Consument wantrouwt beveiliging privé data

Paradox: persoonlijke gegevens delen in ruil voor gratis dienst

Dit artikel delen:
Voorspelling

Consumenten hebben weinig vertrouwen in de beveiliging van persoonlijke gegevens door bedrijven, maar ze handelen daar niet naar. In ruil voor gratis diensten zijn ze bereid allerlei gegevens af te staan. Dat is de paradox die naar voren komt uit onderzoek van aanbieder van applicatie delivery-diensten F5.

Ruim driekwart van de ondervraagden (70 procent) is bezorgd dat hun data in de verkeerde handen kan vallen en 64 procent is ervan overtuigd dat hun privacy in het gedrang is. De meeste angst hebben respondenten voor social media-merken en marketingbedrijven. 75 procent van de ondervraagden verklaart dat zij aanbieders van sociale media-diensten en marketingbedrijven niet vertrouwt als het gaat om de behandeling van persoonlijke gegevens. Slechts 21 procent is ervan overtuigd dat deze bedrijven de gegevens van de consument ook daadwerkelijk efficiënt kunnen beschermen tegen hackers.

Ondanks die argwaan handelen consumenten vaak anders. Om gratis gebruik te kunnen maken van de diensten van een bedrijf worden angsten over de beveiliging van persoonsgegevens gemakkelijk aan de kant geschoven. Zo blijkt meer dan de helft van de ondervraagden bereid te zijn om de geboortedatum (53 procent), burgerlijke staat (51 procent) en persoonlijke interesses (50 procent) te delen. In het Midden-Oosten was de helft van de ondervraagden zelfs bereid zijn of haar mobiel nummer te geven. Daartegenover verklaarde bijna een vijfde deel van de ondervraagden (18 procent) dat ze totaal geen persoonlijke gegevens delen. De consumenten uit het VK lopen hierin met een aandeel van 33 procent voorop.

'Banken meest betrouwbaar

De respondenten zien banken als de meest betrouwbare bedrijven (76 procent). In vergelijking met andere sectoren achten ze die financiële instellingen het beste in staat om data te beschermen. Toch is er een zekere ontevredenheid met betrekking tot de gebruikte methodes om data te beschermen. De consument is van mening dat banken (77 procent), gevolgd door bedrijven uit de gezondheidssector (71 procent), de publieke sector en de overheid (74 procent), meer inspanningen moeten verrichten om veiligheid te bevorderen. Zo vindt twee derde van de ondervraagden dat bedrijven en organisaties hun authenticatie moeten verbeteren voor meer veiligheid. 'Er zijn grote verschillen tussen de typen bedrijven, die mensen vertrouwen als het gaat om de bescherming van persoonlijke gegevens. De traditionele spelers zoals banken of overheidsinstanties worden veruit als het meest betrouwbaar ingeschaald', aldus F5's chief information security officer (ciso) Mike Convertino.

Toch delen consumenten massaal hun persoonlijke gegevens via sociale media. 'En laat dat nu nét het type bedrijven zijn dat ze het minst vertrouwen als het gaat om de bescherming van persoonlijke data. Driekwart van de ondervraagden geeft aan dat hij of zij geen vertrouwen heeft in de manier waarop sociale media-diensten met hun data omspringen. Toch stemt 53 procent van de ondervraagden in met het delen van data in ruil voor gratis diensten. Dat is een opvallende paradox', aldus Convertino.

Veiligheid belangrijker dan privacy

Ook zochten de onderzoekers naar de balans tussen veiligheid en privacyIn de nasleep van het debat tussen Apple en de FBI over het unlocken van een iPhone die gebruikt is door terroristen en de kwetsbaarheid die het delen van het beveiligingsalgoritme heeft voor de privacy van alle andere iPhone-gebruikers was ook een stelling opgenomen in het onderzoek. 

