FBI bezorgd om nep Cisco-apparatuur uit China

Namaakartikelen zijn vaak minder goed dan het origineel, maar meestal wel flink goedkoper. Soms is namaak echter een risico. De FBI is bezorgd over nep Cisco-apparatuur uit China vanwege mogelijke achterdeuren.

De Amerikaanse overkoepelende wetshandhaver FBI maakt zich ernstige zorgen over namaak Cisco-netwerkapparatuur afkomstig uit China. Dit blijkt uit een nu uitgelekte Powerpoint-presentatie (lager op die pagina) van de FBI zelf.

Deze apparatuur zou mogelijk achterdeuren bevatten, waardoor netwerken in de Verenigde Staten, waaronder ook overheidsnetwerken, kwetsbaar zijn. Die achterdeuren zouden namelijk niet waarneembaar zijn doordat ze op zeer diep niveau in de apparatuur zelf zijn ingebouwd.

Officiële dealers

De malafide netwerkapparatuur is ook geleverd door enkele officiële dealers en distributeurs in de VS. De vermeende achterdeuren zouden al maanden, of misschien zelfs jaren, aanwezig zijn in overheidsnetwerken waaronder ook militaire. De afgelopen anderhalf jaar zijn diverse routers en switches van overheidsinstanties vervangen, maar dat bleken neppers te zijn.

In februari dit jaar nam de Amerikaanse overheid, in samenwerking met de Canadese autoriteiten, al flinke hoeveelheden Cisco-namaak in beslag. Het ging toen om ruim 400 partijen netwerkrouters en -switches van enterprise-kaliber, met een totale waarde van 78 miljoen dollar. Het gaat ook om Gigabit LAN- en WAN-netwerkkaarten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet al sinds 2005 onderzoek naar de import van imitatie-netwerkapparatuur uit China.

Invallen

De FBI heeft de afgelopen twee jaar al 36 huiszoekingen gedaan bij dealers en daarbij 3500 stuks nep-netwerkcomponenten en nep-labels in beslag genomen. De totale waarde daarvan ligt op 3,5 miljoen dollar. Dit recherchewerk, door negen FBI-kantoren samen met andere opsporingsinstanties, heeft al tien veroordelingen opgeleverd.

De andere opsporingsinstanties die betrokken zijn bij deze operatie, Operation Cisco Raider, hebben zelf ook vele invallen gedaan. Daarbij is bij elkaar opgeteld ruim 74.000 stuks nep-apparatuur in beslag genomen. De verkoopwaarde daarvan ligt rond de 73 miljoen dollar. De Canadese autoriteiten hebben ook een paar duizend stuks namaak-Cisco, ter waarde van zo'n 2 miljoen Amerikaanse dollars, in beslag genomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wanneer ik kijk naar mijn loggings van pogingen tot inbraak komen de meeste uit china. Mensenrechten zijn in China niets waard, copyright bestaat daar nauwelijks, speelgoed is vol gif en dieren worden als oud vuil behandeld.
In principe probeer ik alle produkten "made in China" te vermijden, ik heb geen behoefte een totalitaire staat te financieren.

"Copyright" = "Right to copy" volgens de Chinezen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-23T09:41:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.