Ballmer bereid om einde Windows XP te herzien

Dit artikel delen:

De aanhoudende populariteit van Windows XP kan wel eens zorgen voor een levensverlenging van die oudere Windows-versie. Ceo Steve Ballmer van Microsoft zegt nu voorzichtig dat het bedrijf de uitfasering van XP misschien herziet.

Windows XP gaat vanaf 30 juni beginnen aan de zogeheten 'uitfasering'. Dat wil zeggen dat producent Microsoft stopt met de levering van het oudere besturingssysteem aan pc-producenten en andere oem-partners. Vervolgens wordt de ondersteuning afgebouwd voor de Windows-versie die oorspronkelijk in 2001 op de markt kwam.

Microsoft heeft al een kleine uitzondering gemaakt voor Windows XP met de consumentenuitvoering Home. Die blijft nog enige tijd 'in leven' maar dan alleen voor ultralichte laptops. Die relatief nieuwe categorie draagbare computers zit nu flink in de lift, aangevoerd door de Eee van fabrikant Asus. Die kleine, goedkope laptop draait standaard Linux.

Luisteren naar klanten

Ceo Steve Ballmer van Microsoft zegt nu voorzichtig dat zijn bedrijf de afschrijving van Windows XP misschien over de gehele linie herziet, indien klanten dat echt eisen. Dat is tot op heden niet het geval, aldus de topman. "XP loopt tegen de end-of-life grens aan. Die hebben we ruim vantevoren aangekondigd. Als de feedback van onze klanten anders aangeeft, kunnen we dat altijd herzien, maar zoals het nu staat, hebben we een plan om XP-leveringen af te bouwen." Dit verklaarde de topman deze week op een persbijeenkomst in België.

Tot op heden heeft Microsoft dergelijke aarzeling over het aankomende einde van de Windows Vista-voorganger niet getoond. Het bedrijf heeft wel altijd al gezegd goed naar klanten te luisteren en indien nodig zijn strategie daarop aan te passen.

Windows XP krijgt nog een derde pakket lapmiddelen (service pack 3), wat niet alleen gaten dicht maar ook nieuwe functies biedt en zelfs een snelheidswinst kan leveren. Opvolger Windows Vista, die in november 2006 uitkwam voor zakelijke gebruikers en in januari 2007 voor consumenten, heeft net z'n eerste service pack gekregen. Ondertussen werkt Microsoft ook al aan de daaropvolgende Windows-versie, Windows 7. Mede-oprichter Bill Gates van Microsoft zei onlangs al dat een zeer vroege uitvoering daarvan, alleen bedoeld voor software-ontwikkelaars, misschien volgend jaar al verschijnt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En waar kan ik 'eisen' dat het blijft worden ondersteund? In het verleden heb ik al eens iets 'geeist' (een probleem oplossen) maar het enige wat ik als respons kreeg was dat ik het zelf maar moest uitzoeken ... kan iemand mij het adres geven van de site waar ik XP supported kan laten blijven?

Je kunt niet eisen dat Microsoft geen geld mag verdienen.

@Cpt2: en waar leidt je uit af dat ik Micro$oft geen geld wil laten verdienen. Het operatief hier overigens is 'verdienen', geen krijgen.

Zolang je op XP blijft geef je geen geld aan Microsoft voor een dure Vista-licentie.
Hoe langer ze XP ondersteunen hoe langer het duurt voordat ze de investering voor Vista terug hebben 'verdiend' c.q. gekregen.

Het is eigenlijk de vraag in hoevere Microsoft wil luisteren, immers het is al lang duidelijk dat consumenten geen Vista willen. Maar meer zien in het slanke XP, en dan kan je met nog zoveel toeters iets proberen af te dwingen. Technisch gezien mag Vista een verbetering zijn, maar gewoon praktisch in gebruik is het niet, het is trager en neemt veel meer diskruimte in. Mensen willen gewoon een liefst zo klein mogelijk operating systeem, wat ook nog een beetje te overzien is. Dat alles heeft XP.

En ook XP levert hen inkomsten bij verkoop.
Dus als bijde inkomsten opleveren, wat maakt het dan uit. Misschien is Vista gewoon wel z'n doel voorbijgeschoten en rijd men liever als het ware in een Astra i.p.v. een Mercedes.

Consumenten bepalen de markt en niet Microsoft !

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-25T10:15:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.