Microsoft klaar met Vista SP1 en Server 2008

Dit artikel delen:

Het eerste Service Pack voor client-besturingssysteem Windows Vista is afgerond en wordt nu op dvd's geperst. Hetzelfde geldt voor de nieuwe versie 2008 van Windows Server. Microsoft benadrukt de combinatie van die twee producten.

Windows Vista is inmiddels ruim een jaar uit voor de zakelijke markt, en net een jaar voor de consumentenmarkt, en krijgt zijn eerste Service Pack (SP1). Dat pakket is nu gereed en komt in maart beschikbaar. Het bevat zowel reeds uitgebrachte patches en fixes, maar biedt ook nieuwe functionaliteit. Marketingmanager Olivier van Noort, bij Microsoft verantwoordelijk voor Windows Client, noemt de verbeterde bestandsoverdracht, het beheer dat is gelijkgetrokken met Windows Server, en de betere beveiliging door Network Access Protection. Die laatste functie komt met SP3 ook naar voorganger Windows XP. SP3 staat op stapel voor de eerste helft van dit jaar.

Wel sneller

Van Noort weerspreekt de recente berichten dat SP1 geen snelheidswinst oplevert voor Vista. "Wij hebben eigen benchmarks gedaan en komen met een white paper hoe je benchmarks moet uitvoeren. Uit onze interne tests blijkt dat XP met SP2 net zo snel is als Vista met SP1. Er waren wel een paar kleine uitzonderingen, maar die waren te klein om echt van betekenis te zijn. Vista is zónder SP1 iets langzamer, bijvoorbeeld met bestandsoverdracht. Over het algemeen gesproken is file copy door SP1 zo'n 50 procent sneller. Bijvoorbeeld ongeveer 40 procent voor lokale schijven en ruim 50 procent naar Windows Server 2008."

Die verbeteringen moeten het bedrijfsleven aanzetten tot overstappen op Vista. Van Noort voegt toe dat de zakelijke acceptatie van die Windows-versie tot op heden goed is en voldoet aan Microsofts verwachtingen. "Maar nu is wel het tegenargument, de 'anekdote', van wachten op SP1 weggenomen."

Product solutions manager Erwin Hartenberg, verantwoordelijk voor Windows Server, ziet iets dergelijks niet meetellen voor de serveruitvoering van Windows. "Daar is geen afwachtende houding voor een eerste Service Pack." Hij benadrukt de toegenomen snelheid en betrouwbaarheid ten opzichte van eerdere Windows Server-versies. De voornaamste concurrent is voorloper Windows Server 2003. "Dat heeft verreweg het grootste marktaandeel, op afstand gevolgd door 2000 en dan is er nog een klein plukje NT4."

Overstap

Hartenberg ziet voor dit jaar de eerste overstappers naar Server 2008 komen vanuit de twee uitersten van die gebruikers. "Enerzijds de bedrijven die 2003 al vanaf het begin gebruiken en er toen als vroege vogels bij waren; die willen bijblijven. Anderzijds de gebruikers die nog op 2000 of NT4 zitten."

Voor laatstgenoemde groep is de overstap wel het meeste werk, geeft hij aan. "Die gebruikers zijn bijvoorbeeld nog niet bezig met virtualisatie of clustering op grote schaal." Hij ontkent echter dat dit tot een terughoudendheid kan leiden. "Dat valt echt wel mee. De algemene trend is toch wel dat klanten sneller overstappen, ook voor serverbesturingssystemen."

Hartenberg erkent wel dat de belangstelling voor de Server-variant zónder ingebouwde virtualisatie bescheiden zal zijn. "Dat zal niet hard lopen, denken wij. Maar dat product is voor klanten die al een keuze voor een virtualisatieproduct hebben gemaakt." Hij vertelt dat er geen mogelijke technische conflicten zijn tussen het ene virtualisatieproduct en de in Windows ingebouwde. "Server 2008 is gebaseerd op rollen; standaard staat alle functionaliteit uit. Pas als je een rol activeert, gaat er functionaliteit aan."

Windows Server 2008 is net als SP1 voor Vista nu afgerond en wordt op dvd's geperst. Ook deze software is vanaf maart beschikbaar voor gebruikers. Klanten die hebben getekend voor Microsofts licentie-abonnement Software Assurance kunnen Windows Server vanaf eind februari downloaden.

Dan is ook de officiële lancering van Windows Server 2008, Visual Studio 2008 en SQL Server 2008. De beschikbaarheid van laatstgenoemde product is onlangs echter uitgesteld naar het derde kwartaal van dit jaar. Hartenberg relativeert dat: "We verwachten toch een trapsgewijze migratie, naar Server 2008 en SQL 2008. Daarnaast is Visual Studio 2008 al sinds december beschikbaar." Hij zegt nog wel dat deze producten in combinatie méér voordelen bieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Allemaal hardstikke leuk, maar Vista's SP1 is nog nergens te downloaden (ook niet bij de 'betaalde' MSDN en TechNet Subscribers Download), en Microsoft beweerd in zijn eigen opgezette web-blogs van wel!
Zo is Window Server 2008 tot nu toe (op moment van schrijven) alleen in een x64 versie te verkrijgen zonder Hyper-V, SQL 2008 is nog lang niet klaar, want die komt pas in Quarter 3 - 2008, en Visual Studio 2008 staat al letterlijk maanden klaar, het is zo als gewoonlijk een zooite bij Microsoft, ze doen niet wat ze beloven, en wat ze beloven, maken ze niet waar!

Microsoft heeft blijkbaar nog steeds veel moeite om over hun grootste concurrent van Windows Server 2008 te praten. Die concurrent is Linux Server. Dat blijft zo vanwege een heleboel goede redenen, zoals de hoeveelheid server applicaties, de beveiliging, hardware eisen en bijbehorende energiebehoefte. Hoop voor Microsoft fans dat Server 2008 op een meer professionele wijze wordt opgeleverd dan Vista.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-05T09:58:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.