Hacker bekent phishing-fraude via Marktplaats

Aangehouden man ook verdacht van seksuele afpersing via Dropbox-account

Dit artikel delen:
Nationale Politie

Een 25-jarige man uit Den Bosch heeft aan de politie in Noord-Holland toegegeven dat hij op Marktplaats accounts heeft gehackt. Hij benaderde volledig geautomatiseerd soms wel 15.000 tot 20.000 adverteerders per nacht en probeerde hen om te leiden naar een phishingsite. De verdachte is al op 3 juli aangehouden, meldt de politie.

De man wordt ervan verdacht de afgelopen jaren zeker meer dan duizend slachtoffers te hebben gemaakt door middel van hacking en phishing en identiteitsfraude, en op die manier geruimde tijd zijn inkomen genereerde.

Uit onderzoek van het cybercrimeteam van de politie in Noord-Holland komt naar voren dat de man ook verantwoordelijk lijkt te zijn voor de seksuele afpersing van Nikki Lee Janssen uit Medemblik. De hacker brak in op haar Dropbox, waarna hij dreigde de daarin aangetroffen seksueel getinte beelden online te plaatsen als zij niet zou betalen. Uiteindelijk kwamen de beelden toch op internet terecht. Naar aanleiding van haar ervaring schreef de Medemblikse met hulp van misdaadverslaggever Peter R. de Vries het boek ‘Niet van iedereen’.

Het cybercrimeteam sluit niet uit dat er nog meer Dropboxaccounts door de verdachte zijn gehackt, maar daar zijn geen aangiften van bekend geworden. Het onderzoek loopt nog.

Voorarrest

Op dit moment bevindt de verdachte zich in voorarrest, dat op 16 augustus door de raadkamer van de rechtbank opnieuw is verlengd met zestig dagen. De rechtbank Noord-Holland behandelt de zaak voor het eerst op 16 oktober 2018 tijdens een pro-formazitting.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-27T14:57:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.