Nokia koopt Nakina en investeert fors in IoT

Dit artikel delen:

Netwerkdienstverlener Nokia wil dit kwartaal nog de Canadese softwarefirma Nakina Systems overnemen. Nakina Systems is gespecialiseerd in beveiligings- en orchestratiesoftware voor virtuele en hybride netwerken. Daarnaast kondigt het Finse concern aan dat zijn investeringstak Nokia Growth Partners samen met een groep partners een investeringsfonds is gestart voor Internet of things (IoT)-bedrijven. Het budget bedraagt 350 miljoen dollar.

Nokia had al een vijfjarige samenwerking met Nakina lopen. Met een overname wil het netwerkconcern zijn klanten makkelijker kunnen ondersteunen bij het aanpassen van hun netwerken aan de strengere wet- en regelgeving op het gebied van beveiliging. Ook verwacht het bedrijf met de producten van Nakina toenemende bedreigingen, die samenhangen met ontwikkelingen als 5G-netwerken, IoT, big data, software defined networks en clouddiensten, beter te kunnen opvangen.

Naast de noodzakelijke investeringen in it-beveiliging ziet Nokia kansen om te groeien op het gebied van internet of things (IoT). Via zijn investeringsvehikel Nokia Growth Partners is er samen met partners een vierde fonds gestart dat in totaal 350 miljoen dollar over heeft voor investeringen in interessante IoT-bedrijven in de Verenigde Staten, Europa, India en China.

Omzet

Het Finse netwerkconcern behaalde in 2015 een omzet van 12,5 miljard euro (2014: 11,8 miljard). De winst steeg van 1,1 miljard naar 1,4 miljard euro. Vorig jaar verkocht Nokia nog zijn navigatietak Here voor 2,8 miljard euro aan een consortium van autofabrikanten.

Nokia is zelf nog bezig met de afwikkeling van de vorig jaar aangekondigde overname van de Frans-Amerikaanse branchegenoot Alcatel-Lucent voor 15,6 miljard euro. Het bedrijf wil met deze overname zijn positie versterken tegenover Ericsson en Huawei in de markt van telecommunicatienetwerken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-23T11:13:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.