'Gedragskeuring' kan ook voor processor

Dit artikel delen:

Een beveiligingsfunctie die waakt over het gedrag van software en misbruik van bugs kan niet alleen in het besturingssysteem, maar ook in een processor. Onderzoekers aan de universiteit van Michigan hebben zo'n monitor ontwikkeld voor op een processor.

Security-onderzoekers aan de universiteit van Michigan hebben een monitor-module voor processors ontwikkeld. Die toevoeging houdt de code in de gaten die de processor moet uitvoeren. Daarbij wordt gewaakt voor code die mogelijk misbruik maakt van bugs in de processor. Een Israelische professor en student hebben een soortgelijk idee toegepast in een aanpassing voor de Linux-kernel.

De groep in Michigan heeft na twee jaar ontwikkelwerk een functioneel prototype van de 'semantische bewaker'. Die proefversie draait nu als software op een simulatie van een processor. De volgende stap is implementatie op een programmeerbare chip. De bewaker neemt ongeveer drie procent van de eigenlijke chip in beslag, maar dat kan volgens de groep nog worden verkleind.

Prestatieverlies

Deze controle van de uit te voeren code kost wel weer enige rekenkracht en zorgt dus voor wat vertraging. Wanneer de monitor verdachte code tegenkomt, wordt de processor teruggeschakeld naar een beperkte, langzamere modus waarin alleen 'veilige code' wordt uitgevoerd.

Dat prestatieverlies is echter te verwaarlozen, zegt onderzoeker Valeria Bertacco die het team achter dit project leidt. Bovendien kan dat het waard zijn om misbruik van bugs te voorkomen, wat de security van computers verhoogt.

Intel-bugs

Fouten in processoren zijn zeldzamer dan bugs in software, maar komen wel degelijk voor en kunnen ook ernstig zijn. AMD's quadcore-processor Barcelona kampte al met bugs, waarbij de uiteindelijke oplossing het prestatieniveau flink heeft aangetast.

Intel heeft nu te maken met een hacker die beweert computers te kunnen kraken door gebruik te maken van fouten in Intel-processors. Die security-expert, Kris Kaspersky (geen relatie met de gelijknamige antivirusleverancier), wil zijn kraak eind deze maand demonstreren op een beveiligingsbijeenkomst in Maleisië.

De technologie van de onderzoekers aan de universiteit Michigan kan uitkomst bieden. Chip-analist Nathan Brookwood van marktonderzoeker Insight 64 uit echter twijfels over een chip-uitvoering van de zogeheten 'safe mode' in Windows. Het zou in de praktijk te moeilijk zijn om alles bij te houden wat draait op een processor. Daarnaast is volgens hem het ontwerp en de fabricage van een dergelijke toevoeging te complex - en daarmee te duur - voor massaproductie.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-03T12:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.