Twee ton voor testbed vitale infrastructuur

Dit artikel delen:

Het landelijke veiligheidscluster The Hague Security Delta (HSD) en TNO onderzoeken de mogelijkheid voor de oprichting van een nationaal cybertestcentrum voor de beveiliging van vitale infrastructuren tegen cyberaanvallen. Dat testbed moet de weerbaarheid van water-, energie-, telecom- en zorgvoorzieningen tegen cyberaanvallen verbeteren. Nederland beschikt op dit moment niet over een testlocatie. Daarvoor wordt uitgeweken naar faciliteiten in Singapore en de VS.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) trekt 200.000 euro uit voor het onderzoek en de aanstelling van een kwartiermaker. Die onderzoekt de komende maanden hoe het testcentrum vorm moet krijgen en welke partijen bij dat plan betrokken worden. De verkenning moet 1 januari 2017 afgerond zijn.

'De noodzaak voor een goede bescherming van de Nederlandse vitale infrastructuur is van groot belang', aldus de Haagse wethouder Kenniseconomie Ingrid van Engelshoven. 'Digitale systemen van telecomproviders tot energiemaatschappijen moeten opgewassen zijn tegen cyberaanvallen. Een nationaal cybertestcentrum kan ons daarbij helpen.'

Economisch interessant

Volgens HSD en de betrokken ambtenaren van de gemeente Rotterdam en Den Haag biedt een nationaal testcentrum economische kansen voor de regio. Ze verwachten dat het onderzoek, de experimenten, het onderwijs, de demonstraties en de nieuwe samenwerkingsverbanden het economisch vestigingsklimaat versterken.

'Het is de verwachting dat zich rond een nationaal cybertestcentrum bedrijven en kennisinstellingen zullen vestigen die zorgen voor nieuwe werkgelegenheid. Nederland kan zich met een cyber-testbed in Europa onderscheiden door innovaties op het gebied van veiligheid', lichten de betrokken organisaties toe.

.

Nationaal Cyber Testbed

Het Nationaal Cyber Testbed moet er bovendien voor zorgen dat Nederlandse partijen niet langer hoeven uit te wijken naar de VS of Singapore om de veiligheid van digitale voorzieningen te testen.

Volgens HSD wordt er op dit moment incidenteel samengewerkt met testbedfaciliteiten in de VS en Singapore. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) doet bijvoorbeeld gezamenlijk academisch onderzoek met de VS. Daarnaast is TNO op cybergebied actief in Singapore.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-04T17:19:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.