McAfee brengt cybercriminaliteit in kaart

Dit artikel delen:

McAfee heeft een onderzoek gepresenteerd dat aantoont in welke mate de georganiseerde misdaad internet in zijn greep heeft. Activiteiten variëren van klassieke misdrijven als afpersing en het bieden van 'bescherming' tegen betaling tot fraude en diefstal.

Het onderzoek naar georganiseerde misdaad en internet - de eerste op deze schaal in Europa - werd gedaan in opdracht van McAfee door de onafhankelijke internet beveiliginsexpert en computercriminoloog Dr. Peter Troxler. Hij is daarbij bijgestaan door toonaangevende hi-tech misdaadeenheden in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en Italië.

Het onderzoek toont een duidelijke ontwikkeling en groei van cybermisdaad van de simpele, alleen werkende, computerkraker (hackers) die vanuit de slaapkamer individuele computers aanvalt tot georganiseerde ’cybermafia’ die duizenden onzichtbare computernetwerken mobiliseren om op globale schaal misdaden te plegen. Zo telde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Rusland 7053 gevallen van cybermisdaad in 2003; bijna een verdubbeling ten opzichte van 2002 (3782 gevallen). Vorig jaar is dit aantal nog sterker gestegen. In de eerste helft van 2004 waren er al 4995 geregistreerde gevallen.

Het rapport laat ook zien hoe de traditionele ’zware jongens’ vervangen worden door ’thuiswerkers’, waarbij criminelen kinderarbeid via internet gebruiken om online misdrijven te plegen. De georganiseerde misdaad heeft zich snel aan de nieuwe hi-tech wereld aangepast en heeft zijn fysieke bedreigingen vervangen door geavanceerde onzichtbare wapens als bot-nets, robotnetwerken van 20.000-30.000 illegaal gekoppelde computers die worden gebruikt om zakelijke slachtoffers aan te vallen en losgeld te eisen.

Het rapport naar Virtuele Criminologie toont zeer duidelijk aan hoe de geografische grenzen van de traditionele georganiseerde misdaad weg zijn gevallen. Iedere internetgebruiker in Europa loopt potentieel gevaar van een georganiseerde misdadiger waar dan ook ter wereld. 

"We hebben inlichtingen die suggereren dat de Europese georganiseerde misdaad computerkrakers inhuurt om computers aan te vallen", aldus een woordvoerder van de Britse National Hi-Teh Crime Unit (NHTCU) Het rapport meldt dat bendes in Zweden, Letland en Rusland zich richten op bedrijven over de hele wereld.

Het rapport noemt ook de bedreigingen die de komende twaalf maanden meer zullen gaan overheersen. Troxler voorspelt dat onder andere zakelijke spionage met gebruik van bot-nets gaat toenemen. De zaak van Jay Echouafi in Massachusetts is hier een goed voorbeeld van. Hij huurde drie script kiddies in, Emp, Rain en sorCe, om de websites van drie concurrenten aan te vallen. Ze gebruikten een bot om de aanval te lanceren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-11T12:48:00.000Z Redactie Computable/Computer Idee
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.