Staat en Fox-IT in conflict over controle Fox-Crypto

Overheid wil meer zeggenschap over beveiliger staatsgeheimen

Dit artikel delen:

De Nederlandse staat heeft anderhalf jaar na de verkoop van it-beveiliger Fox-IT aan het Britse NCC nog geen zeggenschap over Fox Crypto, de aparte bv van Fox-IT die zich richt op het beveiligen van Nederlandse staatsgeheimen. Eerder meldde NRC na een wob-verzoek dat bij een overname door een andere eigenaar de Nederlandse staat als eerste het kooprecht op Fox Crypto zou krijgen. De overheid heeft deze eis laten vallen, maar wil nog steeds een vinger in de pap hebben.

Dit meldt NRC na eigen onderzoek. Over een aantal belangrijke eisen vanuit de overheid is nog altijd geen akkoord bereikt, omdat deze, volgens het ministerie van Defensie ‘om meerdere redenen op bezwaren stuitten van Fox-IT en zijn Britse eigenaar NCC’. Het ministerie van Defensie schreef in mei vorig jaar aan Fox-IT dat het zijn bedrijfsonderdeel Fox Crypto voortaan alleen nog na instemming van het ministerie mocht verkopen, fuseren, splitsen, of er nieuwe bestuurders benoemen. Dit zou in de statuten van het bedrijf moeten worden vastgelegd. Dat is nog niet gebeurd vanwege de bezwaren van Fox-IT en de Britse eigenaar NCC Group, zo schrijft het ministerie. Welke bezwaren dit zijn, wil een woordvoerder niet verhelderen.

Het ministerie verwijst naar de nieuwe, algemene voorwaarden die worden gesteld aan alle bedrijven die gevoelige opdrachten verrichten voor Defensie. Daarin staat een afzwakking van de oorspronkelijke eis: namelijk dat bedrijven de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) moeten informeren over zaken als verkoop, fusies en splitsingen. Fox-IT is volgens het ministerie bereid deze clausule wel in de statuten op te nemen. De beveiliger voerde op aandringen van de overheid overigens wel enkele andere veranderingen door. Zo heeft het alle lopende overheidsopdrachten ondergebracht bij Fox Crypto en het ict -systeem van dat onderdeel losgekoppeld van de rest van de organisatie.

KPN

Het nieuws volgt kort nadat bekend werd dat KPN mogelijk Fox-IT wil overnemen, waardoor het bedrijf weer in Nederlandse handen komt. Eind augustus 2017 stelde ook directeur Ronald Prins dat aan Fox Crypto, veel haken en ogen zitten: ‘De Britse, beursgenoteerde eigenaar moest wennen aan deze crypto-afdeling van Fox-IT, die versleutelde communicatie en dataopslag verzorgt voor Nederlandse overheidsklanten.' Over bemoeienis vanuit de overheid liet hij niets los. 

Fox-IT

Fox-IT is in 1999 opgericht als bureau voor digitale bedrijfsrecherche bij overheden en financiële instellingen. In 2003 kocht het bedrijf Philips Crypto op en daarmee kreeg het de technologie voor de beveiliging van staatsgeheimen in handen. Na uitbreidingen en de opening van kantoren op de Antillen, in Engeland, de VS en het Midden-Oosten werd het bedrijf in 2015 voor ruim 133 miljoen euro overgenomen door het Britse NCC Group.

Vanwege zorgen over de beveiliging van Nederlandse staatsgeheimen werd de afdeling die zich daar op richt ondergebracht in een aparte bv: Fox Crypto.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-06T10:43:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.