Privacy-prijzen naar id-app en Sleepwet-studenten

App-bouwers en iniatiefnemers referendum geprezen voor privacy-inzet

Foto (vlnr): Paul Korremans (data protection professional, Comfort Information Architects), Luca van der Kamp (Sleepwet-student), Esther Bloemen (Personal Health Train), Nina Boelsums (Sleepwet-student), Bas Filippini (oprichter en (jury)voorzitter Privacy First), Bart Jacobs (IRMA), Arjan van Diemen (TrustTester), Marie-José Hoefmans (Schluss) en Wilmar Hendriks (Jeugd Implementatie Privacy, gemeente Amsterdam).

De app IRMA, een open source identificatieplatform, is de grote winnaar geworden van de Nederlandse Privacy Awards 2018. De studenten achter het Sleepwet-referendum ontvingen de Aanmoedingsprijs. De prijzen, een initiatief van Privacy First en ECP, zijn voor het eerst uitgereikt tijdens de Nationale Privacy Conferentie.

IRMA (I Reveal My Attributes) is een open source identiteitsplatform waarin gebruikers zich middels een app kunnen authentiseren op basis van één of meer kenmerken vanuit hun verschillende rollen (contextuele authenticatie). Deze authenticatie is niet identificerend: door gebruik te maken van een een-op-een relatie tussen gebruiker en dienstverlener zijn zogenaamde ‘brokers’ niet meer nodig en kan de gebruiker anoniem gebruikmaken van diensten, zonder wachtwoord en met een minimum aan benodigde kenmerken. Het systeem is ontwikkeld door de Digital Security-onderzoeksgroep van de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds eind 2016 is IRMA ondergebracht bij de onafhankelijke stichting Privacy by Design. De jury prijst de ontwikkeling van IRMA vanuit de academische wereld als algemeen bruikbare 'privacy by design'-toepassing voor zowel de private als de publieke sector. 

Sleepwet-studenten

De Aanmoedigingsprijs gaat naar de vijf Amsterdamse studenten die het initiatief tot een nationaal referendum over de controversiële nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (‘Sleepwet’) hebben genomen. De volksraadpleging wordt gehouden op 21 maart 2018, gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen.

De Sleepwet heet officieel de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten. De Eerste Kamer stemde in juli 2017 in met de wet, waarmee de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD) de bevoegdheid krijgen om ook kabelgebonden telecommunicatie te onderzoeken. Tegelijk wordt het toezicht op de inzet van de nieuwe bevoegdheden versterkt. De wet moet 1 januari 2018 ingaan. De Raad van State, het College voor de Rechten van de Mens en de Raad voor de Rechtspraak waren openlijk kritisch over de wet.

Genomineerden Privacy-Awards

Consumentenoplossingen:
IRMA (I Reveal My Attributes)
Schluss

Bedrijfsoplossingen:
Trust Tester
Personal Health Train

Overheidsdiensten:
Jeugd Implementatieplan Privacy (gemeente Amsterdam)

Tijdens de Nationale Privacy Conferentie hebben alle genomineerde hun projecten middels Award-pitches aan het publiek gepresenteerd. Naast deze genomineerden heeft de jury besloten om op eigen initiatief een Aanmoedigingsprijs uit te reiken aan de Sleepwet-studenten.

Vervolgens zijn de Awards uitgereikt en is het juryrapport gepubliceerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Radboud Universiteit

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-01T09:56:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.