Provider krijgt extra geld voor DDoS-wasstraat

Dit artikel delen:
Hack

De Nationale Wasstraat (Nawas), een gezamenlijk initiatief tegen DDoS-aanvallen op Nederlandse providers en isp's, krijgt extra geld. Belangenorganisatie Stichting NLnet financiert de uitbreiding van de capaciteit van Nawas. Het is niet bekendgemaakt om hoeveel geld het gaat. Ook de capaciteit blijft om veiligheidsredenen geheim.

De digitale wasstraat die op een centrale plek is ingericht, beschikt over geavanceerdere anti-DDoS apparatuur van verschillende merken en biedt ruime bandbreedte. Bij het initiatief dat sinds maart 2014 in de lucht is, zijn ongeveer vijftien hostingproviders en middelgrote isp's aangesloten.

Zij zijn verenigd in de Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP). Volgens NBIP-voorzitter Alex Bik zijn er steeds meer nieuwe aanmeldingen van bedrijven die zich bij het collectief willen aansluiten.

'Helaas groeit het aantal DDoS-aanvallen nog steeds, maar er is nu een betaalbare oplossing. Daardoor zien we steeds meer vraag naar Nawas ontstaan.' Bik: 'Apparatuur die wordt ingezet tegen die aanvallen is ontzettend duur. We hebben het over honderdduizenden euro's. Samen kunnen de providers dat bedrag opbrengen.' De dienst wordt tegen kostprijs geleverd. NBIP is een stichting en heeft dus geen winstoogmerk. Bovendien geldt: hoe meer bedrijven meedoen, hoe lager de prijs voor de deelnemers wordt.

DDoS-aanvallen

Bik: 'Niet alleen zien we een grote vraag naar aansluitingen op Nawas, ook krijgt NBIP veel uitnodigingen om hier meer over te vertellen. Bijvoorbeeld op conferenties over het beschermen van onze nationale digitale infrastructuur.'

Marc Gauw, algemeen directeur van NLnet: 'Dit initiatief geeft veel meer partijen dan voorheen de mogelijkheid zich goed te beschermen tegen DDoS-aanvallen, en zorgt er bovendien voor dat het verkeer van de gebruikers in Nederland blijft en niet onnodig blootgesteld wordt aan nieuwsgierige ogen van buitenlandse partijen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-30T16:39:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.