Hyves moet OpenID populair maken

Dit artikel delen:

Profielenwebsite Hyves ondersteunt sinds woensdag OpenID. De bijna acht miljoen Hyvers kunnen vanaf nu met hun gebruikersnaam en wachtwoord van Hyves inloggen op andere websites die de authenticatiestandaard ondersteunen. De profielenwebsite verwacht dat de ondersteuning de populariteit van OpenID goed zal doen.

De Nederlandse profielenwebsite Hyves ondersteunt, naast internetgiganten als Microsoft, Yahoo en Google, sinds woensdag ook OpenID. De bijna acht miljoen Hyvers die Nederland telt kunnen vanaf nu met hun Hyves-inlognaam en -wachtwoord inloggen op andere websites die gebruik maken van OpenID.

Het ondersteunen van OpenID is een van de belangrijkste bouwstenen waar Hyves nu aan werkt, vindt Yme Bosma, manager business development en partnerships bij de profielenwebsite. Volgens Bosma kan de stap die Hyves gemaakt heeft veel andere Nederlandse websites overhalen ook over te stappen op de authenticatiestandaard. "Er zijn nog weinig Nederlandse websites die het mogelijk maken om met een OpenID te registreren en in te loggen, maar er zijn voldoende partijen die daar verandering in willen brengen. Vooral nu de Hyvende helft van Nederland ook daadwerkelijk een OpenID heeft"

Gevolgen voor SaaS

Het ondersteunen van OpenID is volgens Bosma een van de vele nieuwe instrumenten die Hyves gaat lanceren om de sociale kracht van de profielenwebsite in te zetten op andere websites. Daarnaast wil Hyves ook een impuls geven aan de populariteit van OpenID. Wanneer de authenticatiestandaard populairder wordt, kan dat ook positieve gevolgen hebben voor SaaS als grote bedrijven afstappen van enterprise identiteiten voor de medewerkers overgaan op webidentiteiten. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een gemiste kans dat Hyves als volgende in het rijtje alleen OpenID provider is, en niet ook OpenID consumer (dus niet toestaat dat er andere OpenID logins worden gebruikt).

Op deze manier creeert iedereen zijn eigen kleine koninkrijkje - iedereen is provider en niemand is consumer. Ik heb al diverse OpenID-accounts, maar moet elke keer nieuwe aanmaken omdat de volgende site weer geen consumer is...

Als er voor OpenID een toekomst is, dan verwacht ik niet dat Hyves de primaire OpenID provider wordt. Dat wordt eerder die van de lokale internetprovider, van de e-mail dienst (Gmail, Hotmail) of van het zakelijke webplatform. Daarmee kan men dan inloggen op diensten van derden, zoals Google, Hyves, Twitter, RTM, etc.

Voor kinderen is een Hyves-account misschien geinig, maar voor de rest moet het vooral ongekleurd, ongebonden en professioneel zijn.

Op 12 mei zal er een OpenID-bijeenkomst zijn om de verdere ontwikkelingen toe te lichten. Hierbij komen ook andere (potentiele) providers en gebruikers aan het woord. Ondermeer Hyves, Vodafone en RouteMobiel zullen presenteren. Meer informatie is te vinden op www.openidentiteit.nl

Reageren op Computable met je OpenID kan ook alweer een klein extra stapje zijn...

Dat Hyves OpenID-provider wordt, slaat inderdaad weer helemaal nergens op.

Daar hebben we er nu al genoeg van.
Ik kan nog steeds niet met mijn Yahoo-account inloggen op Hyves en met mijn Hyves-account inloggen bij Google. Hoeveel gebruikersnamen heb ik dan nog steeds nodig?
Inderdaad te veel!

Was het idee van OpenID nou niet juist om het aantal inlognamen en passwords dat je nodig hebt terug te dringen? Een soort Microsoft Passport, maar dan niet gebonden aan Microsoft ...

Mijn simpele mening:
Door deze stap van Hyves is OpenID juist eerder gedoemd te mislukken.

We hebben ruim een jaar geleden op www.localpoint.nl als een van de eerste Nederlandse websites OpenID ingebouwd. OpenID is een geweldige ontwikkeling omdat je geen eigen inlogmechanisme hoeft in te bouwen. Als de grote websites straks allemaal OpenID accepteren heb ik nog maar een OpenID nodig en die neem ik bij een instantie die ik vertrouw: Hyves, Google, MyOpenID. Wat je maar wilt. Nu nog wachten met de uitwisseling met DigiD.

@ Vernon

Als (!) de grote websites...
Dat is een leuke aanname Vernon die ik helaas niet zie gebeuren omdat iedere OpenIDprovider geen OpenIDConsumer wil worden, waarom zou je dan nog een provider zijn?
Daarnaast weet ik het nog niet zo met de veiligheid van de OpenID. Indien zo'n ID gekraakt wordt, kan een kwaadwillend iemand bij elke website waarbij het slachtoffer bekend is inloggen met de OpenID van het slachtoffer en zo haar of zijn identiteit overnemen.

Ik zie nog genoeg valkuilen...

Een veel te late poging van Hyves om iets in te brengen tegen concurrent Facebook met zijn Facebook Connect, waarvan het aantal Nederlandse gebruikers flink blijft toenemen (net zoals in de rest van de wereld). Over enkele jaren is het merendeel van Hyves overgestapt naar Facebook, mdat we met onze buitenlandse contacten via 1 sociaal netwerk verbonden willen zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-16T18:34:00.000Z Nick Kivits
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.