Defensie gaat hackers trainen

Dit artikel delen:
Aanpakken cybercrime

Het Nederlandse leger gaat zo’n vijftien hackers opleiden om aanvallen op vijandige computers uit te voeren. De hackers gaan een opleiding van een jaar volgen bij Fox-IT, meldt de Volkskrant.

Gisteren organiseerde de Koninklijke Militaire Academie een symposium over cyberdefensie in Breda. Daar liet Tom Middendorp, commandant der strijdkrachten, weten dat de nieuwe rekruten ‘niet alleen aanvallen moeten pareren, maar ze ook zelf kunnen uitvoeren’. In totaal werken er bij Defensie al zo’n tweehonderd mensen die zich bezighouden met digitale veiligheid.

Cyberadviseur

De vijftijd hackers zijn geselecteerd na een interne competitie binnen het leger waaraan zo’n vierhonderd militairen deelnamen. De deelnemers die naast het net visten voor deze functie, kunnen andere cyberfuncties krijgen bij Defensie. Zo wil de krijgsmacht ook mensen gaan opleiden om als cyberadviseur naast de commandant van een eenheid ‘de techniek naar operaties te vertalen’,  zegt Hans Folmer, commandant van de Taskforce Cyber, tegen de Volkskrant.

Reservisten

Defensie gaat ook reservisten met ict-kennis aanstellen. Reservisten zijn gewone burgers die ervoor kiezen zichals parttimer in te zetten voor de krijgsmacht. De eerste cyberreservisten draaien tijdens oefeningen al mee.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Je gaat je bijna afvragen of men de hersenen nog een gaat gebruiken bij de overheid. We hebben hackers world wide zat die het zo kunnen doen. Voor een fractie van. Het enige wat je hoeft te doen is simulatie omgevingen neer te zetten en te kijken wat er gebeurd.

Of zijn wij nou zo slim?

Goed plan omdat ik me nog kan herinneren uit de tijd dat ik zelf in het groen liep beveiliging van computers en netwerken niet zoveel aandacht kreeg, de adviseurs naast de commandant zijn dan ook niet overbodig.

Hoewel sommige commandanten in die tijd al gebruik maakten van de kennis in lagere echolons. Maar dat waren dan ook de vakofficieren en dus niet de salon-jonkers uit het kasteel.

Defensie gaat noobs trainen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-14T08:08:00.000Z Kim Loohuis


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.