Brancheorganisatie voor ict-beveiligers ziet het licht

Dit artikel delen:
Groen licht

Acht ict-beveiligers richten de brancheorganisatie Cyberveilig Nederland op. Doel ervan is om de kwaliteit van de dienstverlening van de groeiende cybersecurity-sector te verhogen alsook meer inzicht te bieden welke partijen daarin actief zijn. Ook hebben de initiatiefnemers als hoger doel de digitale weerbaarheid van Nederland te vergroten.

Het gaat om Computest, Fox-IT, Guardian360, Hoffmann, Motiv, Northwave, QSight IT en Zerocopter. Het achttal nodigt andere dienstverleners binnen de sector uit zich bij dit initiatief aan te sluiten.

Volgens de oprichters van Cyberveilig Nederland is meer aandacht voor ict-beveiliging geen luxe, maar noodzaak. Zij stellen in een persverklaring dat de grote cyberaanvallen WanaCry en Notpetya vorig jaar een wake-up call waren ten aanzien van de digitale kwetsbaarheid van Nederlandse organisaties. Mede daardoor is er een sterkere vraag naar cybersecurity-dienstverlening. Daarbij ontbreekt echter transparantie en een garantie voor kwaliteit. Beide cruciale elementen om het vertrouwen in de sector te waarborgen, aldus de initiatiefnemers.

Cyberveilig Nederland wil bijvoorbeeld kwaliteitskeurmerken ontwikkelen waardoor organisaties een betere inschatting kunnen maken van de prijs/kwaliteit-verhouding bij de aangeboden informatiebeveiligingsdiensten. Ook wil het uitgroeien tot een brancheorganisatie die gewicht in de schaal kan leggen als het gaat om het overleggen met vertegenwoordigers van de overheid, zoals het Nationaal Cyber Security Centrum. Nu nog worden ict-beveiligingsbedrijven indirect vertegenwoordigd door andere platformen en belangenverenigingen. Er lopen al gesprekken met branchevereniging FME om samen te werken aan het cyberveilig maken van de metaalindustrie.

Cyberveilig Nederland wordt geleid door Petra Oldengarm, tot voor kort directeur Cybersecurity bij Hoffmann en al jaren actief in het werkveld van de informatiebeveiliging. Zij wordt bijgestaan door Liesbeth Holterman, die belangenbehartiger ‘cybersecurity’ is geweest voor diverse belangenorganisaties en jarenlang voor de overheid in het veiligheidsdomein heeft gewerkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-14T11:57:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.