Wachtwoord is geen adequate oplossing

Dit artikel delen:

High-tech medewerkers geven hun wachtwoorden als hierom wordt gevraagd en leraren gaan niet veilig om met hun wachtwoorden. Dit blijkt uit onderzoek over veiligheidsdreigingen van Aruba Networks onder meer dan 11.500 #Genmobile-werknemers, werknemers waarbij mobiele apparaten onderdeel van hun zakelijke leven zijn geworden, uit 23 landen.

Aruba Networks heeft een wereldwijd onderzoek gedaan onder #Genmobile-medewerkers. Voor deze medewerkers zijn mobiele apparaten niet weg te denken bij zakelijke acties. De werknemers zijn volgens Ben Gibson, chief marketing officer (cmo) van Aruba Networks, flexibel en transparant. Hierdoor zijn ze bereid om bedrijfsgegevens met anderen te delen, zonder zich bewust te zijn van de beveiligingsrisico’s. Dit is vooral bij high-tech-werknemers het geval: de kans is in vergelijking met werknemers uit de hospitalitysector of het onderwijs bijna twee keer (46 procent) zo groot dat zij hun wachtwoord verstrekken.

Ruim één op de acht van de Nederlandse-werknemers heeft geen wachtwoord op zijn of haar smartphone, tablet en laptop. Indien werknemers wel een wachtwoord gebruiken, wordt deze wereldwijd door 77 procent van de respondenten onthouden. Opvallend is dat in het onderwijs 28 procent van het personeel hun wachtwoord op papier schrijft.

Verloren bedrijfsgegevens

Wereldwijd vertonen opkomende groeimarkten zoals China, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) het hoogste risicogedrag. Hierbij is de financiële sector het meest vatbaar voor het verliezen van bedrijfsgegevens. 39 procent geeft aan dat zij bedrijfsgegevens zijn verloren als gevolg van misbruik van een mobiel apparaat, wat 25 procent hoger is dan het gemiddelde van de onderzochte bedrijfstakken. In Nederland gaat dit om één op de vijf bedrijven.

Beveiliging heeft bij de aankoop van een apparaat voor zakelijk gebruik geen hoge prioriteit: dit staat op de vijfde plaats en komt na besturingssysteem, prijs, merk en batterijduur. Werknemers gaan er vanuit dat de it-afdeling hen beschermd houdt (80 procent). Toch nemen ze graag zelf de touwtjes in handen. Zes op de tien Nederlandse werknemers zegt op dit moment bereid te zijn hun baas niet te gehoorzamen als het er om gaat iets gedaan te krijgen. Ruim driekwart is bereid om zelf it-werkzaamheden uit te voeren in plaats van het inschakelen van it-professionals.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op basis van de inhoud van het artikel kan je niet concluderen dat wachtwoorden geen adequate oplossing zijn, maar wel dat mensen onzorgvuldig omgaan met beveiligingsmiddelen. Want als we hen nu naast een wachtwoord gaan voorzien van een token of iets dergelijks, is er niks dat garandeert dat ze daar dan wel goed mee omgaan.

Het probleem is niet van technische aard. De oplossing moet dat dan ook niet zijn.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-14T10:28:00.000Z Suzanne Martens