EC: wet loopt achter op cybercrime

vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

Vrouwe Justitia loopt achter de cybercrime aan.

De huidige wetgeving voldoet niet voor een effectieve aanpak van cybercrime. Dit zegt afgevaardigde Vincent Piket van de Europese Commissie, die dan ook pleit voor een nieuw juridisch raamwerk.

De huidige wetgeving is niet effectief voor de bestrijding van computermisdaden. Voor een goede aanpak van cybercrime is een consistent en compleet juridisch raamwerk nodig, zegt afgevaardigde Vincent Piket van de Europese Commissie. Piket is ‘EC-ambassadeur' voor Maleisië en pleit voor een aanpassing van de wet. Hij zette dit uiteen in zijn toespraak op de EU-Asean Workshop on Cybercrime die in Maleisië plaatsvond.

Volgens Piket is misdaad voortdurend aan het evolueren, maar blijft de wetgeving achter. Dit geldt voor traditionele vormen van misdaad (zoals fraude en valsemunterij), voor nieuwe misdaadvormen (zoals het publiceren van illegale content, bijvoorbeeld kinderporno), én voor misdaden die uniek zijn voor elektronische netwerken. Laatstgenoemde is dus ‘pure cybercrime', zoals datadiefstal, ddos-aanvallen (distributed denial of service) en andere hacks of cracks.

Vijf jaar

De plannen van de Europese Commissie voor een betere aanpak van cybercrime zijn nu net goedgekeurd en overgenomen door de ministers van Justitie van de diverse EU-lidstaten. De landen van de Europese Unie willen cybercrime effectiever bestrijden door onder andere meer internationale samenwerking én door meer informatie-uitwisseling met het bedrijfsleven. De hiervoor benodigde stappen worden in de komende jaar genomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-05T11:21:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.