Ronald Prins wordt controleur van aftapwet

Dit artikel delen:

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de aanstelling van oud-Fox-IT-directeur Ronald Prins als lid van de toetsingscommissie voor de aankomende Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Hij wordt onderdeel van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB).

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de aftapwet of 'sleepwet' genoemd, geeft de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD) de bevoegdheid om kabelgebonden telecommunicatie te onderzoeken. Deze moest per 1 januari 2018 ingaan.

De ingangsdatum van de Wiv is echter uitgesteld, omdat er voor die datum nog geen Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) kon worden samengesteld. In de commissie moeten drie oud-rechters zitten die vooraf toetsen of de inlichtingen- en veiligheidsdiensten op grote schaal informatie mogen verzamelen over mensen op het internet.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken deed vorige week een voordracht met de vervulling van vacatures voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). Hierin werd Ronald Prins voorgesteld als lid van de toetsingscommissie. In die rol moet hij de inzet van de aftapwet controleren. Gisteren heeft de Tweede Kamer in grote meerderheid voor de voordracht gestemd.

Ronald Prins heeft in 1999 samen met Menno van der Marel securitybedrijf Fox-IT opgericht. Eind vorig jaar werd bekend dat hij per 1 januari 2018 zijn functie als directeur heeft neerlegtd Van der Marel is al in november 2016 vertrokken.

Referendum

Er is veel ophef rondom de aftapwet. Op 1 november 2017 werd bekend gemaakt dat er een raadgevend referendum over deze wet komt. De exacte datum is nog niet bekend, maar het valt waarschijnlijk samen met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hmm, een Fox-IT enthousiasteling die het toepassen van de sleepwet moet gaan toetsen: dat stel me gerust... - nót!
Komt er ook iemand in die commissie die wél bedenkingen heeft tegen die wet?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-24T11:46:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.