Industrie&ICT: ISA 99 brug naar kantoor

Dit artikel delen:

De standaardenorganisatie ISA werkt aan een nieuwe beveiligingsstandaard voor industriële automatisering. Dit ISA 99-protocol koppelt procescontrolesystemen aan kantoorautomatisering.

Op de vakbeurs Industrie&ICT, die nog tot en met vrijdag in Utrecht plaatsgrijpt, is een van de thema's de integratie tussen de productie- en de kantoorautomatisering. Een van de middelen daarvoor is de inzet van protocollen. De standaardenorganisatie ISA werkt bijvoorbeeld aan een nieuwe beveiligingsstandaard voor industriële automatisering. Dit ISA 99-protocol koppelt procescontrolesystemen aan kantoorautomatisering.

Bovendien bekijkt ISA of de informatiebeveiligingsstandaard ISO/IEC 27000, die in de ict-wereld gangbaar is, op de procesindustrie kan worden toesneden. De werelden van productieautomatisering (automatie) en administratieve automatisering (informatisering) komen namelijk steeds meer met elkaar in aanraking. De expertise van de ict-afdeling wordt ingezet om productiesystemen beter te beveiligen. Die draaien meer en meer in Microsoft Windows-omgevingen.

"Tot een jaar geleden was het gebruik van antivirus-software en firewalls op productieservers in een fabrieksomgeving niet toegestaan. Die belastten de prestaties van de productiesystemen. Nu is dat aan het veranderen.", zegt Ruud Welschen, productmanager process control & safety systems bij Siemens Nederland. "MS Windows-systemen moet je beveiligen en er zijn regelmatig patches nodig. Ik wil geen paniek schoppen, maar producenten zullen hiervoor een beleid en protocollen moeten ontwikkelen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-02T08:46:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.