Nederland en VS onderzoeken cyberbeveiliging

Dit artikel delen:

Nederland en de Verenigde Staten gaan gezamenlijk wetenschappelijke onderzoeksprojecten financieren op het gebied van cyberbeveiliging. Dat hebben de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Amerikaanse Department of Homeland Security afgesproken tijdens een gezamenlijke bijeenkomst over cyberbeveiliging.

De samenwerking strekt zich uit tot vijf gebieden: cyber forensics, kwaadaardige software in een mobiele omgeving, grensoverschrijdend identiteitsmanagement, industriële infrastructuren/Scada en cloud computing. Diverse deskundigen uit de Nederlandse Cyber Security-onderzoeksgemeenschap en specialisten van het Nationaal Cyber Security Centrum en het Nederlands Forensisch Instituut spraken met specialisten van Homeland Security over de onderzoeksagenda's van beide landen.

Eerst zijn de prioriteiten en ieders sterke punten in cybersecurity-onderzoek vastgesteld, waarna in verschillende rondetafelsessies werd gesproken over samenwerking. Dit resulteerde in tien ideeën voor gezamenlijke onderzoeksprojecten op de vijf geselecteerde gebieden. De bijeenkomst op 21 februari 2012 was een initiatief van de Nederlandse wetenschapsorganisatie en het Amerikaanse ministerie van Homeland Security. Aanleiding was een bezoek van minister Opstelten aan de VS.

Samenwerkingsprojecten

‘Wetenschappelijke kennis kan bijdragen aan de oplossing van de huidige uitdagingen in cyberbeveiliging. Gezien het wereldwijde karakter van cybercrime is internationale samenwerking essentieel. Het is dan ook goed om te zien dat beide landen concrete mogelijkheden zien voor samenwerkingsprojecten', stelt directeur Chemische en Exacte Wetenschappen Louis Vertegaal van NWO.

De komende maanden zullen de Nederlandse en Amerikaanse overheid werken aan een zogeheten wetenschaps- en technologieovereenkomst. NWO en Homeland Security zullen subsidie beschikbaar stellen. Onderzoekers in beide landen kunnen alvast gezamenlijke onderzoeksvoorstellen uitwerken. Het is de intentie om nog dit jaar de eerste projecten te laten starten.

Intentieverklaring

Minister Opstelten, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de Amerikaanse minister Janet Napolitano van Homeland Security tekenden een dag na de bijeenkomst een intentieverklaring over de samenwerking tussen Nederland en de VS voor het creëren van een veilige cyberomgeving. ‘Problemen aanpakken, onderzoeken en analyses maken op het gebied van cyberbeveiliging heeft topprioriteit', aldus minister Opstelten.

Het onderzoek wordt in Nederland gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Dat is met een budget van in totaal ruim een half miljard euro per jaar een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij deze financiering kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers op allerhande vakgebieden onderzoek doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Noem me achterdochtig, maar ik ben wel nieuwsgierig naar de onderverdeling van de kosten... gegeven de onderhandelingskracht van de Nederlandse regeringen van de afgelopen jaren vermoed ik dat dit 50-50 zal zijn (en de US trekt zich daarna terug en de kosten komen dan in z'n geheel op NL te liggen... zoiets gebeurt nu bijna met de JSF ook).

De inbreng van NL in dit project kan bijvoorbeeld het gebruik van datadiodes zijn, zie www.datadiode.eu Dit concept maakt in combinatie met een VPN met Private Certificate Authorities zeer veilige systemen mogelijk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-27T09:56:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.