Intel wil vertrouwen versterken in mobiel Linux

Dit artikel delen:

Intel wil de veiligheid, interoperabiliteit en onderhoudbaarheid van open source software (voor onder andere haar mobiele Linux softwareplatform Moblin) garanderen door het opzetten van een certificeringsprogramma. Deze test- en validatieservice komt later dit jaar algemeen beschikbaar en wordt uitgevoerd door open source softwaredistributeur SpikeSource.

Op de laatste dag van het Intel Developer Forum (IDF) kondigde Renee James, vice president en general manager van Intels 'Sofware and Solutions'-groep, een certificeringsprogramma aan voor open source software. De test- en validatieservice moet de veiligheid, interoperabiliteit en onderhoudbaarheid van open source software garanderen.

Certificeringsprogramma

Alhoewel de open source-gemeenschap volgens James een belangrijke rol speelt in het creëren van innovatieve oplossingen, ontbreekt volgens James "tot nu toe een geteste validatiemethode voor het repareren van softwarefouten en interoperabiliteitsconflicten." Om die reden zet Intel samen met open source softwaredistributeur SpikeSource een certificeringsprogramma dat beveiligde, interoperabele en onderhoudbare open source software moet garanderen. Later dit jaar zal deze test- en validatieservice algemeen beschikbaar komen.

Moblin

Met deze stap wil Intel het vertrouwen versterken van de open source producten die worden gemaakt voor de nieuwe generatie mobiele internetapparaten. Vorig jaar nam Intel het initiatief tot het opzetten van een Linux softwareplatform voor het ontwikkelen van 'rich internet' applicaties voor mobiele internetapparaten (Mobile Internet Devices - MIDs) op basis van Intels Atomarchitectuur: Moblin.

Gartner: open source software is overal

Renee James, vice president en general manager van Intels 'Software and Solutions'-groep haalde onderzoek van Gartner aan waaruit blijkt dat 80 procent van de huidige softwarepakketten op de één of andere manier gebruik maakt van open source sofware. James benadrukte dat lang niet alle open source software wordt geschreven voor het Linuxbesturingssysteem: "We hebben het dus over een omvangrijk ecosysteem."

'Threaded code'

James besprak de uitdagingen die het programmeren van software voor multiprocessor-, multicore- en multithreadedsystemen met zich meebrengt: "Eén van de belangrijkste vaardigheden die de nieuwe generatie programmeurs moet ontwikkelen is het schrijven van 'threaded code'."

Intel CT: programmeertaal voor multicores

Intel presenteerde om die reden in 2007 Intel CT. Dat is een programmeertaal die de benutting van multicore-processoren moet vergemakkelijken. CT kan worden gebruikt op de huidige generatie Intelhardware, maar is ook opschaalbaar naar de Larrabee-archictectuur en systemen gebaseerd op Intels toekomstige AVX-instructieset.

Larrabee is Intels nieuwe multiprocessor-architectuur die niet alleen algemene CPU's omvat maar ook gespecialiseerde kernen zoals bijvoorbeeld grafische toepassingen of encryptie. Intel volgt hiermee het voorbeeld van AMD's Fusion-concept.

Nieuwe instructieset voor processorintensieve software

AVX (Advanced Vector Extensions) is een nieuwe instructieset die verbeterde prestaties moet leveren op het gebied van floating point, media en processorintensieve software. AVX leidt volgens Intel tot een hogere energiezuinigheid en is backwards compatibel met bestaande Intelprocessoren. Vanaf 2010 moet AVX geïmplementeerd worden in een microarchitectuur die de codenaam 'Sandy Bridge' draagt.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-03T08:37:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.