Gemeente Den Haag stelt onderzoek in naar HSD

Dit artikel delen:
Onderzoek

Het college van B&W van de gemeente Den Haag laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar The Hague Security Delta, die onder vuur ligt na onderzoek van Follow The Money. De securityclub wordt onder meer beschuldigd van ‘subsidie-handjeklap’ met de Gemeente Den Haag en van het feit dat cybersecuritybedrijven die niet binnen HSD willen opereren, geen subsidie vanuit de gemeente Den Haag kunnen verwachten.

Naar aanleiding van het artikel 'De Haagse bluf van The Hague Security Delta' zijn door diverse raadsfracties vragen gesteld waarna is besloten om een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren. Dit schrijft de Haagse wethouder Saskia Bruines (D66) in een brief aan de Haagse gemeenteraad.

De uitkomsten worden binnen enkele weken verwacht. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat het nog niet bekend is wie het onderzoek gaat uitvoeren. Op de vraag of het dan niet kort dag wordt om binnen enkele weken al met de resultaten te komen, antwoordt hij: ‘De druk is hoog en het streven is inderdaad om binnen enkele weken tot resultaten te komen. We willen het onderzoek echter goed uitvoeren en daarom weloverwogen een onderzoekspartij kiezen’. Op de vraag welke onderzoeksvragen gesteld gaan worden en wanneer er exact meer bekend is, kan de zegsman nog geen antwoord geven.

Vragen uit de Haagse gemeenteraad

Uit de schriftelijke vragen die enkele fracties hebben gesteld, komt naar voren dat de zorgen over HSD groot zijn. Zo wil de SP weten of het college met concrete aantallen aan kan geven hoeveel de HSD heeft toegevoegd aan banen en nettobijdrage voor de gemeente Den Haag, waar de vijf ton subsidie voor de zogenaamde ‘living labs’ is gebleven en waarom een ‘blijkbaar goedlopende en lucratieve sector’ überhaupt subsidie nodig heeft. Ook willen de socialisten weten of het klopt dat ondernemers, die samen met de lokale ROC een initiatief en subsidieaanvraag deden, direct werden doorverwezen naar de HSD en of de securityclub hiermee niet een monopolypositie inneemt.

Ook de PVV wil weten wat de netto meerwaarde is van de HSD en hoe de subsidiegelden exact besteed worden. Tevens wil de partij een reactie op ‘De constatering dat het voor ondernemers in de cybersecuritysector haast onmogelijk is/wordt gemaakt om buiten The Hague Security Delta subsidie aan te vragen bij de gemeente’.

De ChristenUnie/SGP roept op tot een ‘stevig verhaal’ waarin het college concreet ‘en dus niet in esoterisch beleidsjargon’ laat zien dat het beleid aangaande en de subsidiëring van The Hague Security Delta echt veel toegevoegde waarde heeft voor de stad Den Haag, en zo niet, dat daar dan de logische consequenties aan verbonden worden. Ook wil de fractie weten of het klopt dat een groot gedeelte van de campus leegstaat en stelt ze vragen over de mogelijke monopoliepositie van de HSD. Tenslotte stelt de fractie dat de HSD in 2018 opnieuw één miljoen Haags subsidiegeld tegemoet kan zien en of dit ‘wat het college betreft het laatste jaar is dat de HSD met hulp van Haagse subsidies in leven wordt gehouden’ De PvdA en de Haagse Stadspartij roepen ten slotte op tot een debat naar aanleiding van de berichtgeving omtrent The Hague Security Delta. 

Reactie HSD

De HSD reageert op de eigen site op het ingestelde onderzoek: ‘Het HSD bestuur en directie stemmen uiteraard in met het onderzoek. Wij zullen vanuit HSD ook de onderzoeksresultaten delen.’ Daarnaast geeft de organisatie aan zichzelf niet te herkennen in de aantijgingen aan haar adres. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Gemeente Den Haag

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-23T11:01:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.