Nederlander vond als eerste details DNS-lek

Dit artikel delen:

De Nederlandse beveiligingsconsultant Pieter de Boer mailde als eerste de juiste ‘oplossing’ van de details van ‘het ergste internetbeveiligingsrisico sinds 1997’ aan ontdekker Dan Kaminksy. De Boer deed 51 uur over het achterhalen van de preciese aard van de beveiligingszwakte.

Pieter de Boer, beveiligingsconsultant bij Madison Gurkha was de eerste beveiligingsonderzoeker die de juiste ‘oplossing' mailde aan Dan Kaminsky van een ernstig DNS-lek. Dat zei beveiligingsonderzoeker Kaminsky tijdens zijn langverwachte presentatie op beveiligingsconferentie Black Hat. De Boer deed volgens Kaminsky 51 uur over het vinden van deze oplossing.

De Boer zei eerder tegen Computable over de patch die leveranciers aanbieden tegen het DNS-lek: "Het is in feite een tijdelijk lapmiddel. De patch wijzigt de name server zodanig dat deze UDP-pakketten verstuurt met een willekeurige afzenderpoort in plaats van een vaste (DNS maakt gebruik van het UDP-protocol, een basisprotocol van het internet). Maar het verandert niets aan de oorzaak van het probleem: dat het DNS-protocol niet genoeg bescherming biedt tegen vervuilings-aanvallen op DNS-servers."

Verzoek om stilte

Kaminsky ontdekte de fout in januari. Eind maart informeerde hij grote leveranciers en CERT. Op 8 juli brengen de meeste leveranciers een patch aan voor het lek en maakte Kaminsky het probleem wereldkundig. Hij omschreef het lek expres in vage termen. Kaminsky hoopte op die manier tijd te winnen zodat beheerders de patches konden installeren voordat criminelen het lek konden misbruiken. Kaminsky riep beveiligingsonderzoekers op om niet in het openbaar te speculeren over de preciese aard van het DNS-lek. Na dertien dagen plaatste Matasano Security echter korte tijd een beschrijving van het lek online. Het beveiligingsbedrijf had voorkennis van het probleem en verkeerde in de veronderstelling dat het lek al uitgelekt was. Nog dezelfde week dook de eerste code op die misbruik maakt van het lek. Ook werden de eerste aanvallen op DNS-servers gesignaleerd.

Het lek dat Kaminsky ontdekte

Domain Name System-servers vertalen domeinnamen naar ip-adressen. Er zijn twee soorten DNS-servers: authoritative en caching nameservers. Alleen het tweede type DNS-server (ook wel ‘resolving name servers' genoemd) is vatbaar voor de kwetsbaarheid die Kaminsky ontdekte. Caching nameservers zijn namelijk niet op de hoogte van alle domeinnamen op het hele internet, en sturen daarom vertaalverzoeken aan ‘autoritieve' DNS-servers. In zo'n vertaalverzoek vraagt een DNS-server naar het ip-adres dat hoort bij een bepaald website- of mailadres. Het huidige DNS-lek maakt het voor kwaadwillenden mogelijk zich uit te geven voor een autoritieve DNS-server. Ze kunnen binnen 0,7 seconden na de start van een ‘brute force' aanval de macht te grijpen over een (ongepatchte) name server en de cache vervuilen met foutieve ip-adressen. Vanaf dat moment is er veel meer mogelijk dan enkel mail afvangen en websitebezoekers omleiden naar nepsites. Ook bijvoorbeeld het File Transfer Protocol (FTP) kan misbruikt worden via het lek, net als het authenticatie- en encryptieprotocol Secure Socket Layer (SSL). Internetbanken gebruiken SSL om geldtransacties over http te beveiligen (via https). Ook automatische software updatediensten kunnen na de overname van een name server worden misbruikt voor het installeren van malware binnen bedrijfsnetwerken. Volgens Kaminksy vormt Windows Update hierop een uitzondering.

Snelle check

Wie snel wil controleren of de patch is doorgevoerd binnen zijn eigen bedrijf, kan op de website van Dan Kaminsky via één druk op de knop achterhalen of de gebruikte DNS-server kwetsbaar is of niet. Een meer gedetailleerde controle kan elders worden uitgevoerd. Als blijkt dat de DNS-server die je gebruikt kwetsbaar is, informeer dan je netwerkbeheerder. Is je provider het probleem, laat het ons dan weten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

DNS-patches vertragen internetverkeer

DNSSEC enige oplossing tegen DNS-lek

Gepatchte DNS-servers binnen een dag te hacken

Apple-patch voor DNS-lek deugt niet

Geen nieuwe patches ondanks DNS-gevaar

Apple brengt patch uit voor DNS-lek

DNS-servers aangevallen

Niet alle providers gepatcht tegen DNS-lek

Beheerder patcht DNS-lek vaak ongemerkt

Apple heeft nog geen patch voor DNS-lek

Kaminsky geeft meer details over DNS-lek

Cisco: schakel DNS-server uit

Zeker helft DNS-servers nog niet gepatcht

Patchen DNS-lek is niet voldoende

Minderheid bedrijven heeft DNS-lek gedicht

Details DNS-lek uitgelekt

Cruciaal beveiligingslek in Domain Name System

DNSsec wordt wereldwijd meest gebruikt bij .NL

SURFnet ondersteunt veilig internetprotocol

Internet krijgt beveiligd DNS-protocol

.com-domein krijgt beveiligd DNS-protocol

Kaminsky vond DNS-lek dankzij fitnessongelukje

Windows 7 biedt betere DNS-beveiliging

Organisaties verwaarlozen DNS-infrastructuur

Nederland patcht slechter tegen Kaminsky-lek

Amsterdam neemt Getronics in bescherming

SIDN: vanaf 2009 overstap naar DNSsec

Firefox beschermt tegen DNS-gat

Authoritative nameservers vatbaar voor Kaminsky lek

Mailservers nog kwetsbaar voor DNS-lek

Internetbankieren onveilig ondanks 3x kloppen

Getest: exploittool voor DNS-lek

DNS-lek ondermijnt vertrouwen in internet

Gepatchte DNS-servers binnen tien uur over te nemen

DNS-lek maakt internetbankieren onveilig


Reacties

Goed he van die Hollanders :-)
We waren al goed , en internationaal bekend om onze vingers in dijken van klei te steken.

Dankzij Pieter zijn "The Dutch", nu ook beroemd om gaatjes in Digitale dijken op internet te ontdekken en dichten

Way 2 go Pieter!

Ronald

Eh, Ronald,

Als je goed opgelet hebt, zou je hebben gelezen dat "The Dutch" hier niets anders hebben gedaan dan een Hansaplastje op een beginnnende dijkbreuk hebben gelegd. De pleister is niet waterdicht en het is een tijdelijke maatregel, geen oplossing.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-08T15:35:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.