AP start privacy-campagne rond AVG

Dit artikel delen:
Waarschuwing

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) start een voorlichtingscampagne over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De campagne ‘Privacy gaat iedereen wat aan’ biedt organisaties hulpmiddelen bij de naleving van de wet. Daarnaast maakt het mensen bewuster van hun privacyrechten. De actie werd afgetrapt door AP-voorzitter Aleid Wolfsen op de basisschool de Waterwilg in Nootdorp. Hij gaf hier een privacyles.

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is een Europese privacywet die vanaf 25 mei dit jaar geldt. In Europa heet deze wet dan ook GDPR (General Data Protection Regulation). Het geeft mensen meer rechten over hun persoonsgegevens en verplicht organisaties om zorgvuldiger met deze persoonsgegevens om te gaan.

Met de campagne ‘Privacy gaat iedereen wat aan’ biedt de AP organisaties hulpmiddelen om te voldoen aan de nieuwe wet. Zo zet de campagnewebsite hulpbijprivacy.nl alle rechten en plichten voor organisaties op een rij en maakt een digitale ‘regelhulp’ het inzichtelijk welke stappen organisaties nog moeten zetten voor de inwerktreding.

Leerlingen

De campagne is overigens niet alleen op het bedrijfsleven toegespitst. Omdat kinderen al op jonge leeftijd online actief zijn, heeft de AP een lespakket voor leerlingen van groep 7 en 8 laten ontwikkelen. In drie lessen van ongeveer 45 minuten leren kinderen wat privacy en persoonsgegevens zijn, ervaren ze waarom organisaties vaak geïnteresseerd zijn in hun gegevens en leren ze welke privacyrechten zij hebben. AP zegt dat kinderen hiermee meer zeggenschap over hun persoonsgegevens krijgen.

Wolfsen: ‘Veel mensen en organisaties zijn nog onbekend met de gevolgen van de nieuwe wetgeving. Daar gaan we wat aan doen met deze campagne. In een tijd waarin persoonsgegevens gouden handel zijn, is het van groot belang dat die gegevens goed beschermd blijven.’

Rechten en plichten AVG

Met de AVG krijgen mensen meer zeggenschap over hun persoonsgegevens. Zij mogen bijvoorbeeld hun gegevens inzien en laten wijzigen of in veel gevallen zelfs volledig laten wissen. Ook krijgen zij het recht bij een organisatie hun persoonsgegevens op te vragen en mee te nemen naar een andere ‘aanbieder’; het recht op dataportabiliteit. En komen ze er met de organisatie niet uit, dan kan iedereen vanaf 25 mei een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bedrijven en overheden zijn verplicht om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens. Zij hebben vanaf 25 mei een verantwoordingsplicht. Dat betekent dat zij een privacy-administratie moeten bijhouden. Welke persoonsgegevens verwerken zij? Met welk doel? En hoe zijn die gegevens beveiligd? Onder de AVG moeten bepaalde organisaties een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) aanstellen die binnen de organisatie toeziet op de naleving van de privacyregels.

De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op de naleving van de AVG, door bijvoorbeeld onderzoek te doen na klachten of op eigen initiatief.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-30T09:26:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.