SP3 voor Windows XP alvast uit te proberen

Dit artikel delen:
xp desktop

Het zes jaar oude Windows XP is nog niet afgeschreven. Het krijgt nog een derde Service Pack.

Windows XP krijgt begin komend jaar nog een derde Service Pack (SP3), wat een prestatiewinst lijkt te bieden. Ondertussen werkt Microsoft ook aan SP1 voor opvolger Windows Vista. Een proefversie van SP3 voor de zes jaar oude Windows-versie is nu te downloaden.

Microsoft wil het derde Service Pack voor Windows XP in de eerste helft van 2008 uitbrengen. Een proefversie (release candidate) van het patch-pakket is nu te downloaden op de website van de Windows-producent. Microsoft waarschuwt wel dat deze download niet voor iedereen bedoeld is; woordvoerders spreken van prerelease code. Hoewel een release candidate volgens de definitie zo goed als af is.

Eind november was al een proefversie uitgebracht, maar die werd alleen verstrekt aan een beperkte groep testers. Die 15.000 vroege vogels zijn los gegaan op het pakket patches, wat ook nieuwe functionaliteit brengt. Daaruit bleek dat sommige applicaties dankzij SP3 prestatiewinst boeken. Softwaretester Devil Mountain Software ontdekte dat Microsoft Office op XP mét SP3 zo'n 10 procent sneller draait dan op XP met SP2.

De nieuwe functies die SP3 biedt, zijn overigens geen Vista-functies (backports). Ondertussen blijkt wel uit SP3-documentatie van Microsoft dat Windows XP met dat pakket coulanter is met de regels voor activering van het besturingssysteem. XP valt met SP3 te installeren zonder direct productsleutels in te moeten voeren. Die controle wordt dan namelijk meegenomen in het - wat omstreden - antipiraterij-initiatief Genuine Advantage. Invoeren van de productsleutel moet wel binnen dertig dagen gedaan zijn, net als bij opvolger Windows Vista.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goed bekeken van Mickysoft. Wordt na 30 dagen je probleemloos werkende pc geblokkeerd. Dat wordt dan opnieuw installeren als je tenminste een originele windows cd hebt. Anders ben je dus ook weer gedwongen om dus Vista te kopen.

Er is wel een verschil tussen het updaten van een bestaande geactiveerde installatie naar SP3 of een nieuwe installatie met SP3 geslipstreamed.
Je bestaande installatie wordt dus niet na 30 dagen geblocked...

@Leendert Schouten:
Niet helemaal correct, je hoeft pas te activeren na 30 dagen. Als je netjes je Windows XP legaal gebruikt kun je dus ook activeren. Als je deze termijn laat verstrijken moet je activeren, echter een herinstallatie is niet nodig.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-20T08:08:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.