BT test encryptie via kwantumdistributie

Dit artikel delen:
Encryptie

BT, Toshiba Research Europe, Adva Optical Networking en het National Physical Laboratory (NPL) in Engeland kondigen een eerste succesvolle proef aan met codes die via kwantumdistributietechnologieën over een ‘live’ glasvezelnetwerk zijn verzonden. 'Dit is het begin van uitgebreider onderzoek naar kwantumcodetechnologie dat leidt tot een verbeterde beveiliging van netwerken', stellen de onderzoekers.

De technologie zorgt voor gecodeerde sleutels tussen twee gebruikers die beveiligd worden door kwantummechanica. 'Dit zorgt voor extra beveiliging van de sleutels, naast de bestaande bescherming waar banken en creditcardbedrijven gebruik van maken', aldus de betrokkenen.

In een persbericht over de eerste uitkomsten schrijven de onderzoekers: 'Kwantummechanica identificeert elke poging om sleutels te onderscheppen, doordat afwijkingen kunnen worden gedetecteerd. Als een afwijking opgemerkt is, dan wordt de ‘transactie’ afgebroken en automatisch een nieuwe sleutel verzonden. Omdat het systeem per seconde meerdere kwantumsleutels verzendt, wordt de veiligheid van het glasvezelnetwerk constant bewaakt en worden pogingen om het signaal af te tappen direct geïdentificeerd.'

Beveiliging

Volgens de onderzoekers maakt de test de weg vrij voor verder onderzoek naar praktische beveiligingstoepassingen van deze technologie. De test is uitgevoerd met behulp van kwantumapparatuur van Toshiba en gemeten en geëvalueerd door de Quantum Detection Group van NPL (National Physical Laboratory). Hierbij is gebruik gemaakt van encryptie-apparatuur van Adva Optical Networking en BT’s glasvezelverbinding tussen Adastral Park, waar het technologieonderzoek van BT plaatsvindt, en een andere vestiging van het bedrijf in Ipswich.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-28T10:10:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.