SP3 voor voorganger XP. Nadat van de eerste een proefversie aan een beperkte groep testers is gegeven, is datzelfde nu gebeurd met SP3 voor XP.

Een voorproefje van het derde service pack voor Windows XP is eind vorige week verstrekt aan een groep van zo'n 15.000 testers. Een van de eerste - en meest opvallende - bevindingen uit het testen van de SP3-proefversie is dat het pakket het prestatieniveau van het zes jaar oude besturingssysteem opkrikt.

Softwaretester Devil Mountain Software zegt dat het applicatiepakket Office van Microsoft zelf zo'n 10 procent sneller draait op XP mét SP3 dan zonder (dus met SP2). Dat ontwikkelbedrijf kwam eerder al met de conclusie dat de proefversie van SP1 voor Vista zeker niet de door Microsoft beloofde prestatieverbetering brengt. De gemeten snelheidswinst van 1 tot 2 procent is statistisch niet significant, aldus de softwareontwikkelaar.

SP3 voor Windows XP bundelt de grofweg 1000 lapmiddelen (hotfixes en patches) die zijn verschenen sinds SP2 in augustus 2004 uitkwam. Daarnaast bevat het pakket dus ook optimalisaties en wat nieuwe functies, waaronder enkele - met terugwerkende kracht beschikbare (backported) Vista-tools. Microsoft is tot op heden relatief zwijgzaam over de exacte inhoud van SP3. Analisten concluderen dat de Windows-leverancier niet de aandacht wil afleiden van het nieuwe Windows Vista, nu een jaar uit voor de zakelijke markt, en het aanstaande SP1 daarvoor.

Microsoft wil SP3 voor XP in de eerste helft van komend jaar uitbrengen. Het bedrijf nam afgelopen week al openlijk een slag om de arm: "We mikken op de eerste helft van 2008, maar onze timing zal altijd afhankelijk zijn van de feedback die wij van klanten krijgen." SP3, wat al zo'n drie jaar op stapel zou staan, is het laatste service pack voor Windows XP, waarvan de ondersteuning (voor beveiligingskwesties) onlangs nog is verlengd tot 2014.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Elke performanceverbetering is meegenomen. Veel patches leveren een kleine performanceverslechtering op. Microsoft XP met SP2 is stukken langzamer dan de originele versie XP. Een 10% verbetering bij de Officebench door Sp3 is een hele prestatie.

Ben benieuwd wat er in de uiteindelijke versie van SP3 zit. Zou niet zomaar kunnen bedenken welke Vista functionaliteit een toegevoegde waarde heeft voor XP gebruikers. Er zijn zo veel goede freeware en open source tools beschikbaar. Het kan zijn dat Microsoft SP3 straks verplicht stelt voor het geven van ondersteuning. Het is niet te hopen dat SP3 dan ongemerkt zoveel rotzooi installeert, dat je net zo goed tot Vista over kunt gaan.

XP kan dus zeker tot 2014 het besturingssysteem voor de desktop blijven bij de grote bedrijven die niet met oem-licenties werken. En dan kan men over op Vienna - de opvolger van Vista - als ze perse Linux buiten de deur willen houden. Daar zou overigens geen reden voor moeten zijn, want een moderne applicatieacrhitectuur heeft alleen een light client nodig.

XP RC SP3 werkt bij mij tot nu toe goed. De definitieve versie hopelijk net zo.

"SP3 voor Windows XP bundelt de grofweg 1000 lapmiddelen (hotfixes en patches) die zijn verschenen sinds SP2 in augustus 2004 uitkwam."
.....?
Als ik alle updates uit SP1 en SP2 en de 94 post-SP2 updates optel komt ik op zo'n 1150 uit.
En met maar zo'n 94 updates op een verse SP2 install vraag ik dan af of het artikel dan toch misschien vanaf XP release zou bedoelen.

Beetje laat die snelheidswinst, aangezien ze Vista proberen in de markt te duwen, gaat nog een hele tijd duren voordat men echt xp home/pro loslaten. Goed voor de consumenten dit, maar bedrijven krijgen een tik.

-_-'

Hoi even een vraagje,

Bij Service Pack 2 was er iets van een WGA update, (windows Genuine Advantage) control, en nog een aantal updates

maar kan iemand nou precies zeggen WELKE updates/patches of zooi als WGA die SP3 nou heeft? moet je weer opnieuw dingen doen ofzo? wat is nou echt beter dan de sp2 in de sp3?

//Godfather

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-26T11:33:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.