43 procent van de ondervraagden is het eens met de stelling dat de nationale veiligheid belangrijker is dan de persoonlijke privacy en dat technologiebedrijven de overheid in bepaalde situaties toegang moeten geven tot geblokkeerde toestellen. Die cijfers waren het hoogst in de Benelux (49 procent) en het VK (50 procent) Een land als Saudi Arabië scoorde beduidend lager (37 procent).

Het belang van de nationale veiligheid scoorde hoger dan de privacy van consumenten (met 12 procent), maar er is flink wat onenigheid over wie de verantwoordelijkheid draagt als het gaat om de bescherming tegen cyberterrorisme. Meer dan een vijfde van de consumenten (21 procent) is van mening dat iedereen voor zijn eigen bescherming moet instaan, terwijl meer dan tee op de vijf  (43 procent) vindt dat het de taak is van de overheid om zijn burgers te beschermen.

Verantwoordelijkheid

De onderzoekers concluderen: 'Het is maar de vraag of consumenten ten volle beseffen dat zij een vitale rol spelen in de bescherming tegen externe bedreigingen, en er is nog een lange weg te gaan in het verdelen van de verantwoordelijkheid.'

Het onderzoek onder zevenduizend respondenten is gepresenteerd tijdens de F5 Agility-bijeenkomst die 17 en 18 mei 2016 plaatsvindt in Wenen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Niet echt verrassend verhaal als we kijken naar min of meer dezelfde uitkomsten in de Eurobarometer data protection 2015. Dit geldt ook voor het politieke dilemma van veiligheid welke nog altijd boven de privacy gaat want de discussie over ontsleutelplicht is tenslotte ook niet nieuw.

Ik haal hier graag mijn schouders op over de inhoud en teneur van dit artikel.

Betrouwbaarheid en betrouwbaarheid
Het is zonneklaar. De 'nieuwe commerciële wereld' valt of staat met uw persoonlijke data. Hoe meer hoe beter want dan kan men u op elk gewenst moment bombarderen met verpersoonlijkte op maat gesneden reclame, exclusief voor u. Prachtig toch?

Dat u niet eens weet waar uw persoonlijke data en gegevens al of niet zijn en worden opgeslagen zou dan van ondergeschikter belang zijn als je al die verkopers hoort roepen. Ook het type reclame dat u verkiest zegt, zo stelt men, veel over wie u bent, uw lifestyle en waar uw voorkeuren naar uit gaan.

En weet u? Er zijn tal van instanties die naar juist die big data zeer geinteresseerd zijn. Uw verzekeringsmaatschappijen zullen niet schromen uw premies op te schroeven als zij vermoeden dat u een groot voorstander bent van risicovolle vakanties of activiteiten, en dat helemaal omdat het tegenwoordig gewoon kan. Facebook en google mogen gewoon uw data aan de hoogste bieder aanbieden.

Vertrouwen en banken
Ik heb daar in het verleden genoeg over geschreven. Inhaligheid van besturen, boards en bankmanagers kennen nog steeds geen grenzen. Zij hebben jarenlang dik aan u verdient, veroorzaakte de mondiale bankencrisis, hebben u daar nooit voor gecompenseerd, laat staan hun excuses eens fatsoenlijk aangeboden en hier word gesteld dat u en ik best wel vertrouwen in banken hebben. Right.

Politiek en big data
Wij weten dat de belastingdienst ook hardstikke tuk is op uw persoonlijke data. Immers, als u op uw facebook of elders geweldig foto's heeft staan van tal van uitstapjes, die u eigenlijk niet zou hebben kunnen maken, dan mag u zich op extra aandacht verheugen van die belastingdienst in de vorm van een extra en aanvullende audit. Dit geld overigens ook de gemeenten die hetzelfde trucje meer en meer schijnen uit te halen.

Kijken we naar de big data die deze publicatie heeft opgeleverd kun je je afvragen wat de waarde is van die data voor u en mij in Nederland. Immers, die data lijkt me een bijeen geraapt onderzoekje waar niet uit te distilleren valt wat nu de impact is op uw en mijn vertrouwen in, om het even, wie of wat.

Over vertrouwen gesproken....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-17T16:42:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.